Tio tagad ražo no īsta piena un krējuma!

Tio tagad ražo no īsta piena un krējuma!

05. Sep 2013, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kas var būt labāks par aukstu saldējumu karsā vasaras dienā? Jā, šķiet, ka nekas un tieši tāpēc augusta vidū, portālā „Māmiņu klubs” aicinājām pieteikties iespējai nogaršot Tio saldējumus, turklāt, pieejamas bija - 5 dažādas garšas.

Saldējumi apēsti, jāizdara secinājumi!

Testētaju kompānija bija raibu raibā - ģimenes ar bērniem, kas saldējumu ļoti bieži izvēlas kā našķi savā  ikdienā, māmiņas - grūtnieces, kas gaidībās izjūt kāri pēc saldumiem un daudzi citi. Tagad droši var teikt, ka ikviena ģimene, iepazīstoties ar TIO, ir kļuvusi par kārumu lietpratēju! Starp citu, testam pieteicās arī māmiņa, kuras 2,3 gadus vecais dēliņš nekad nebija baudījis saldējumu, jo viņam  bija izteikta alerģija no piena un paklausot ārsta padomam, ka tomēr pamazām ir jāsāk mēģināt piena produkti, mamma  kā pirmo piena produktu, ko bērniņam piedāvāt, izvēlējās tieši TIO. Saldējumus nogaršoja arī māmiņas, kas mazuļus ēdina ar krūti, un, visbiežāk, tieši šādas māmiņas baidās no alerģiskām reakcijām, kas varētu parādīties bērniņam pēc jaunu produktu ieviešanas ēdienkartē.

Jāsaka, ka, tiešām, par gaumi nestrīdas! Vienā ģimenē bija pat dažādi garšu favorīti un tie saldējumi, kas vienā ģimenē garšoja mazāk, citā tika atzīti kā visiecienītākie! Visas mammas atzina, ka ar TIO saldējumu ir pazīstamas un, ka viņu ģimenē tas ir gana iecienīts, kā arī ļoti novērtēja to, ka tagad TIO tiek gatavots no īsta piena un krējuma.

20130902125459-52156.jpg

Visiecienītākais TIO = meža ogu!

Runājot par garšām, visiecienītākais izrādījās meža ogu jeb melleņu-kazeņu un šokolādes saldējums. Visdalītākās jūtas bija par karameļu un citronu saldējumu. Tik pat ļoti, cik kādam tas garšoja, kādā ģimene tos atstāja pēdējā vietā. Tiec nu gudrs, kā tad ir! Citronu saldējums kādam par skābu, bet citas mammas ļoti novērtēja spirdzinošo garšu un mazo kaloriju daudzumu.  

Bet jāsaka, ka visas mammas kā viena, novērtēja TIO saldējumu, un atzina to par gardu našķi.

Tās mammas, kuras pret pārtikas sastāvu un E vielu klātbūtni izturas ļoti  nopietni, bija veikušas pamatīgu izpēti, lai noskaidrotu, kas slēpjas aiz visiem nepazīstamjiem vārdiem. Lūk, citāts, no kādas mammas vēstules:

„Saldējumu uztveru kā našķi un tā arī pret to attiecos, lai gan vecais niķis palūkoties uz etiķetes mani tomēr reizēm piemeklē gan.  Nenoturējos arī šoreiz - uz etiķetes neviena paša E. Super! Bet neleciet gaisā aiz prieka pirms laika, jo šī ir mūsdienu jaunā klasika. Tā kā patērētāji ir sākuši izvairīties no E, kuri, kā zināms ir kā labi, tā slikti, ražotāji mēdz smuki sarakstīt nosaukumus, kuri patērētājam neko neizsaka, bet neliek domāt par kaitīgo vielu klātbūtni. Piemēram, mono- un diglicerīdi ir E 471, stabilizētāji -  karagināns - E407, guāra sveķi - E 412, akācijas sveķi -E 410 un man nesaprotamu iemeslu dēļ saldējumam pievienot dabīgu krējuma aromatizatoru. Vismaz 4 E – tas jau nemaz vairs neizskatās tik labi.

20130902125533-87372.jpg

Uz mammu pārdomām atbild Food Union pārstāvis Dmitrijs Dokins

Mammu pārdomas nosūtījām arī saldējumu ražotājiem un saņēmām atbildi no Dmitrija Dokina, Food Union saldējuma kategorijas attīstības direktora:

„Ņemot vērā to, ka piena produktu garša mainās galvenokārt no govju uztura, ko ietekmē sezonalitāte, ražošanā tiek izmantots dabīgs krējuma aromatizētājs, kas nodrošina saldējuma garšas nemainīgumu. Šis ir dabīgs garšas ekstrakts, kas ir iegūts no svaiga krējuma, pielietojot modernas tehnoloģijas. Šī komponenta izmantošana ļauj minimizēt iespējamās saldējuma garšas neatkarīgi no gadalaika. Stabilizētāji karagināns, guāra sveķi un akācijas sveķi – ir dabīgas izcelsmes stabilizētāji, kuru pielietošana saldējuma ražošanā ir atļauta un ieteicama. Šie trīs komponenti nodrošina labāko iespējamo stabilizāciju saldējuma produktiem. Atsevišķi šie stabilizētāji nav efektīvi, bet, kad tie tiek lietoti kopā, tie papildina viens otru, nodrošinot sinerģijas efektu. Karaginānu, guāra sveķi un akācijas sveķi izmanto vairākums saldējuma ražotāju visā pasaulē. Stabilizētāji vienā saldējuma porcijā ir tikai 0.00044%.

Uzņēmums Food Union stingri ievēro Latvijas Republikas likumdošanas prasības, tai skaitā attiecībā uz informāciju, kas ir norādīta uz dažādu produktu iepakojumiem”. 

Kā atzina mammas: ”Saldējums ir gards vasaras našķis, un vasara bez tā nav iedomājama! Un, ja vien nepārtiksim tikai no saldējuma, viss būs kārtībā!” Tāpēc baudīsim saldējumu TIO, kas gatavots no īsta piena un krējuma! 

Māmiņu Klubs

cecii cecii 04. Sep 2013, 20:30

Nja, par karagināna negatīvo ietekmi uz bērniem tiek diezgan daudz diskutēts. Es labāk gatavoju saldējumu pati. Bet nu labā ziņa, ka beidzot Tio sastāvs vairs nav tik "krimināls", kā bija līdz šim.

lauvinja lauvinja 04. Sep 2013, 12:51

Paldies par atbildi, tomēr, tas jau ir skaidrāks par skaidru, ka normatīvi tiek ievēroti un formāli viss ir kārtībā! Gribēju tikai vērst uzmanību uz to, ka "dabīgs" nav sinonīmes vārdam "nekaitīgs".