Slimības pabalsts bērnu saslimšanas gadījumā

Slimības pabalsts bērnu saslimšanas gadījumā

20. Dec 2010, 11:33 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Situācija sekojoša- maza bērna kopšanai var piešķirt tikai 14 apmaksātas slimības diena. Šo normu komentē juriste Inga Damškalne.

 

Jautājums:

 

Rakstu Jums, lai pastāstītu, kā man šķiet, absurdu lietu par slimības pabalstu sakarā ar bērnu slimošanu. Neizprotu, kāpēc pieaugušais var slimot 26 nedēļas un saņemt pabalstu par šim nedēļām, bet maza bērna kopšanai piešķir TIKAI 14 apmaksātas slimības dienas!!!! Ar ko pieaugušais atšķiras no bērna? Vai tā nav diskriminācija?  Vai ir kāds pamatojums/izskaidrojums šai likumdošanas normai??

 

Saskaros pati tagad ar šo problēmu - meitiņa (2.5 gadi) slimoja 3 nedēļas. Par vienu nedēļu neesmu saņēmusi nedz pabalstu, nedz varēju nopelnīt algu. Un tagad īsti neizprotu - vai man vispār ir vērts maksāt nodokļus vai viltīgi rīkoties noformējot slimības lapu tā, it kā es pati biju slima.. Var būt kāda māmiņa arī ar to ir saskārusies, jo taču slimības mēdz būt dažādas... Vai ir iespēja šo jautājumu risināt? īsti nezinu kur griezties, tāpēc izstāstīju Jums savas bēdas...

 

http://zurnals.maminuklubs.lv/content/uploads/inga.jpg

Komentē juriste Inga Damškalne:


Jā, pabalsts jūsu gadījumā ir aprēķināts pareizi.

 

Saskaņā ar likumu "Par maternitātes un slimības apdrošināšanu" slimības pabalstu piešķir, ja persona neierodas darbā un tādējādi zaudē algotā darbā gūstamos ienākumus vai, ja pašnodarbinātais zaudē ienākumus tā iemesla dēļ, ka kopj līdz 14 gadus vecu slimu bērnu.

 

Šādā gadījumā slimības pabalstu piešķir un izmaksā:

 

- par laiku no darba nespējas pirmās dienas līdz darba nespējas 21. dienai, ja bērns tiek kopts arī stacionārā;

 

- par laiku no darba nespējas pirmās dienas līdz darba nespējas 14.dienai, ja bērns kopts mājās.

 

Pamatot un izskaidrot šo likumdošanas normu - kāpēc, ar kādu mērķi tieši šāda norma likumā ir iestrādāta, varētu Labklājības ministrija, tāpat arī rosināt šo normu grozīt.

 

To, vai šī norma atbilst Satversmei, var vērtēt Satversmes tiesa.

 

Ja vēlies norunāt konsultāciju, raksti Ingai uz e-pastu damskalne@tvnet.lv