Jaundzimušā kolikas un raudāšana traucē miedziņam

17. Feb 2012, 13:37 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ir vairāki nozīmīgi iemesli, kāpēc ir tik svarīgi samazināt bērniņa kolikas un vistraucējošāko koliku simptomu- nepārtrauktu raudāšanu, jo tie var radīt miega traucējumus mazulim.

 

Kādā ārzemju pētījumā vecāki atklāja, ka viņu mazuļi, kuriem bija kolikas un kuri ilgstoši raudāja, mazāk gulēja diennakts laikā 5-6 nedēļu vecumā.


Šis jautājums, vai kolikas un nepārtraukta raudāšana var iztraucēt mazuļa diennakts kopējo miega daudzumu, tika izvirzīts vairākos klīniskos pētījumos, kur tika pētīti bērni 5-6 nedēļu vecumā, jo šī ir vecuma grupa, kad kolikas un nepārtraukta raudāšana ir visizteiktākā.

 

Veika (Wake) 2006.gadā veiktais pētījums parādīja, ka kopējais diennakts miega daudzums 2 mēnešus veciem mazuļiem, kuriem ir kolikas, ir krietni mazāks (13,7 stundas/diennakti), salīdzinot ar kontrolgrupu šajā pašā vecumā, kuriem kolikas nebija (14,2 stundas/diennaktī); kopējo miega daudzumu pierakstīja vecāki.

 

Tā kā pētījumā tika noskaidrots, ka kolikas un raudāšana ietekmē kopējo miega daudzumu, jautājums ir, kuri miega periodi ir ietekmēti visvairāk. Pēc vecāku pierakstiem, mazuļi ar kolikām vakaros gulēja salīdzinoši mazāk, salīdzinot ar bērniem, kuriem nav kolikas. Vakari vai vēla pēcpusdiena ir laiks, kad jaundzimušo kolikas un mazuļu raudāšana īpaši pieņemas spēkā,

 

Citi iemesli zīdaiņu miega traucējumiem:

 

Līdz pat 36% mazuļu ir miega problēmas pirmaios 24 dzīves mēnešos, piemēram, iemigšana, mošanās naktīs ar raudāšanu. Šīs problēmas ir atkarīgas no bērna miega kvalitātes, bērna spējas pašam sevi nomierināt un atkal iemigt nakts mošanās laikā.

Bez šī iemesla var minēt arī citus miega traucējuma iemeslus:

- kolikas un nepārtraukta raudāšana;

- sāpes, piemēram, ausu sāpes vai zobu nākšanas sāpes;

- uzvedības problēmas, piemēram, trauksmes sajūta, ka tiek atstāts viens pats;

- skaņas, sevišķi seklajā miega fāzē.

 

 

Kā Tavs bērniņš gulēja, kad viņam bija kolikas?