Uz peldēšanas nodarbībām jau no 6 mēnešu vecuma!

Uz peldēšanas nodarbībām jau no 6 mēnešu vecuma!

26. Jul 2017, 00:02 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ja vecāki vasarā laiku labprāt pavada ūdenstilpņu tuvumā, viņi parasti vēlas, lai arī viņu mazulis ātri prastu peldēt un tādējādi izbaudītu visus siltās sezonas priekus, un, kā izrādās, pamatus ilgstošai draudzībai ar ūdeni mazulim var ielikt jau zīdaiņa vecumā. Kā tas notiek un kādas spējas peldēšana attīsta stāsta peldēšanas trenere Gunta Meldere.

Zīdainīšiem peldēšana vienmēr notiek kopā ar māmiņu vai tēti. Bet kā tai sagatavoties?

„Pirms kāpšanas baseinā ir īpaši jāsagatavojas- jāsaģērbjas un jānoskalojas dušā. Un lai baseins būtu tīrs un patīkams citiem apmeklētājiem arī pēc zīdainīšana peldēšanas jāuzvelk speciālās peldēšanai domātās autiņbiksītes. Un kad tas viss ir padarīts, var droši doties un kāpt iekšā baseinā,” par sagatavošanās darbiem stāsta Gunta Meldere.

Ir jau pierasts, ka mājās vanniņā ūdens temperatūra ir ap 37 grādiem, bet baseinā tik silts ūdens gan nebūs- tas turas ap 30 grādiem, kas ir pilnīgi pietiekami, jo baseinā ir aktīvākas kustības, tāpēc mazuļi jūtas labi arī šādā temperatūrā.

Izrādās, ka mammai nudien ir ļoti svarīgi pirms mazulīša ņemšanas ūdenī pašai iepazīties ar baseinu un pārliecināties, cik tālu viņa var aizpeldēt, lai pēc tam varētu droši nolaisties un tālāk pārvietoties staigājot, jo, esot baseinā kopā ar mazuli, ir jādomā jau par 2 cilvēku drošību. Tomēr arī tad, ja māmiņa pati nemaz neprot peldēt, uz baseinu ar mazuli viņa tāpat var iet, tikai pirms tam par šo peldētneprasmi ir noteikti jābrīdina trenere- un, galu galā, iespējams, ka tieši kopā ar mazuli beidzot izdosies arī pašai iemācīties peldēt.

Ir taču arī mazuļi, kuri pat vannošanos uztver kā nepatīkamu nodarbi- nez, vai tādiem bērniem patikt baseinā?

Peldēšanas trenerīte šādos gadījumos iesaka meklēt iemeslus, kāpēc bēbītis raud- varbūt ir izvēlēta ne īstā ūdens temperatūra, varbūt nav īstais paņēmiens, kā tas tiek darīts, tāpēc ir jāmēģina vēl un vēl, jo bērniņam vanniņā noteikti nevajadzētu raudāt. „Ja bērns raud vanniņā, var būt arī tā, ka baseina apmeklējuma laikā mazais raud, bet bieži ir arī tā, ka bērni, kuriem ūdens ļoti patīk, raud tādēļ, ka baseins tomēr ir sveša vide,”novērojumos dalās peldēšanas trenere.

Peldēšana visa ķermeņa attīstīšanai

Peldēšana ir ļoti noderīga aktivitāte visa ķermeņa attīstīšanai, jo bērniem tā attīsta koordināciju, bērns paliek drošāks, prot patstāvīgāk rīkoties, tāpat bērniņš tiek norūdīts. Savukārt kā stāsta eksperti, pēc ūdens peldēm bērniem ir labāks miegs un bērniņš paliek mierīgāks- sevišķi pēdējā peldēšanas priekšrocība svarīga vecākiem, kuru mazuļi ir nemierīgi vai kuriem ir tonuss.

Tāpat peldēšana bērniem sagādā ne tikai prieku, bet arī nostiprina muskuļus, novērš nepareizas stājas veidošanos, stiprina organisma aizsargspējas un attīsta izturību.

Kristīne Damškalne, www.maminuklubs.lv

 

Dodoties peldēt šajā vasarā, paņem līdzi HUGGIES® Little Swimmers®!

20170725121820-70743.jpg