Kādas ir Tavas ģimenes Ziemassvētku tradīcijas?

Kādas ir Tavas ģimenes Ziemassvētku tradīcijas?

06. Oct 2011, 16:16 avene* avene*

Šajā laikā, kad ārā ir balts, Adventes vainagā jau deg sveces un šur tur logos jau sāk parādīties košu lampiņu virtenes, uzreiz sagribas domāt par gada baltākajiem un mīļākajiem svētkiem – Ziemassvētkiem.

 

Tie ir jauki ne tikai ar sniega baltumu, ģimenes kopā būšanu, dāvināšanas prieku un brīvdienām, bet arī ar īpašām Ziemassvētku tradīcijām. Katrai ģimenei ir savas tradīcijas, kā svinēt šos jaukos svētkus. Citiem tā ir dziedāšana, ejot apkārt eglītei, citiem katru gadu nāk Salatētis, citi Ziemassvētkus svin mežā zem eglītes, citie tos svin senlatviešu garā...

 

Daudzās ģimenēs nesen ir ienācis mazulis un šie svētki būs īpašāki kā citi, vai jau ir kādas idejas, kā padarīt neaizmirstamus bēbīša pirmos ziemassvētkus?

 

Kā jūsu ģimenēs svin Ziemassvētkus? Kādas ir jaukākās svētku svinēšanas tradīcijas Tavās mājās?

saulux10 saulux10 05. Dec 2010, 19:26

mums šie būs īpaši ziemassvētki, jo ar tiem būs mūsu meitiņa, gribam viņai veltīt visskaistākos svētkus-z-svētkus😀 pāgašogan meitiņa bija gan puncī, bet šogad...mūsu tradīcija ir eglīte, kuru visi rotājam kopā, un gardais z-svētku galds kuru, lielākoties gatavojam pašim 😉

mamma27 mamma27 05. Dec 2010, 16:11

Jā tradīcijas ir laba lieta. Mums katru gadu ir kopīga došanās uz mežu un eglītes meklēšana. Tad es jau kādus 7 gadus cepu piparkūku mājas,bez kurām nevar būt Ziemassvētku galds. (māja gan tiek ēsta manā dzimšanas dienā -2.janvārī, bet ziemassvētkos visi priecājās.) Vēl protams dāvanas- bet tās saņemot visiem ir jāskaita dzejplītis vai jādzied dziesmiņa.

05. Dec 2010, 11:43

Līdz sāku dzīvot atsevišķi no vecākiem, mēs katru gadu kopā ar māsām un tēti visu dienu staigājām pa mežu un nevarējām vien izvēlēties skaistāko egli. Parasti izbraucām no rīta, bet atgriezāmies tumsā. Mamma pa to laiku cepa pīrāgus un gatavoja viskautko citu garšīgu. Tad kopīga egles rotāšana, piparkūkas, dāvaniņas. Kad bijām mazākas, arī Salavecis. Pēc tam braucām ciemos pie vecmammas un tur tad lielā pulcešanās ar māsīcām un brālēniem, tantēm un onkuļiem.

Kad jau vairs nedzīvoju ar vecākiem, tad ar draugu vārījām zirņus, štovējām kāpostus, sēdējām pie eglītes, mizojām manderīnus un skatījāmies jaukas filmas.
Šī gada Ziemassvētki būs īpaši - nu jau esam trīs. Ziemassvētku vakarā būsim mājās, bet pirmajos un otrajos Ziemassvētkos apciemosim vecmāmiņas.

Tā dāvanu loterija ir feina lieta. Mums tādavienmēr ir pie omes jaungadā. Mēs tur parasti 30 cilvēki un visus apdāvināt - nu nekādi. Bet šādi katram tiek kāda jauka dāvaniņa. 😀

taschinka taschinka 05. Dec 2010, 11:06

Līdz šim nav bijis nekas kā tradīcija,izņemot visiem savākties kopā!Bet nu es gribu,lai piparkūku cepšana ir tradīcija,lai visa ēdiena gatavošana ir kā tradīcija,nevis ieiet nopirkt veikalā gatavu.Eglīte tā noteikt ir tradīcija.

Sandija Māmiņu Klubs Sandija Māmiņu Klubs 04. Sep 2012, 23:00

Mums topā ir ēšana. Mēs vienmēr taisam kaut ko īpaši gardu. Pagājušā gadā cepām zosi. Labāk mazāk, bet kaut kas īpašāks.
Protams, manas mammas kāposti - tie ir neatsverami! Un karpu galerts!

Sandija Māmiņu Klubs Sandija Māmiņu Klubs 04. Sep 2012, 23:00

Mums ir ļoti laba tradīcija par Zsvētku dāvanām. Tā kā esam liela ģimene, tad saprotams, ka nav iespējams nopirkt visiem dāvanas. Tad nu jau vairākus gadus esam to atrisinājuši ar Zsvētku loteriju. Katrs zem eglītes noliek tikai 1 dāvaniņu - tādu universālu un pārsteigumiem pilnu, kas sagādātu prieku jebkuram, kurš to dabū. Dāvanas nedrīkst būt dārgas. Izņēmums protams, ir bērni -tiem vienmēr tiek vairāk.
Tad visi piedalās loterijā. Kurš izvelk lozi, tas uzsāk dziesmu, kam visi pievienojas. Nav jāmācās dzejoļi, jo katram priekšā ir Zsvētku dziesmu izlase ar notīm un vārdiem. Sanāk forša dziedāšana pie eglītes. Dāvanu atvēršana arī ir jautra, jo nekad nezini, kam trāpīsies tava sagatavotā dāvaniņa.
Ļoti laba tradīcija, sagādā prieku, neliek skriet histērijā pēc dāvanām, bet piedomāt pie vienas, īpašās dāvaniņas

05. Dec 2010, 10:11

Ziemassvetku egles meklēšana,eglītes rotāšana,piparkūku cepšana,zirņu ēšana,Ziemassvētku dzejolīšu skaitīšana,Ziemassvētku dziesmu klausīšanās,un protams ziemassvētku vecīša sagaidīšana un dāvanu sanemšana😀Un protams KARSTVINa dzeršana😀