Bērnu veselības aprūpe – nedaudz virs vidējā līmeņa

Bērnu veselības aprūpe – nedaudz virs vidējā līmeņa

20. Feb 2010, 12:46 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Veselu nedēļu māmiņas varēja piedalīties aptaujā par bērnu veselības aprūpi. Lasi, kādi ir aptaujas rezultāti!

{pic:1}

Huggies® autiņbiksītes laimējusi Dina Siliņa. Pēc balvas lūgums ierasties Vīlandes ielā 1-9 (ieeja no Elizabetes ielas) līdz 1.septembrim!

 

Bērnu veselības aprūpes sistēmas novērtējums

 

Lielākā daļa māmiņu jeb 31% atzīmēja, ka bērnu veselības aprūpes sistēmu Latvijā vērtē ar 6 ballēm. Viduvēju vērtējumu jeb 5 balles sniedza 28%. Pārējais sadalījums bija šāds:

 

2 balles- 5%

3 balles – 11%

4 balles – 3%

5 balles – 28%

6 balles 31%

7 balles – 11%

8 balles – 13%

9 balles – 1%

 

Kāpēc šāds vērtējums? Lūdzām māmiņām pamatot savu viedokli!

 

 

Māmiņa Sinda stāsta: Tā ir vidējā atzīme, rēķinot ne tikai galvenās slimnīcas, kurās iespējams vērsties pēc palīdzības un konsultācijām, bet skatoties uz Latviju kopumā. Atzīmi noteikti paceļ tādas veselības aprūpes iestādes kā Bērnu universitātes klīniskā slimnīca, bet pazemina ģimenes ārsti, protams, ne visi, un aprūpe reģionos.

 

Māmiņa Agnese stāsta: Vislielākais pluss, protams, ir par to, ka bērniem ir bezmaksas veselības aprūpe. Nesen ar mazuli mēnesi ārstējāmies slimnīcā, īsti nevarēja noteikt diagnozi, ārste neskopojoties sūtīja mūs uz visādiem izmeklējumiem un pārbaudēm- rezultātā mazais tika vispusīgi izmeklēts. Pozitīvi ir tas, ka ārstēšanās ilgumam slimnīcās nav uzlikts limits- var ārstēties neraizējoties, ka izmetīs no slimnīcās pusveselu bērnu. Ir pieejami bezmaksas dažādi piena maisījumi- gan parastie, gan alerģiskiem bērniem, gan speciālie, piemēram, diarejas gadījumā. Ļoti operatīvi notika mūsu pārvešana no reģiona slimnīcas uz BKUS.

 

Māmiņa Ilze stāsta: Zemāk par pieci negribas likt, jo ir jau arī pozitīvais - ir tiešām labi un pretimnākoši speciālisti, kas palīdzes, uzklausīs.


TIKAI lai pie viņiem tiktu, tas gan ir farss. Vai nu garumgarās rindas, neskatoties uz to, ka nepieciešamība ir tagad, vai arī jāmaksā liela nauda, lai tiktu ātrāk, tādējādi nodalot bagātos un nabagos, jo ir daudzas ģimenes, kas nevar atļauties maksāt 25 Ls par katru speciālistu, turklāt kā mums bija - vienreiz samaksājām, bet neko nepasaka, tikai nosūta tālāk pie cita speciālista - UN PAR TO BIJ JĀMAKSĀ 25LS - ka mūs pasūta tālāk uz citu kabinetu, kur atkal ja gribam tikt ātrāk, jāmaksā 25 Ls, bet ja ne tad jāgaida rindā 2 mēneši.

 

Mēs gaidījām rindā, tādējādi pie otrā speciālista tiekot bez maksas, un viņš pasaka, ka jāiet tālāk pie trešā, jo mums nekā nav ko viņam skatīt. KAD iedomājos, ka par šo konsultāciju es arī būtu samaksājusi 25 Ls, šķērmi paliek.
Es vēl saprastu, ka ja maksā, tad arī iegūsti kaut ko pretī, bet nevis kā te - maksā, bet neviens neko nezina, sūta tikai pie citiem. Tas viss notika haotiski un man joprojām par to ir dusmas.

 

Vājākās veselības aprūpes sistēmas puses

 

53% aptaujāto māmiņu uzskata, ka bērnu veselības aprūpes sistēmas vājās puses ir ģimenes ārsti. 30% par tādām uzskata slimnīcas, savukārt poliklīnikas par vājo posmu atzīmējušas 17% aptaujāto.

 

 

Priekšlikumi situācijas uzlabošanai

 

Nav jēgas kaukt, ka kaut kas nav labi, ja nav reālu priekšlikumu situācijas labošanai. Māmiņu Kluba māmiņām IR savs viedoklis par to!

 

-         bērnu ārstam vismaz līdz bērna gada vecumam jābūt sazvanāmam jebkurā laikā;

-         jāsāk ar bērnu slimnīcas remontu;

-         bērniem pie speciālistiem nevajadzētu gaidīt rindās, t.i., vajadzētu izveidot atsevišķas dienas, kad pieņem bērnus – zīdaiņus, lai viņiem nav jāsēž poliklīnikā kopā ar citiem cilvēkiem’

-         jāsāk ar ģimenes ārstu izglītošanu un attieksmes maiņu;

-         jāatceļ limiti, kas liedz ģimenes ārstam dot nosūtījumu uz izmeklēšanām (vismaz bērniem līdz 15 gadu vecumam);

-         rast iespēju sniegt medicīnisko palīdzību un veikt izmeklēšanas maksimāli īsos termiņos;

-         draudzīgas vides izveide slimnīcās;

-         atjaunot iepriekšējo kārtību, ka bērnus pieņem sertificēts pediatrs, nevis ģimenes ārsts, kas iepriekš varbūt nekad nav saskāries ar bērniem;

-         piemērota aprīkojuma ieviešanu slimnīcās. Manuprāt, ja slimnīcā istabiņā ir 4 vietas mātēm un viena zīdaiņa gultiņa, kurai ir izņemtas restītes un tā vai tā nevar gultiņā mazu bērniņu atstāt tas nav normāli! It īpaši tas, ka nav pat kur pamperu nomainīt!!!

-         Maksāt ģimenes ārstiem par apmeklējumu skaitu, nevis pierakstīto pacientu daudzumu;

-         vajadzētu bēriem vismaz līdz 1 gada vecumam valsts apmaksātas konsultācijas pie speciālistiem (tajā skaitā arī privātpraksēs), jo ģimenes ārstiem bieži vien nav ne laika, ne vēlēšanās iedziļināties māmiņu teiktajā vizītes laikā.

-         veicināt ārstu-speciālistu palikšanu Latvijā, nodrošināt nepieciešamos materiālus , augsti kvalificētiem ārstiem maksāt atbilstošu algu, lai viņiem nebūtu jādomā par ikdienišķām lietām... u.t.t.