Vai bērna tēvs var atņemt bērnu?

Vai bērna tēvs var atņemt bērnu?

07. Nov 2010, 15:47 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ja attiecības ir vardarbīgas, māmiņa aiziet no bērna tēva ar bērnu, nereti rodas situācija, kad tēvs draud atņemt bērnu. Vai reāli tas tā var notikt? Ieskaties juristes Ingas Damškalnes atbildē!

 

Māmiņa jautā:

 

Lūdzu jums palīdzību. Dzīvoju ar draugu, piedzima meitiņa. Tagad viņai ir 7 mēneši.Patstāvīgi cietu pārmetumus, aizvainojumus, dažkārt cietu arī fiziski. Viņš draudēja nosist, ja aizbraukšot prom, kā arī izrēķināšoties ar maniem radiem, tai skaitā ar 6 gadīgo māsu. Tagad aizbraucu uz Īriju pie mātes, pirms aizbraukšanas bāriņtiesā uzrakstīju iesniegumu, lai piešķir vienpersonisku aizbildniecību. Tagad viņš raksta un draud man mazo atņemt, ko nokārtošot viņa māte ar advokātiem. Vai tas ir iespējams? Vai viņš man viņu var atņemt?

 

http://zurnals.maminuklubs.lv/content/uploads/inga.jpg

 

Atbild juriste Inga Damškalne:

 

Vispārīgā gadījumā tā "atņemt" nevar, ja māte ir spējīga bērnu uzturēt, nav vardarbīga, psihiski slima, alkoholiķe vai narkomāne. Vienīgi, var gadīties, kad pieprasa, lai bāriņtiesa nosaka dzīvesvietu bērnam, ja tēvs un māte nevar par to vienoties, tēvs var uzskatīt, ka, izvedot bērnu no valsts, ir ierobežotas viņa saskarsmes tiesības ar bērnu un celt tiesā prasību par saskarsmes un aizgādības tiesībām.

 

Ja nav atsevišķa aizgādība mātei, tad tēvs var iesniegt pieteikumu par bērna prettiesisku pārvietošanu pāri robežai uz ārvalsti un pieprasīt bērna atgriešanos LV, ja bērna dzīvesvieta ir noteikta LV (deklarēts).

 

Varbūtība, ka reāli tiesa varētu "atņemt" mātei bērnu šajā gadījumā ir gandrīz nulle, ja māte par bērnu gādā, spēj to nodrošināt, nav vardarbīga utt.

 

Ieteiktu mātei par katru vīrieša nodarījumu ziņot policijai. Saglabāt draudus saturošus e-pastus, īsziņas, utt., lai vajadzības gadījumā varētu lūgt ierosināt kriminālprocesu un būtu arī lielākas izredzes iegūt vienpersonisku aizgādību. Viena vecāka atsevišķu aizgādību nodibina vai nu ar vecāku vienošanos, vai ar tiesas nolēmumu. Bāriņtiesas lēmums nevar nodibināt atsevišķu aizgādību mātei, bet bāriņtiesa var celt attiecīgu prasību tiesā.

 

Rezumējot - "atņemt" nevarēs vis, bet var mēģināt dabūt bērnu atpakaļ uz LV, lūgt tiesai izšķirt radušos strīdu par aizgādību un saskarsmes tiesību noteikšanu.

 

Painteresējieties bāriņtiesā, kādā procesa stadijā ir Jūsu lūgums.

Ja vēlies norunāt konsultāciju, raksti Ingai uz e-pastu damskalne@tvnet.lv

10. Feb 2010, 15:54

Man atkal brālēna meitene,pameta viņu un 9.mēn vecu dēliņu pati aizbrauca uz Iriju stradat un pa bērnu nelikas ne zinis(patīk arī iedzert un bieži tusējas)naudu protams nesūtīja..un bralēns ilgi neko nedarīja,kad saprata ka ta dzīvos vienmēr ja kaut ko lietas laba nedarīs!!Un ļoti viegli,viņam sanāca atņemt viņai mātes tiesības un tagad viens audzina dēlu!Protmas,ka viņa dēlu atcerās tikai tad kad alkahols stradā!