Bērna brokastis drīkst būt saldas!

Bērna brokastis drīkst būt saldas!

27. Sep 2012, 00:02 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Uzreiz jābrīdina, runa nebūs par cukuru, bulciņām, pīrādziņiem, saldējumu un kofektēm. To kaitīgums nav apstrīdams - kuram gan gribas, lai mazulis kļūtu apaļīgs, slikti justos un tiktu pie dažādām veselības problēmām. Bet tieši saldumi ir enerģijas lādiņš visai dienai. Un tas ir svarīgi  ne tikai bērniem, bet arī pieaugušajiem.

Labums no saldumiem?

Saldā garša cilvēkam ir ļoti svarīga. Tā sniedz optimismu, garantē labu noskaņojumu un vēlmi rīkoties. Bez tam, bērniem ir svarīgi jau no bērnības iemācīt, ka būtu jādzīvo, sekojot parunai: brokastis paēd pats, pusdienas - dali ar draugi, vakariņas atdod ienaidniekam. Tad arī problēmu ar gremošanas sistēmu un veselību kopumā būs mazāk.

Pareizas brokastis - tās ir brokastis, kas piesātinātas ar ogļhidrātiem. Tikai ne ar vienkāršiem un tādiem, kas ātri uzsūcas, kā esam pieraduši - jogurts, biezpiena sieriņš, sviestmaize vai musli (pārslas ar pienu). Šīs ir ēdamlietas, kuras, lai kā mūs pārliecinātu reklāmas, ir tomēr kaitīgas organismam. Apšaubāms noderīgums, veselīgums un glāze saldas, svaigi spiestas sulas no rīta. Kuņģis paldies par to nepateiks. Ogļhidrātiem jābūt saliktiem, lai notiktu patiešām īsta organismam nepieciešama insulīna uzlāde.

Pareizie ogļhidrāti

Ja bērns nebrokasto vai brokastīs neēd to, kas būtu veselīgs, krītās insulīna līmenis asinīs, parādās, tā saucamais "ogļhidrātu izsalkums". Rezultātā pēc kāda laiciņa bērns atkal vēlas ko uzkost - kaut ko saldu un sātīgu (vienkāršus ogļhidrātus), lai remdētu izsalkumu, pārvarētu enerģijas zudumu un apātiju. Pie viena tad tiek celts arī cukura līmenis asinīs. Ogļhidrāti, kas organismā ierodas kopā ar pārtiku, izraisa tūlītēju insulīna paaugstināšanos asinīs, kas novērš cukura pārpalikumus, pārvēršot tos taukos Tas atkārtojas dienas laikā vairākas reizes, un - tas ir apburtais loks, kas noved pie diabēta, un nākotnē gaidāms ir augsts arteriālais spiediens un aptaukošanās. Diemžēl.

Pārslas un biezpiena sieriņus - maliņā..

Kas notiek, ja bērns brokastīs ēd pārslas, tēju ar ievārījumu, biezpiena sieriņu vai bulciņu? Ogļhidrāti izsauc tūlītēju paaugstināšanos asinīs, kas atkal pārvērš cukuru taukos, cukura līmenis krītas, iestājas "ogļhidrātu trūkums" jeb izsalkuma sajūta. Lai izvairītos no tādas ainas, jāpārskata savs uzturs, kā arī tas, kas tiek ēsts brokastīs.

Svarīgi ne tikai izvēlēties produktus, bet arī tos sabalansēt. Ideālā gadījumā brokastīm būtu jāsatur 2/3 no ogļhidrātu devas, kas jāuzņem diennaktī, 1/3 olbaltumvielas un mazāk par 1/5 taukus. Ēdienkartes izveidē priekšroku dodam "lēnajiem ogļhidrātiem". Jā, jā, tieši tāpēc ir vērts ēst biezputras (tikai ne ātri vārāmās), augļus, dārzeņus un sķidros piena produktus. Tie ilgāk pārstrādājas, rada sāta sajūtu un ir veselīgi. Organisms iegūst tik ļoti nepieciešamās šķiedrvielas un barības vielas. Ne velti angļi brokastīs ēd auzu pārslas.

Olbaltumvielas no rīta atrodam olās, riekstos, piena produktos, piemēram, sierā. Bet taukskābes (tikai nepiesātinātās!) - avokado, mandelēs, olīveļļā.

Ēdiens ar rotaļas elementiem

Ar produktiem vairāk vai mazāk viss būtu skaidrs. Bet kā lai bērnu piespiež ēst biezputru? Te palīgs var būt pareizie, veselīgie saldumi. Piena putru var izrotāt ar sejiņām, kas izgrieztas no augļiem, puķītēm no ogām vai riekstiem (vecākiem bērniem), tēju var saldināt ar medu (ja nav alerģijas) vai fruktozi. Ja gribas dzert kaut ko aukstu - vakarā var izvārīt ķīseli no žāvētajiem augļiem, ogām. Omleti arī var padarīt acij tīkamāku - izgriezt acis no tomātiem, mutīti no kabača, uzacis no zaļumiem, bet uz biezpiena var izveidot kivi palmu, banānu un mandarīnu kokus, un ēšana ir jau jautrāka!

Ātrām un veselīgām brokastīm recepšu ir daudz. Biezputras no paciņām - rīsu, griķu, kviešu, auzu pārslām utt. - vispār ir ļoti ērtas pagatavošanai. Tās vienkārši var apliet ar pienu kā musli, pievienot augļus, ogas vai vienkārši fruktozi.

Ja galīgi nevar iebarot...

Var nedaudz vairāk padarboties virtuvē un pagatavot sieriņus, uztaisot biezpiena masu, iejaucot tajā ogas, žāvētos augļus vai riekstus. Un, ja galīgi nekā nevar iebarot brokastis - palīgā var ņemt piena kokteili (tikai nevis no saldējuma, jo tas satur taukus), bet gan no piena un augļiem. Visu lejam, beram, liekam blenderī, sablenderējam un brokastis gatavas. Var palutināt mazuli no rīta ar kakao - dzēriens ir veselīgs, jo tajā ir olbaltumvielas, cinks, antioksidanti. Šāds dzēriens ir ļoti veselīgs, noderīgs galvas smadzenēm un asinsritei.

Kāpēc tieši no rīta jāēd saldumi? No tā, cik no rīta apēsti daudz saldumi (veselīgie!), cukura līmenis asinīs nepaaugstinās, bet tas nozīmē, ka glikozes līmenis asinīs nesvārstīsies. Tas ir ļoti svarīgi arī mazuļa pašsajūtai, īpaši, ja viņš no rīta mācās - viņš būs mierīgāks, emocionāli noturīgāks.

Māmiņu Klubs

Konsultēja dietoloģe Jeļena Beļajeva

Hematogens ir dabīgs dzelzs avots. Tas ne tikai paaugstina dzelzs līmeni un labvēlīgi iedarbojas uz asinssastāvu, bet arī uzlabo imunitāti, pašsajūtu, mazina nogurumu un paaugstina enerģijas līmeni. Un tas taču ir tik aktuāli šajos rudens mēnešos!

Veselīgs gardums aktīvam dzīvesveidam!