Ieteikumi atstarotāju lietošanai

Ieteikumi atstarotāju lietošanai

01. Sep 2012, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Jau iepriekš medijos izskanējusi informācija, ka šā gada pirmajā pusgadā ceļu satiksmes negadījumos cietuši 205 bērni vecumā līdz 14 gadiem, kas ir par 29% vairāk nekā pērn. Aizvadītā gada pirmajā pusē avārijas traumas guva 159 bērni.

„G4S Latvia” drošības eksperti uzsver, ka atstarotājs pie apģērba jāpiestiprina tā, lai tas noķertu transportlīdzekļu lukturu gaismas starus.

Papildus jāievēro arī šie atstarotāju lietošanas nosacījumi:

  • Ja gājējs iet gar automašīnu brauktuves kreiso pusi, atstarotājs jāpiestiprina pie apģērba ķermeņa labajā pusē.
  • Ja tā ir atstarojoša aproce – tai jābūt uz labās rokas. Turklāt jāuzmanās, lai aproce nepaslīd zem piedurknes.
  • Auklā iekarināts atstarotājs jāpiestiprina ķermeņa labajā pusē.
  • Jāņem vērā, ka atstarotājs automašīnas vadītājam nebūs pamanāms, ja tas tiks cieši piestiprināts vai piesprausts pie apģērba.
  • Atstarotājam jākustas brīvi ielas braucamās daļas pusē.
  • Efektīvi darbosies atstarojošs materiāls, kas iestrādāts virsjakā – uz piedurknēm, apģērba apakšmalā vai uz muguras.
  • Gadījumā, ja nav atstarotāja, gājēji var izmantot kabatas lukturīti, reizē izgaismojot arī ceļu.
  • Savukārt, ja nav ne atstarotāja, ne lukturīša, gājējs par savu atrašanos uz ceļa var signalizēt ar mobilā telefona gaismu.

 Vai Tavā ģimenē lietojat atstarotājus šajā rudenī?

1.septembrī, drošības risinājumu kompānijas „G4S Latvia” darbinieki dāvinās bērniem atstarotājus un informēs par atstarotāju lietošanu, lai pievērstu gan vecāku, gan skolnieku uzmanību ceļu satiksmes noteikumu ievērošanai jaunā mācību gada sākumā.

Atstarotājus un to pareizas lietošanas noteikumus bērni varēs saņemt no plkst. 12:00, t/p „Spice”, un tie būs pieejami pie tirdzniecības parka Informācijas centra, kur atradīsies īpaši veidots stends ar G4S Latvia darbiniekiem. Lai saņemtu atstarotāju, bērniem un vecākiem būs jāatbild uz vienkāršu jautājumu, kas saistīts ar gājēju drošību ceļu satiksmes zonā un vispārējiem jautājumiem par drošību.