Skolas formas - ko jūs par to domājiet?

Skolas formas - ko jūs par to domājiet?

20. Aug 2012, 14:30 lauvinja lauvinja

Kamēr Tiesībsargs sūta niknas draudu vēstules uz skolām, piedraudot ar tiesu darbiem, ja skolas prasīs vecākiem pirkt mācību līdzekļus, man gribētos parunāt par skolēnu formām, kuras ar dažviet tiek prasītas kā obligātas.

Ja jau reiz mums valstī izglītībai ir jābūt bezmaksas un liela brēka tiek sacelta ap mācību līdzekļiem, lai arī neviens līdz šim nav skaidri definējis, kas ir mācību līdzeklis, vai tās ir tiokai grāmatas vai varbūt arī pildspalva un burtnīca tomēr ir mācību līdzeklis, tad tik pat skaļai būtu jābūt diskusijai ap skolēnu formām!

Skolēnu formas šobrīd Latvijā ir dažu mazu firmiņu privātbiness, kur nosacījumi tiek uzstādīti skolēnu vecākiem, kuriem īsti nav izvēles šajā jautājumā. Bez tam skolēnu formas kopumā ir daudz dārgāks pasākums, nekā dažu mācību līdzekļu iegāde un diskriminācija starp bērniem kuriem būs jaunas skolēnu formas, tiem, kuri tiks pie lietotām un lāpītām, un tiem, kuru vecāki tās nevar iegādāt būs daudz uzskatāmāka un taustāmāka, nekā jautājums par mācību līdzekļu iegādi. Gribētā vienlīdzība, izpaudīsies nevienlīdzībā pilnā plaukumā.

Var jau būt, ka ideja par skolēnu formām nav slikta, bet izpildījums ir diezgan apšaubāms. Man nav īsti skaidrs kāpēc nevar tā civilizēti skolas rīkot iepirkumu un diktēt noteikumus firmām, nevis otrādi? Un arī vecākiem būtu mazāk kreņķu, ja visu šo organizēšanu ap skolēnu formu iegādi, piegādi un visu pārējo organizētu skola un ar firmu par neizpildi kasītos skola, paredzot līgumā saistības arī firmai.

Galu galā, ja jau izglītība ir bez maksas, tad šķiet skolas formas būtu skolās jāizsniedz bez maksas! Tikai Tiesībsargs pagaidām nav uzskatījis par vajadzīgu šo jautājumu skaidrot un par to publiski izteikties.

Ko tu par to visu domā?