Vai knupīša lietošana ietekmē runas attīstību?

19. Apr 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Sakodiena veidošanās ir jautājums, kas satrauc daudzus vecākus.  Vai to ietekmē māneklītis? Un līdz kādam vecumam māneklīti drīkst lietot? Vaicājam sertificētai audiologopēdei, Māmiņu Kluba Vecāku skolas lektorei Evijai Ekurei.

Vaicāta, līdz kādam vecumam drīkst lietot māneklīti, audiologopēde Evija Ekure teic, ka līdz līdz 3,5 mēnešu vecumam māneklīti var lietot droši, jo zīšanas kustība ir reflektoza un tādējādi bērniņš sevi nomierina. Tomēr jo vecāks kļūst bērniņš, jo straujāk jāsamazina māneklīša lietošanas laiks. Piemēram, 9-12 mēnešu veciem bērniem māneklīša lietošanas laikam jābūt jau par 30% mazākam nekā pirms tam. “Tas nozīmē, ka māneklīti vairs nevajadzētu lietot diendusu laikā, jāsamazina arī tā lietošanas biežums,” saka audiologopēde.

Veikalos noteikti esi piefiksējusi, ka nopērkami knupīši dažādiem vecumiem. Vai patiesi ir jāmaina knupītis atbilstoši bērniņa vecumam? Evijas Ekures atbilde ir viennozīmīga: “Nē, nav jāmaina! Ja knupīša izmērs netiks pastāvīgi nomainīts uz lielāku, bērnam tas ar laiku kļūs neērts un viņš pats no tā atteiksies.” Tas svarīgi arī tāpēc, ka māneklīša lietošana ietekmē runas attīstību.

Kad bērniņš sāk ēst pirmo piebarojumu, ir īstais laiks māneklīti aizstāt ar košļājama tipa nūjiņas rotaļlietu, kas palīdzēs gan nomierināties, gan veicinās pareizu žokļa attīstību.

Eksperts

Evija Ekure

Sertificēta audiologopēde, miofunkcionālā terapeite
Evija Ekure Vecāku skolā