Probiotikas palīdz samazināt aizcietējumu un koliku risku

21. Feb 2012, 21:27 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kolikas, kā Jūs visi zināt, lielākoties ir problēma bērniņa pirmajos trijos dzīves mēnešos. Bet vai zināt, ka pētījumi, kas veikti sakarā ar to, ilgst jau vairākas desmitgades, un tomēr līdz galam tā arī nav noskaidrots, kas tas ir – kolikas. Tālāk stāsta pediatrs, ģimenes ārsts Gerda Lielause.

 

Vienā lietā pētnieku viedokļi attiecībā uz šo problēmu ir vienādi: kolikas nav saslimšana, bet mazuļa kuņģa un zarnu trakta sagatavošanās jaunajiem nosacījumiem. Te arī klāt nāk tādu baktēriju  kā Lactobacillus acidofilo baktēriju trūkums.

 

Daži pētījumi parāda, ka šajā momentā probiotiku uzņemšanas palielināšana uzlabo bērna stāvokli.

 

Probiotikas ir nepieciešamas arī citu nosacījumu uzlabošanai, kas saistīti ar kolikām, piemēram laktozes nepanesamība, nekrotiskais enterokolīts un kuņģa iekaisums. Papildinājumā šim probiotikām piemīt kopumā spējas uzlabot bērnu veselību.

 

Tā kā probiotikas ir mammas krūts pienā, tad bērnam, kas tiek barots ar mākslīgajiem piena maisījumiem, zarnu trakta mirkoflora stipri atšķiras no ar krūti barota bērna zarnu trakta mirkofloras. Tādā gadījumā palīgā nāk mūsdienīgie mākslīgie piena maisījumi, kā, piemēram, Nestle NAN. Pateicoties patentētajai probiotikai L.Comfortis, kas ir tā sastāvā, koliku un aizcietējumu risks krietni samazinās.

 

Klīniskie pētījumi norāda uz to, ka ēdināšana ar mākslīgajiem piena maisījumiem, kas satur bifidobaktērijas – probiotiķus vai maisījumiem, kam ir bifidogēna iedarbība, palīdz uzturēt veselīgu zarnu trakta mirkofloru, kāda ir bērniem, kas tiek baroti ar mammas krūts pienu.