Sākam gatavot produktus ziemai!

Sākam gatavot produktus ziemai!

03. Mar 2010, 14:23 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Lai ziemā būtu iespējams samazināt tēriņus par veikalā pirktajiem konserviem, ievārījumiem, sulām, kompotiem, saldētajiem dārzeņiem un augļiem, Naudas plānošanas centrs ir apkopojis vairākus padomus, kā sarūpēt uzkrājumus ziemai, jau laikus sagatavojot dažādas dabas veltes.

Naudas plānošanas centra ieteikumi produktu sagatavošanai ziemai:

1. Visizdevīgāk sagatavot konservus un saldētos produktus ir mazdārziņu vai saimniecību īpašniekiem, kā arī tiem, kuru radi nodarbojas ar kultūraugu audzēšanu. Tomēr arī citi var atrast veidus, kā pavisam lēti iegādāties produktus konservēšanai. Piemēram, iepirkties zemnieku saimniecībās vai tirdziņos, Rīgas Centrāltirgus "Nakts tirgū" un citur.

2. Visierastākais veids, kā sagatavot ogas un augļus ziemai ir kompoti un dažādi ievārījumi, dārzeņiem - marinējumi un salāti. Jau ierastos veidus iespējams pamainīt, savārot vai konservējot augļus, ogas un dārzeņus dažādās, līdz šim neizmēģinātās kombinācijās (receptes jautā radiem, kaimiņiem un draugiem. Arī internetā un žurnālos ir pieejamas dažādas receptes). Ņem vērā, ka pašmāju augļi un dārzeņi ziemā noteikti būs daudz vērtīgāki par veikalos pieejamajiem - tajos būs saglabājušies vitamīni un uzturvielas. Tiesa, nedaudz mazāk kā svaigos produktos, tomēr vairāk, kā veikalā pirktajos produktos.

 

3. Konservēšanai izmanto mājās pieejamās izlietotās burciņas. Ja neesi tādas saglabājis, noteikti apjautājies draugiem vai kaimiņiem.  

 

Saldēšanai vari izmantot tam īpaši paredzētus maisiņus. Ogām gan vairāk piemērotas būs plastmasas kārbiņas ar vāciņu. To vietā iespējams izmantot krējuma vai jogurtu trauciņus.

4. Atceries, ka šis ir īstais laiks, lai sarūpētu sev gan meža ogas, gan sēnes. Pie reizes tā būs iespēja arī būt svaigā gaisā un atpūsties. Turklāt salasītās dabas veltes neko nemaksās. Kā ogas, tā sēnes vari konservēt vai saldēt. Svaigas meža ogas vai sēņu mērce ziemas vidū garšos lieliski!

 

5. Saldēt var arī mājas ogas. Piemēram, avenes, ķiršus, zemenes, no kurām iespējams pagatavot aromātisku desertu. Saldētas upenes īpaši noderēs ziemā, kad saaukstēšanās gadījumā vajadzēs krietnu vitamīnu devu.

6. Arī saldēti dārzeņi ziemā garšos lieliski, piemēram, puķkāposti, brokoļi, burkāni, zaļie zirnīši un pat sīki sagriezti kartupeļi.

 

7. Saldēt var arī dažādus garšaugus, piemēram, dilles un lociņus, kas sīki sagriezti un salikti kastītēs. Tāpat var sagatavot arī citus iecienītos garšaugus. Ziemā noteikti novērtēsi to garšu pie mērcēm, salātiem un zupām.

8. Saldēšana ir viens no efektīvākajiem, lētākajiem un augstvērtīgākajiem konservēšanas veidiem. Tāpēc, ja konservēšanu nepieciešamos produktus ir jāpērk, apdomā, iespējams izdevīgāk tos būs saldēt.

9. Ņem vērā - saldēšanai paredzētos produktus fasē tik lielās porcijās, lai tās varētu vienā reizē izlietot.

10. Izdevīgs veids, kā saglabāt augstvērtīgus produktus ziemai, ir arī kaltēšana. Kaltēt var zāļu tējas, augļus, ogas, garšaugus, sēnes un pat dārzeņus. Tikai jāuzmana, lai tie nepārkalstu - nezaudētu krāsu un aromātu. Šos produktus jāglabā slēgtos traukos, kas neļauj piekļūt mitrumam.

11. Vēl viens konservēšanas veids ir sulu tvaicēšana no ogām tvaika katlā. Ja tāda nav mājās, pajautā kaimiņiem, draugiem vai paziņām - noteikti kādam atradīsies. Sulas jāuzglabā stikla pudelēs vai burciņās. Ziemā tās noderēs desertu un dzērienu pagatavošanai.

16. Aug 2009, 11:20

man atkal pašai patīk marinēt,un ekpermintēt,kas tad labs tur ziema sanāks😀tāpēc pa pāris burciņām uztaisu😀)

mamma27 mamma27 15. Aug 2009, 21:59

es ar visādos trauciņos.😀) zaptespati neēdu, tāpēc arī nav vēlmes vārīt-omīte jau ziemā atvedīs mazajam,ja viņam būs vēlmepanašķoties.😀 bet man ļoti garšo marinēti gurķi,bet tā kā nav kur glabāt uzticu visu mammai,un viņai dikti labi sanāk😀) bet nu saprotu,ka būs jau arī pašai jāiemācās marinēt.

14. Aug 2009, 21:24

es atkal sasaldēju tādos spainīšos,un tad kad sasalis ņemu āra un katra odziņa smuki atnāk vaļā viena no otras,un saberu parastajos maisiņos😀un aizņem mazāk vietas😀

14. Aug 2009, 18:06

mums arī ir sasaldētas jāņogas un upenes,un pāris burciņas samarinēju gurķus😀)tagad gaidu kad būs vairak tomātu,gatavošu lečo,un vēl dažādus konservus ziemai😀)man jau it ka vīra māte visu ,sataisa,bet šogad ta ka pašai ir vairak brīva laika,izdomāju visu pamēģināt pati"😀)

mamma27 mamma27 14. Aug 2009, 17:40

mamma ar cītīgi gatavo,man diemžēl Rīgā nav kur glabāt, bet ja būtu arī kaut ko mēģinātu taisīt.mēs tikai ogas saldējam😀)

16. Aug 2009, 11:20

man atkal pašai patīk marinēt,un ekpermintēt,kas tad labs tur ziema sanāks😀tāpēc pa pāris burciņām uztaisu😀)

mamma27 mamma27 15. Aug 2009, 21:59

es ar visādos trauciņos.😀) zaptespati neēdu, tāpēc arī nav vēlmes vārīt-omīte jau ziemā atvedīs mazajam,ja viņam būs vēlmepanašķoties.😀 bet man ļoti garšo marinēti gurķi,bet tā kā nav kur glabāt uzticu visu mammai,un viņai dikti labi sanāk😀) bet nu saprotu,ka būs jau arī pašai jāiemācās marinēt.

14. Aug 2009, 21:24

es atkal sasaldēju tādos spainīšos,un tad kad sasalis ņemu āra un katra odziņa smuki atnāk vaļā viena no otras,un saberu parastajos maisiņos😀un aizņem mazāk vietas😀

14. Aug 2009, 18:06

mums arī ir sasaldētas jāņogas un upenes,un pāris burciņas samarinēju gurķus😀)tagad gaidu kad būs vairak tomātu,gatavošu lečo,un vēl dažādus konservus ziemai😀)man jau it ka vīra māte visu ,sataisa,bet šogad ta ka pašai ir vairak brīva laika,izdomāju visu pamēģināt pati"😀)

mamma27 mamma27 14. Aug 2009, 17:40

mamma ar cītīgi gatavo,man diemžēl Rīgā nav kur glabāt, bet ja būtu arī kaut ko mēģinātu taisīt.mēs tikai ogas saldējam😀)