Dodamies uz kalnu: intervija ar slēpošanas instruktori

Dodamies uz kalnu: intervija ar slēpošanas instruktori

17. Feb 2012, 07:40 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

No kāda vecuma bērni var sākt slēpot? Vai labākas ir koka vai plastmasas slēpes? Kāds inventārs nepieciešams slēpošanai? Cik nodarbību nepieciešams, lai bērns iemācītos slēpot? Uz šiem un citiem jautājumiem uzzini atbildes intervijā ar Reiņa trases slēpošanas instruktori Andu Sproģi!

No kāda vecuma bērni var sākt slēpot?

 No aptuveni 3 gadu vecuma var sākt iepazīstināt bērnu ar slēpošanu. Katrs bērns ir individuāls, tādēļ precīzi pateikt nav iespējams, cits būs gatavs slēpot 2, cits 5 gadu vecumā.

Kas jāņem vērā bērnam pirmo reizi stājoties uz slēpēm?

Pirmajai reizei noteikti ir jābut pozitīvai, rotaļīgai. Vislabākais ir sākt speciālā slēpošanas skoliņā, ar instruktoru vai zinošu vecāku pavadībā, lai sākums būtu pareizs.

Kāds slēpošanas inventārs bērniem ir obligāts?

Noteikti obligāta ir ķivere, augumam atbilstošas slēpes, laika apstākļiem piemērots apģērbs un silti cimdi.

Vai bērniem labākas izmantošanai ir plastmasas vai koka slēpes?

Lielveikalos nopērkamās plastmasas slēpes nav izmantojamas uz slēpošanas kalna. Inventāru ir iespēja iznomāt, kur zinoši nomas darbinieki piemeklēs atbilstošas slēpes un zābakus.

Vai taisnība, ka bērniem slēpju zābakiem jābūt par izmēru lielākiem, nekā parastajiem ziemas zābakiem?

Zābakiem ir jābūt tādiem, kuri der! Izmēru skalas ir dažādas, tādēļ tas izmēra numurs var manīties. Bērnu slēpošanas zābaku iekšzābaciņos vizbiežāk ir speciāls lodziņš, kurā var redzēt cik labi der zābaciņš, jo bērns pats var nepateikt, cik tālu ir pirkstiņi lielajos zābakos.

Vai bērnam slēpošanas laikā mugurā noteikti jābūt tieši slēpošanas apģērbam, ko var iegādāties speciālos sporta preču veikalos, vai arī der vienkāršs ziemas apģērbs?

Pats galvenais ir tas, vai apģērbs ir atbilstošs laika apstākļiem. Nav obligāti jābūt speciālam slēpošanas apģerbam, tas var būt vienkāršs ziemas apģērbs, kurš ir mitruma un vēja necaurlaidīgs, silts un komfortabls bērnam.

Kas jāņem vērā iegādājoties bērnam slēpošanai paredzētās brilles?

Brillēm ir jāder pēc izmēra bērnam un bērna ķiverei.

Cik apmēram nodarbības ir vajadzīgas, lai bērns iemācītos kaut cik slēpot?

Nav iespējams pateikt konkrētu skaitu nodarbības, jo katrs bērns ir individuāls. Ir berni, kuri pēc 2,3 reizēm var patstavīgi nobraukt ar griezieniem, bet ir bērniņi, kuriem iepazīšanās ar slēpošanu noris ilgāk.

Reiņa Trasē ir izveidota specializēta AXA bērnu slēpošanas skoliņa, kurā nodarbības notiek brīvdienās, 3h laikā mazie slēpo, atpūšas, paēd AXA gardumus un kārtīgi izrotaļājas.Skoliņai ir 3 dažādi prasmju līmeņi:

0.Līmenī bērni darbojas AXA bērnu parkā, iepazīstas ar slēpēm, speciālo lentes pacēlāju, sāk apgūt bremzēšanu un pagziezienus ar slēpītēm. Bērni rotaļājoties mācās slēpošanas pamatus.

1.Līmenī jau no AXA bērnu parka mazie slēpotāji dodas uz iesācēju kalnu, kur apgūst pacēlāju, macās izbraukt līkumotu trasīti, palekties, slīdēt atmuguriski, dažādas situācijas, kuras noder slēpojot.

2.Līmenī nodarbības notiek uz lielākā no kalniem un junioru parkā, kurā ir dažādi elementi, kā trampalīni, straujāki pagriezieni, zemāki tunelīši.

Kas jāņem vērā bērna instruktora izvēlē?
Piesakot instruktoru, ir iespēja izjautāt, vai ir pieredze ar berniem, vai pašam ir bērni, ar kāda vecuma bērniem instruktoram ir vislabākais kontakts.

Ar ko atšķiras bērniem paredzētās slēpošanas trases?

Ja pieaugušajiem svarīgs ir trases stāvums, garums vai platums, tad mazajiem svarīgāk ir tas, cik skaists un uzmanību piesaistošs ir kalns, uz kura darboties. Reiņa Trasē ir izveidots speciāls AXA bērnu parks, kurā ir daudz krāsainu figūru, specializēts lentes pacēlājs un slēpošanas karuselis. Tieši šie rotaļu elementi ir tie, kuri bērnus motivē pagriezties, apstāties, lai nokļūtu pie kāda konkrētā zvēriņa vai figūriņas.

Kādi bērna muskuļi tiek nodarbināti slēpošanas laikā, un ko šāds sporta veids bērnam dod?

Visaktīvāk darbojas mazās kājiņas. Slēpošana ļoti daudz dod koordinācijai un līdzsvaram. Tas ir labs laika pavadīšanas veids svaigā gaisā, gūstot pozitīvas emocijas.

Vai bērns iemācīties slēpot var jebkurā vecumā, teiksim, arī 10 un 11 gadu vecumā?

Protams, vecumam nav nozīmes. Tāpat kā 3gadīgs, 10 gadīgs vai 20 gadīgs slēpotājs, tā arī vecmāmiņas un vectētiņi var apgūt slēpošanas prasmes.

Kādi laikapstākļi ir vislabākie, lai kopā ar bērnu dotos paslēpot? Līdz cik mīnusa grādiem bērnam slēpošana ir pieļaujama?

Vislabākā ir saulaina ziemas diena ar zilām debesīm, daudz sniega un bez vēja. Svarīgāk par konkrētiem mīnusiem ir tas, kāds apģērbs ir mugurā. Bieži ir tā, ka mīnusi nav lielie, bet ir ass vējš, kas ir pat nepatikamāk. Arī -20 grādos var slēpot, gan ne tik ilgi kā -5, galvenais apģerbties tā, lai ir komfortabli un silti.

Tiekamies uz kalna Reiņa Trasē!  :)