Raibā mīļvārdiņu pasaule. Kādā mīļvārdiņā Tu sauc savu mazuli?

Raibā mīļvārdiņu pasaule. Kādā mīļvārdiņā Tu sauc savu mazuli?

29. Sep 2011, 14:43 avene* avene*

Mīļumu saviem tuvākajiem un īpašākajiem cilvēkiem mēdzam izrādīt ne tikai ar pieskārieniem, apskāvieniem un bučām, bet arī ar vārdiem... Šķiet, nevienas mīļošas māmiņas leksika nav iedomājama bez mīļvārdiņiem.


Mīļvārdiņi var būt atvasināti no vārdiem, var neko nenozīmēt, būt draiski, rotaļīgi, sirsnīgi, labdabīgi ķircinoši u.t.t. Mīļvārdiņu teicēji iedvesmojas gan no dzīvnieku un augu pasaules, gan dabas parādībām, gan no ēdamlietām un visāda citāda veida avotiem:

 

 

 

* No dzīvnieku pasaules — zaķītis, kaķītis, runčuks, lāčuks, zaķausis, pelīte, peļuks, cālītis, balodītis, dūjiņa, bitīte, lapsiņa, zīlīte, zvirbulēns, susuriņš, kukainīts u.t.t.

* No augu pasaules — rozīte, ķimenīte, pumpuriņš, kaktusiņš, čiekuriņš, zīlīte, dillīte, zemenīte…

* Dabas parādību loks — saule, saulīte, zvaigznīte, pārsliņa, saulstariņš, lāsīte…

* No pārtikas groza — saldumiņš, cukuriņš, drupatiņa, klimpiņa, bulciņa, rausītis, speķrausītis, ,pelmenis, pupiņa…

* Anatomiskie — sirsniņa, peciņa, nabiņa, ķepainītis, samtvaidziņš, knīpausītis..

* Dažādas, arī neizprotamas izcelsmes — bosiņš, bubucītis, dūdala, čabulīts, ķipars, bubulis, puksis, bumbulīts, čunčuriņš, surkšķītis, čiepiņa, čumburītis,zelta gabaliņš, princesīte, bučmīlītis, susis, dūda, bimbucis, drostala...

 

Kā Tu dēvē savus mīļos un kā tiec dēvēta Tu?

Kāda veida mīļvārdiņi Tev ir vistuvākie?

taschinka taschinka 01. Dec 2010, 06:45

Kad bija pavisam mazins,lidz gadam bija loti daudz dazadi milvardini,bet tagad palikusi zakitis,zvirbulits,rupucis,Maikucis,burunduks,pecina.
Bet kas ir smiekligi,ka pats vins sevi sauc par Begemotu 😃

30. Nov 2010, 22:59

Mēs savējo saucam par rausīti, dūdiņu, dūdaliņu.

30. Nov 2010, 20:00

Es savu meitiņu saucu par Knīpulīti

30. Nov 2010, 17:24

rausītis 😃

30. Nov 2010, 16:34

mes savu jaunako saucam par dusinu no varda rinaldins man ienaca prata rinaldusins

30. Nov 2010, 15:32

Viens otru saucam par mīļumiņiem, mīlīšiem, bet meitiņu lielākoties saucam par peļuku. Vakaros saucam par Peļuratoru (viņa mums ir miega peļu terminators...tas tādēļ, ka mums ir problēmas aiziet gulēt), kad ir kāda bēdiņa tad meitiņu saucu par Sirsniņu.

30. Nov 2010, 14:14

😀 Vēl puncī esot puiku saucu par punci runci. Tad nu tagad tas ir biežāk dzirdamais mīļvārdiņš no manas puses.

30. Nov 2010, 13:59

kaktusiņš 😀
mēs meitiņu saucam par zaķīti un zuzīti nez kāpēc 😀

30. Nov 2010, 13:46

Ui, mums mīļvārdiņu ir tik daudz... It īpaši tētim, viņš ir mīļvārdiņu izgudrošanas specs 😉 Kad meitiņa bija pavisam maza, dzīves pirmajos mēnešos saucu viņu par dūkalīti, pat nezinu, kur to vārdu biju dzirdējusi un vai tas kaut ko nozīmē. Bet dominē, protams, pelīte, zaķītis un saulīte, vai vienkārši meitiņa 😀

30. Nov 2010, 13:05

Puiku mēs saucam par Čalīti, kāpēc Čalītis? Atceros bērnībā manu brāli bieži vien sauca par čomu, man tas tā iepatikās ka nodomāju, kad man būs puika tad arī viņu saukšu par čomu. Beigās sanāca ka nevis čoma bet Čalītis, puika arī bieži atsaucas uz šo tā teikt mīļvārdiņu. Drauga radi bieži vien puiku dēvē par bosiki, bet nu tas tā... 😀 Mani mans mīļums bieži vien uzrunā kā Busju, tas mums jau no sākta gala tāds vārdiņš man, bet es attiecīgi savu vīrieti saucu par mīļumiņu (diezgan tradicionāls mīļvārdiņš 😉 ). Mūsu ģimenē nav vairāki mīļvārdiņi, pietiek ar tiem kas jau ir 😉