Uzturvielas, kuru bērna uzturā nedrīkst trūkt

Uzturvielas, kuru bērna uzturā nedrīkst trūkt

28. Oct 2011, 09:52 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Zīdaiņu uzturs, kura pamats ir piena ēdieni, ar „ģimenes„ uzturu tiek nomainīts agrīnā bērnībā. Tomēr arī vēlāk bērna ikdienas ēdienkartē vajadzētu saglabāties piena produktiem, jo kalcija trūkums var izraisīt kaulu sistēmas attīstības traucējumus. Bērniem līdz triju gadu vecumam ir lietderīgāk dot speciāli bērniem adaptētu pienu, piem.,„Nestlé Junior„, nevis govs pienu, jo pēdējais nenodrošina bērna organismam nepieciešamo atsevišķu vitamīnu un minerālvielu daudzumu.

 

Olbaltumvielas

Pēc zīdaiņa vecuma beigām bērna uzturā nedrīkst trūkt olbaltumvielu, sevišķi dzīvnieku izcelsmes. Tās sastopamas pienā un tā izstrādājumos, sarkanajā gaļā, putnu gaļā, zivīs un olās. Bērnam vajadzētu katru dienu ēst gaļu, vislabāk vārītu. Tomēr sarkano gaļu nevajadzētu dot biežāk kā vienu reizi nedēļā. Nedodiet bērnam ēst putna gaļu ar ādu. Zivju ēdienus ieteicams ēst divas reizes nedēļā.

 

Ogļhidrāti

Galvenie ogļhidrātu avoti – dažādi graudaugu produkti, pilngraudu (piem., griķu, miežu, kviešu, prosas) un smalko putraimu biezputras, kā arī makaroni. Pēc zīdaiņa vecuma beigām bērna  organismam vajadzētu saņemt ogļhidrātus no dārzeņiem un augļiem, kuru klāsts pastāvīgi jāpalielina un jādažādo. Zupām un vārītiem dārzeņiem, kas papildināti ar graudu produktiem un dažādu veidu gaļu, būtu jābūt bērna ikdienas uztura daļai. Ir ieteicams katru dienu piedāvāt viņam gan svaigus, gan vārītus dažādi sasmalcinātus un saberztus augļus un dārzeņus, kā arī to sulu.

 

Tauki

Tauki ir nepieciešami, lai bērns pareizi attīstītos, jo tie satur nepiesātinātās taukskābes, kas ir katras šūnas sastāvdaļa. Ja gribat nodrošināt, ka bērns saņem nepieciešamo tauku daudzumu, papildiniet viņa uzturu ar augu eļļām, vislabāk ar olīvu un rapšu eļļām.


Vitamīni

Pēc zīdaiņa vecuma beigām bērna organismam nepieciešams daudz vitamīnu un minerālvielu. Ir jāatceras, ka, gatavojot un uzglabājot, ēdieni ļoti viegli zaudē C vitamīnu.


Minerālvielas

Straujas daudzu sistēmu un orgānu nobriešanas, kā arī psihiskās un motoriskās attīstības dēļ bērna organismam nepieciešams daudz makroelementu (kalcija, magnija) un mikroelementu (dzelzs, cinka, joda, selēna, vara). Veselīga bērna organisms šos elementus saņem no pareizi sabalansēta uztura (bez papildu medicīniskiem preparātiem).

 

Šķidrumi

Mazam bērnam vajadzētu izdzert no diviem līdz divarpus litriem šķidruma diennaktī, ieskaitot pienu, sulas, augļos, dārzeņos un zupās esošo ūdeni. Bērniem šķidrums nepieciešams vairāk nekā  pieaugušajiem, sevišķi tad, kad ir paaugstināta ķermeņa temperatūra, strauji kustoties, kad ir augsta apkārtējās vides temperatūra. Mazam bērnam dodiet vairāk negāzēta minerālūdens ar mazu nātrija procentu, augļu un dārzeņu sulas, kefīru, pienu un augļu kokteiļus.

Neļaujiet viņam ļaunprātīgi izmantot saldos dzērienus.

 

 

28. Dec 2010, 15:12

Nu, nezinu gan, kā lai bērnam dabū iekšā 2-2,5 l šķidruma- pieaugušie reti kurš izdzer pa dienu tik daudz...