Vakara raudāšana jeb kolikas. Vai Tavam mazulim bija kolikas?

17. Jan 2012, 18:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Visi mazie bērni raud, šķiet, ka ir kaprīzi un nemierīgi. Lai bērnam varētu palīdzēt, vienmēr vispirms ir jānoskaidro viņa raudāšanas un nemiera cēlonis.


Kas ir kolikas?

 

Kolikas ir šķietami neizskaidrojamas raudāšanas lēkmes, kuras visbiežāk uznāk vēlā pēcpusdienā vai vakarā un ko nevar izbeigt ar parastajiem līdzekļiem.

 

Ja bērnam ir kolikas, tad vakara raudāšanas lēkmes var turpināties līdz pat 2 stundām. Šādu lēkmju laikā vienmēr ir jācenšas bērnu nomierināt.  Zīdainīšiem kolikas parasti sākas ap 6.dzīves nedēļu un pazūd beidzas pašas no sevis ap mazuļa 4.dzīves mēnesi.

 

Simptomi

 

Bērns visādi citādi ir vesels, bet viņam uznāk bieži nevaldāmas, skaļas raudāšanas lēkmes, bērna sejiņa kļūst sarkana, viņa kājas ir pievilktas pie vēdera, bet dūrītes ir sažņaugtas.

 

Ārstēšana

 

Kolikas parasti pāriet triju vai četru mēnešu vecumā bez jebkādas iejaukšanās no vecāku puses. Koliku iemesls nav zināms īsti līdz galam, bet tās parasti sākas pirmajās trijās bērna dzīves nedēļās.

 

Bērnu var nomierināt ar kādu ritmisku darbību, piemēram, šūpošanu, aijāšanu vai vizināšanu automobilī, ja citādāk nekā neizdodas. Var arī noguldīt bērnu sev uz ceļiem ar vēderu uz leju un ar plaukstu ritmiski paplikšķināt viņam pa muguriņu. Ja nekas nelīdz un bērns turpina kliegt, tad vismaz paši, lai arī cik tas grūti būtu, mēģiniet saglabāt mieru. Ir arī, kam palīdz kājiņu izvingrināšana. Tādā gadījumā bērniņu noliek uz paklāja (vai ne mīkstas gultas) ar muguriņu uz leju un darbojas ar viņa kājiņām – pa vienai tās saliec pie vēdera, tad abas kopā. Var kustības savienot ar kādu dziesmiņu. Reizēm tāda nodarbe palīdz arī pašiem vecākiem labi nomierināties.

 

Koliku cēloņi

 

Ir izteiktas visdažādākās un pretrunīgākās hipotēzes par koliku iemesliem, piemēram, ir dzirdēts apgalvojums, ka tās izraisa pārēdināšana, nepietiekama ēdināšana, pārāk ātra pieņemšanās svarā, pārāk lēna pieņemšanās svarā, zarnu gāzes, gremošanas traucējumi vai nervu spriedze. Tomēr šiem uzskatiem nav pilnīgi nekādu pierādījumu, tā ka īstenībā koliku cēlonis nav zināms.

 

Pamatā tomēr tiek uzskatīts, ka tieši nervu spriedze ir koliku galvenais iemesls Vakarā Jūs esat aizņemti ar bērna mazgāšanu, guldināšanu un vakariņu gatavošanu pašiem. Ļoti iespējams, ka Jūsu sasprindzinājums pāriet uz bērnu un izraisa viņam pamatīgu raudāšanas lēkmi.

 

Bet ir arī gadījumi, kad pie vainas tiešām ir gāzu uzkrāšanās zarnās un zarnu spazmas. Ja zināms, ka tieši tas ir pie vainas bērna skaļajai raudāšanai, var rīkoties tā:

 

*Bērnu ar vēderiņu piespiež pie sevis, jo Jūsu ķermeņa siltums palīdz likvidēt zarnu muskuļu spazmas.

*Ja bērns tupina raudāt, tad gāzu veidošanos var samazināt ar preparātiem.

*Var izmantot arī gāzu novadcaurulīti, taču tikai izņēmuma gadījumos un tikai pēc konsultēšanās ar ārstu.

*Ja bērns joprojām ir kaprīzs un viņam nav bijusi vēdera izeja, var iztaisīt klizmu (atkal tikai pēc konsultēšanās ar ārstu).

 

Bērniem kolikas nav bīstamas, taču tās sagādā daudz raižu vecākiem.

 

Ir reizes, kad izdodas bērniņu nomierināt ar kādām zālēm, bet tomēr atļaušos bilst, ka īpašas jēgas viņu mēģināt nomierināt ar kaut kādām zālēm, nav. Protams, jebkurš no vecākiem centīsies izmēģināt visādus līdzekļus bērniņa nomierināšanai, tas ir tikai pašsaprotami, bet iesaku necerēt ne uz kādu īpašu efektu. Jācenšas sevi vairāk mierināt ar faktu, ka tas nevilksies ilgi un pāries pats no sevis.

 

Tavam mazulim bija kolikas? Kad tās pārgāja?

 

Mazuļi raud, lai pastāstītu, kā jūtas, un reizēm pie vainas ir puncīša sāpes.Mazuļa puncīša komfortam speciālisti iesaka lietot Nestle Nan, jo mazuļiem taču ir tik daudz ko teikt, ja viņi ir laimīgi!

 

 


12. Mar 2011, 12:16

mazajai praktiski tas nemaz nebija,bet vecakam puikam gan bija...

taschinka taschinka 11. Mar 2011, 10:53

Mums bija ļoti stipras un bieži un tikai uz gada vecumu viss pargaja.
Nēsājām rokās,devām Sab simplex un tikai tas ar palīdzēja.