Ko jūs sagaidat no prezidenta ģimeņu un bērnu atbalstam?

Ko jūs sagaidat no prezidenta ģimeņu un bērnu atbalstam?

25. Feb 2012, 17:07 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Valsts prezidents Valdis Zatlers gatavojies nopietnai kampaņai savai pārvēlēšanai nākamajai prezidentūras kārtai. Tikusi sacerēta arī gara runa, kuru nebeidz apspriest mediji, tāpēc arī LTV1 Jāņa Dombura raidījumā šo trešdien tiks aicināti eksperti, tai skaitā, arī Māmiņu klubs, lai kopīgiem spēkiem pūlētos saprast, vai prezidents kaut ko var reāli izdarīt, lai valsti un katastrofālos demogrāfijas rādītājus izvestu ārā no dziļas politiskas, sociālas un ekonomiskas krīzes?

 

Kādi būtu jūsu kā Māmiņu Kluba biedru priekšlikumi Valdim Zatlerem vai jebkuram citam jaunam prezidenta amata kandidātam - KĀ PREZIDENTS VAR PALĪDZĒT? KAS VIŅAM BŪTU JĀDARA JEB KO JŪS SAGAIDĪTU NO VIŅA?


Te arī fragments no Valda Zatlera uzrunas- atskaites par četru gadu laikā paveikto un nākotnes vīzija. Šis izvilkums no pusotru stundu garās runas ir tieši par demogrāfijas jautājumu:

 

{pic:1}

 

"Latvijas cilvēki ir Latvijas valsts!

 

Mūsu valsts un mūsu tautas attīstības jautājumi nav tie, kurus var nolikt malā vai piemirst ierakstīt savās priekšvēlēšanu programmās. Tāpēc atkārtoti kā steidzami risināmu jautājumu izvirzu demogrāfiju. Es apsveicu Saeimas lēmumu izveidot Demogrāfijas jautājumu apakškomisiju un Ministru kabineta lēmumu izveidot Demogrāfijas lietu padomi. Demogrāfijas jautājumu es redzu kā valsts un līdz ar to arī nākamā Valsts prezidenta pilnvaru termiņa prioritāti.

 

Šobrīd iztukšojas valsts, iztukšojas Latvijas lauki. Latviju nopietni skar visas trīs nozīmīgākās un diemžēl negatīvākās demogrāfijas tendences – dzimstības samazināšanās, novecošanās un migrācija.

 

Mums nav izstrādāta rīcības politika, lai to mazinātu un novērstu. Mums nav valstiskas atbildes un stratēģijas, kā reaģēt. Vēl vairāk – rodas iespaids, ka pilnībā vēl neapzināmies šīs situācijas sekas. Taču ir bīstami atlikt risinājumu meklēšanu līdz laikam, kad ekonomiskā situācija Latvijā būs uzlabojusies. Risinājumi jāmeklē jau tagad!

 

Mēs nedrīkstam pārlieku sašaurināt šo problēmu. Demogrāfijas dati sevī ietver dzimstību, taču ne tikai. Jāpievērš uzmanība arī demogrāfijas procesu sekām, kuras izjūtam jau tagad un vēl asāk izjutīsim nākotnē. Šīs tendences tiešā veidā skar daudzas jomas – infrastruktūru, transportu, mājokļus, veselības aprūpi, izglītību. Sarukušais bērnu skaits laukos ietekmē skolu darbību, bet vecāku cilvēku īpatsvara pieaugums – veselības aprūpes sistēmu. Nevilcinoties mums jātiek skaidrībā, kas notiks turpmāk katrā no šīm jomām – cik pirmsskolas vecuma bērnu dosies uz skolu tuvākās desmitgades laikā? Kā novecošanās un migrācija ietekmēs pašvaldību nodokļu ieņēmumus un arī izdevumus? Ir svarīgi mobilizēt kompetentu ekspertīzi valsts pārvaldē un akadēmiskajā vidē šo problēmu risināšanai.

 

Demogrāfisko tendenču nelabvēlīgās sekas nevarēs novērst ar atsevišķu pasākumu palīdzību. Valstij nepieciešama ilgtspējīga sociālās aizsardzības sistēma, kurai nākotnē jābūt daudz efektīvākai – tātad, precīzi mērķētai, gudrai un stratēģiskai. Prezidenta uzdevums ir darīt maksimāli iespējamo, lai nākošajos četros gados notiktu pāreja uz šādu sistēmu.

 

Tāpēc esmu gatavs diskutēt, par to, kas veicams demogrāfijas situācijas uzlabošanas jomā. Un vēlreiz uzsveru – tas ir neatliekami! Jā, demogrāfisko problēmu risinājumi ir dārgi. Taču te, cienījamie klātesošie,  nav runa par naudu. Te ir runa par mūsu tautas nākotni.

 

Pirmā demogrāfijas negatīvā tendence, kā jau minēju, ir dzimstības samazināšanās. Pēdējos 20 gados dzimstības koeficients Latvijā svārstījies robežās no 1,3 līdz 1,5 bērniem. Šāda tendence neizbēgami noved pie iedzīvotāju skaita samazināšanās, ko vēl vairāk pastiprina joprojām aktīvā iedzīvotāju aizbraukšana no valsts.

 

Mums ir jāuzsāk dzimstības veicināšana vismaz ar valdības līmeņa programmu. Raugoties uz mūsu kaimiņu, piemēram, Skandināvijas valstu, pieredzi, dzimstības kāpumu ir iespējams panākt. Valsts rīcībai jāmudina vecāku lēmums laist pasaulē bērnus – proti, jārada iespējas savienot ģimenes un profesionālo dzīvi, jāveicina jaunu cilvēku iespējas uzsākt mācību vai darba gaitas, neatliekot bērnu laišanu pasaulē uz vēlāku laiku; jāveido draudzīga gan sociālā, gan dzīves vide vecākiem ar bērniem.

 

Tādēļ, pirmkārt, mēs, nodokļu maksātāji, varētu vienoties, ka katram bērnam no pusotra līdz 18 gadu vecumam gan bērnudārzs, gan skolas izglītība ir pieejama bez maksas, proti, to finansē valsts un pašvaldība. Tas pats attiecas arī uz kvalitatīvu bezmaksas veselības aprūpi. Šādi risinājumi nav lēti, taču tas ir paveicams. Lai katrs bērns tiktu nodrošināts ar pilnībā valsts apmaksātu bērnudārzu, mūsu valsts budžetā patiešām papildus ir nepieciešami vēl vairāki desmiti miljonu latu. Taču tā ir visbūtiskākā investīcija valsts nākotnē! Valsts ilgtspējas vārdā mums vairs nav tiesību pieļaut, ka cilvēki atzīst, ka materiāli nevar atļauties bērnu.

 

Otrkārt, jārada fiskālie stimuli, kas dotu privilēģijas vecākiem ar bērniem. Valsts atbalstam jāpalielinās, ienākot ģimenē otrajam un nākamajiem bērniem. Jārada tādi nodokļu atvieglojumi, kas skaidri demonstrē, ka valsts atzīst – bērnu audzināšana ir visai sabiedrībai vajadzīgs darbs.  

 

Nereti vecāku vēlme veidot kuplāku ģimeni saskaras ar nepieciešamību atgriezties darbā, vairāk pelnīt, nezaudēt kvalifikāciju. Tādēļ trešajam pasākumu kompleksam jāiekļauj darba tirgus pielāgošanu tam, lai vecāki ērti varētu savienot bērnu audzināšanu ar profesionālo karjeru (daļēja noslodze, iespēja strādāt no mājām, bērnu dienas centri, iespējas atjaunot kvalifikāciju) Visefektīvākie risinājumi, manuprāt, rodami sarunās ar darba devējiem.

 

Vecākiem ar bērniem Latvijā jājūtas ērti arī sabiedrības un kultūras dzīvē. Tādēļ ceturtajam pasākumu kopumam jābūt vides pielāgošanai ģimenēm ar bērniem, radot gan iespējas kopā apmeklēt kultūras un atpūtas pasākumus, gan izmantot atbilstošus sabiedriskā transporta un citus pakalpojumus. Turklāt ģimenēm draudzīga vide vienmēr ir biznesam izdevīga. Šajā pasākumu kompleksā jāpiedalās arī sabiedriskajiem un privātajiem medijiem, radot bērniem kvalitatīva satura informāciju un izklaidi valsts valodā, kā arī ar lepnumu ceļot godā kuplās ģimenes.

 

Otrā, ar demogrāfiju saistītā negatīvā tendence, ir iedzīvotāju novecošanās. 2020.gadā Latvijā cilvēku vecumā virs 65 gadiem būs tikpat daudz, cik bērnu un jauniešu vecumā līdz 18 gadiem. Gados vecāku cilvēku īpatsvara palielināšanās ir salīdzinoši jauns izaicinājums ne tikai Latvijā, bet arī daudzām citām pasaules valstīm.

 

Risinājums? Strādājošo lielāka atbildība, tai skaitā finansiālā, par savas pensijas lielumu. Noteikti jādomā par ierobežojumu atcelšanu cilvēkiem, ja viņi vēlas un spēj produktīvi turpināt darba gaitas arī pēc pensijas vecuma sasniegšanas. Līdzīgi kā jauno vecāku atbalsta gadījumā, arī šeit jādomā par nestandarta risinājumiem nodarbinātības jomā. Turklāt nepieciešams aktīvs izglītojošs darbs, lai izskaustu vecuma diskrimināciju darba tirgū, kas ir visizteiktākā no diskriminācijas formām. Jāraugās, lai tiktu ievēroti likumi, kas to ierobežo.

 

Mums jāpielāgo sociālā vide ”aktīvai novecošanai”. Ne tikai tādēļ, ka tā var samazināt izdevumus veselības aprūpes jomā. Cilvēki gados šodien bieži vien ir aktīvi, dzīvespriecīgi, gudri cilvēki, kas var dot daudz gan sabiedrībai, gan viens otram. Vecāku cilvēku integrācija sabiedriskās, izglītojošās un aprūpes aktivitātēs ir svarīgs valsts attīstības virziens. Ir jāveicina arī mūžizglītība, kas ļauj turpināt mācīties arī pēc darba gaitu beigām.

 

Trešā demogrāfijas negatīvā tendence ir migrācija.

 

Cilvēki no mazāk apdzīvotām un ekonomiski vājāk attīstītām Latvijas vietām dodas uz pilsētām, īpaši Rīgu. Pagaidām tas ir vāji pārraudzīts process, kas tieši ietekmē šo teritoriju ekonomisko aktivitāti. Jāatzīst, ka šobrīd nav skaidra redzējuma, kā mazināt migrācijas nelabvēlīgās sekas uz visas tautsaimniecības attīstību. 

 

Cilvēki turpina aizplūst arī no Latvijas. Mums jāpanāk, lai izveidotos pastāvīgas saites ar tautiešiem ārpus Latvijas, piemēram, veicinot bērnu iesaisti Latvijas izglītības sistēmā, izmantojot digitālo līdzekļu iespējas, vasaras skolas, skolēnu apmaiņas programmas. Mums jārēķinās, ka arī turpmāk ārpus Latvijas dzīvos nozīmīgs mūsu pilsoņu skaits, kas ir patriotiski noskaņoti. Tādēļ nepieciešams darīt visu, lai neapgrūtinātu viņu pilsoņu pienākumu izpildi un viņiem būtu pieejami nepieciešamie Latvijas valsts institūciju pakalpojumi."

 

Fragments no prezidenta uzrunas Latvijas universitātes aulā. Pilnais teksts>>

FOTO:LETA, Delfi.lv

Uzrakstiet, ko jūs sagaidat no prezidenta, lai ģimenēm ar bērniem Latvijā būtu labāka dzīve šeit pat komentāros un skatieties trešdien Dombura raidījumu>>

27. Apr 2011, 15:22

No svaigiem avotiem- partijas x pārstāvis tiek iecelts lidostā par baigo tītaru. Viņu par iespaidīgu naudas summu sūta uz kursiem tālēs zilajās , lai gūst smalkas zinības par aviāciju un tās štellēm. Nāk pie šprices nedaudz zaļākas nokrāsas partija w. Pārstāvis x tiek atlaists un pārstāvis w par iespaidīgu naudas summu dodās tajās pašās zilajās tālēs gūt jau x apgūtās zināšanas.

Tas ir normāli? Tā jau arī tiek iztrallināta tā māmiņalga, pensijas, ārstniecības kvotas utt....... Vēmiens nāk!!!

27. Apr 2011, 15:05

Runas saturs - normāls PR, lai gādātu sabiedrības atbalstu pārvēlēšanai jūnijā. Pēc būtības līdz šim nekas pozitīvs nav darīts demogrāfijas jomā kopš krīzes sākuma - ir viss īsināts, griezts un konsolidēts.
Tajā pat laikā dzīves dārdzība pieaug, ieskaitot pašvaldības bērnudārzu apmaksu (rīdzinieki zin, ka bērnudārzs nav bez maksas - bez ēdināšanas jāmaksā arī par nodarbībām, slotām, trauku mazgājamajiem līdzekļiem, tualetes papīru, birstēm, žalūzijām un visu citu. Apmaksāts ir jumts virs galvas, gultiņa, audzinātājas un aukītes uzraudzība), ja, protams, vēl bērns tiek bērnudārzā....
Arī ikdienā darba vietā bezbērnu darbiniekiem ir pilnīgs tolerances trūkums pret ģimenes cilvēkiem ar bērniem (nenesu mājas uz darbu un otrādi). Par kādu valsts atbalstu varam runāt, ja sabiedrība dalās "cilvēki ar un cilvēki bez bērniem"?

Arī man prioritāte ir ģimene, taču normāli apmaksāts darbs ir neatņemama dzīves sastāvdaļa, lai nodrošinātu nepieciešamo bērnam un sev.

Es sasprindzinot visas smadzeņu šūnas nevaru saprast, kā valsts budžeta plānotāji nevar atrast naudu normālam, bezgriestu maternitātes/ paternitātes pabalstam (tiek maksāts jauanajai mammai emocionāli un fziski visgrūtākajā laikā), vecāku (tiek maksāts vien līdz bērna gada vecumam, tātad aptuveni 10 mēnešus) un ģimenes pabalstam, bet spēj atrast naudu kaut kādiem dzelžiem (t.i. e-pakalpojumu attīstībai u.c. "vajadzīgām lietām"), kas pēc diviem gadiem nevienam nebūs vajadzīgi un citos mistisko iepirkumos, projektos.... Es nesaku, ka valstij ir jāuztur bērni, bet valsts funkcija ir atbalstīt savus iedzīvotājus brīdī, kad tas viņiem ir ļoti nepieciešams.

īsi sakot - mūsu komentāriem lielas jēgas nav, tie tāpat neko neietekmēs. Ja paskatās tos saturiski, izpratne ir diezgan šavaka par procesiem valsti kopumā... atbildot uz virsrakstu - neko nesagaidu, sen jau vajadzēja sākt rīkoties - pirms gadiem četriem vismaz, kad uzsāka savu darbu šajā amatā!

princesemince princesemince 27. Apr 2011, 14:52

manuprāt, vienīgā iespēja, lai veicinātu demogrāfiju - sievietei, kura izvēlas dzemdēt vairāk kā vienu bērnu, uzskatīt to par darbu, kā tas ir citur, piešķirot īpaās nodokļu atlaides un pabalstus daudzbērnu (sākot jau no 3 bērniem) ģimenēm. Šī brīža situācijā vairāk par 1 bērnu ģimene finansiāli atļauties nevar, tādēļ neliels risinājums būtu arī pieklājīgs pabalsts, kamēr bērns tiek valsts bērnudārzā.

27. Apr 2011, 11:51

Valsts prezidents var rosināt Saeimai izvērtēt noteiktas vadlīnijas, var nepieņemt Saeimas iesniegtos likumus un lūgt izskatīt tos atkārtoti...bet prezidents nav lēmējs! Latvijā Lēmējs ir Saeima! Tāpēc tam, ko prezidents šajā runā tik skaisti norunājis ir vien filosofiska un retoriska nozīme, ne valsts nostāja.... ☹ Tad, kad par šo visu sāks runāt Ministru kabineta galva, tautas vēlētie 100, tad es sākšu kkam ticēt...

27. Apr 2011, 10:11

Un vēl- ko tad darīt tām jaunajām sievietēm kuras pēc vidusskolas paliek stāvoklī? Nejau visas viņas ir naktstauriņi? Un ko darīt tām ,kas vispār ir sevi nolēmušas veltīt ģimmenei- viņu karjera ir mājsaimniecība un izaudzināt pulciņu bērnus?

Nu tomer nevar domāt tik šauri- nav strādājušas, nu tad nepienākās.

27. Apr 2011, 10:01

Nu kur var būt tik primitīvs viedoklis- un ko tad darīt tām jaunajām sievietēm , kurām ir iespēja pilnvērtīgi studēt? Nedzemdēt? Iespējams no šādas sievietes valstij un sabiedrībai vēl pec pāris gadiem būs ļoti liels ieguvums- konkurētspējīga darba tirgū , liels nodokļu maksātājs.

Nu nezinu gan par pasauli- it sevisķi ja pēc statistikas Francijā strādā tikai puse no sievietem. Un strādājošo sieviešu ēra ir sākusies salīdzinoši nesen- pēc 2. Pasaules kara. Pirmstam sieviete drīksteja strādāt tikai tad , ja vīrietis/ vīrs/ tēvs atļāva.
Grūti gan iedomāties , ka šajā valstī netiek maksāti pabalsti.