Iedzīvotāji balsojumā izvēlējušies 12 labākās dižvietas Latvijā

Iedzīvotāji balsojumā izvēlējušies 12 labākās dižvietas Latvijā

07. May 2012, 13:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Sociālā projekta „Latvijas Dižvietu MĀJAS karte” jeb „Iemīli Latviju ar MĀJAS dižvietām” ietvaros iedzīvotāji ar savu balsojumu no astoņdesmit vietām noteikuši 12 labākās dižvietas Latvijā, kuras var aplūkot www.majaslegendas.lv. Visvairāk balsu ieguvušas Tērvetes dabas parks, Ventas rumba un Pokaiņu mežs.

Tās ir nozīmīgas vietas Latvijas vēsturē, kultūrā un dabā, ar kurām, viņuprāt, Latvija var lepoties, tāpēc sadarbībā ar pašvaldībām pie tām plānots uzstādīt speciālas dižvietu norādes.

Ielūdzam Jūs šī gada 16.maijā plkst. 11.00 Ikšķilē, Svētā Meinarda salā, uz pirmās dižvietas svinīgu atklāšanu. Šī ir dižvieta, kas vienlaikus simbolizē nozīmīgu notikumu Latvijas vēsturē un kultūrā – kristietības ienākšanu.

Projekta „Latvijas Dižvietu MĀJAS karte” jeb „Iemīli Latviju ar MĀJAS dižvietām” mērķis ir aicināt iedzīvotājus interesantā veidā iepazīt Latviju, tādā veidā veicinot patriotismu pret valsti un tās vērtībām, kā arī sekmējot tās apceļošanu. Tas ir tupinājums pērn veiksmīgi uzsāktajam projektam „Latvijas leģendu karte”, kurā iedzīvotāji no dažādiem novadiem izveidoja interaktīvu Latvijas karti ar vairāk nekā 500 stāstiem par leģendu un teiksmu apvītām vietām Latvijā, ko ir vērts aplūkot.

Labākās dižvietas tika noteiktas četrās kategorijās ZEME, MĀJA, ŪDENS un MEŽS. Kategorijā ZEME kā labākās trīs tika atzītas Ložmetējkalns, Skaņais kalns un Nīcgales Lielais akmens. Kategorijā MĀJA – Dinaburgas cietoksnis, Ikšķiles Sv. Meinarda baznīca un Āraišu ezerpils. Kategorijā ŪDENS – Ventas rumba, Daugavas loki un Pazemes ezeri Straupē. Kategorijā MEŽS –Tērvetes dabas parks un Kaives senču ozols.

Balsojumā par dižvietām mēneša laikā līdz 26. aprīlim kopā saņemtas vairāk nekā 6000 balsu. Kategorijā ZEME bija iespējams balsot par Latvijas dižākajiem kalniem, pakalniem, alām un dižakmeņiem. Kategorijā MĀJA balsojums notika par muižām, pilīm, baznīcām un citām dižām ēkām. Savukārt kategorijā ŪDENS - par upēm, ezeriem, strautiem, avotiem un ūdenskritumiem, un kategorijā MEŽS - par Latvijas dižākajiem parkiem, mežiem un dižkokiem.

„Latvijas Dižvietu MĀJAS karte” top, pateicoties īsta krējuma saldējumiem „MĀJAS” ar dzērveņu - rupjmaizes kārtojuma, ābolkūkas – kanēļa, konfektes „Gotiņa”, halvas, plombīra un karameļu - riekstu garšām, kuru receptūrā ņemtas vērā latviešu iecienītās garšas un tradīcijas.

Dižvietas – tās ir vietas, kur rodas stāsti par Latviju!