Sapņojam ar acīm vaļā

Sapņojam ar acīm vaļā

04. Jul 2017, 15:36 mincenee mincenee

Atceros, kā savā bērnībā alku pēc savas istabas, bet man tā bija kopīga ar māsu. Un kurš gan nav sapņojis par savu ideālo istabu. Meitai šobrīd ir deviņi mēneši un atsevišķas bērnistabas mums nav, lai gan dzīvojam divistabu dzīvoklī. Patiesībā, viņa guļ vecāku lielajā gultā kopš apmēram divu mēnešu vecuma, jo cīņā ar puncīša problēmām čučēšana mammai un tētim uz vēdera bija vienīgais, kas līdzēja. Tā nu mammas un tēta rūpīgi izvēlētā redeļu gultiņa ar žirafīti un dārgo Dormeo matraci stāv tukša. Skaidrs ir viens, drīz mums nāksies domāt par citas gultas iegādi, no kuras pati arī varētu ērti izlīst. Jau šobrīd prot ar dibenu pa priekšu izurķēties no mūsu gultas. Mēs gan smejam, ka tā drīzāk ir viņas gulta, jo patīk tajā izplesties, atstājot vecākiem vien niecīgi vietiņu.

20170704145324-71734.jpg

Ideālā istaba nebūs redzama nevienā no rakstā minētajiem foto, katrā no tiem ir pa kādam elementam, kas patīk. Kopainu iespējams uzburt, izlasot arī atbildes uz tālāk sekojošajiem jautājumiem. Bet foto palīdzēs iztēlē raisīt konkrētākas aprises.

20170704145357-51118.jpg

- Kas jums patīk konkrētajā istabā, ko esat izvēlējušies?

Ja runājam par sapņu istabu, ko mēģināju ar šiem attēliem ieskicēt, tad man patīk gaišums un vienkāršība, bet vienlaikus mājīgums, ko šāda bērnistaba izstaro. Tā izskatās meitenīga un gaumīga. Mūsu sapņu istabā gan sienas būtu baltas ar kaķīšu zīmējumiem uz vienas no tām,  un maigi rozā interjera elementiem.


- Kas jums pašreizējā istabā nepatīk un gribētu mainīt?

Tā kā mums nav speciāli izveidotas bērnistabas, tad nav tajā kam patikt vai nepatikt. Vecāku guļamistaba ir reizē arī meitiņas istaba, bet otra ir viesistaba, kur tētuks mēdz no rīta iedzert kafiju vai vakaros, kad mazā čuč, paskatīties televizoru. Līdz ar to mums gribētos bērnistaba un tamdēļ nāktos mainīt it visu. Un, kā jau ieminējos, tad gribētu mainīt gultu. Atvadīties no redeļu gultiņas, aizstājot to ar lielāku un ar iespēju bērnam no tās ērti izkļūt pašam.

20170704145917-36318.jpg
- Kādas krāsas un toņi Tev patiktu un nepatiktu bērnistabā?

Man vienmēr ir patikušas gaišas krāsas un stilizēti elementi - fototapetes un zīmējumi - uz sienām. Pasteļtoņi ir tie, kas radītu maigu un mājīgu noskaņu. Baltais vai krēmkrāsa labi saderētu ar maigi rozā, gaiši violetu vai blāvi dzeltenu. Gribētos, lai istaba izstarotu mieru un tajā būtu patīkami uzturēties. Tik mazam bērniņam košas krāsas istabā nevēlos.

20170704150226-57780.jpg
- Kas varētu būt Tavs iedvesmas avots krāsu  un stila izvēlē?

Nereti iedvesmu un idejas daudzām lietām smeļos internetā, piemēram, Facebook un Pinterest. Arī attiecībā uz bērnistabu šajās vietās ir daudz interesantas idejas gan attiecībā uz stiliem, krāsām, gan neparastiem interjera elementiem, gan arī gultiņām.

- Vai ir konkrēts stils, kuru vēlētos radīt šajā istabā?

Vēlētos, lai istabu būtu vienlaikus moderna, bet vienkārša, bez liekām mēbelēm, atstājot gana daudz brīvas vietas. Ar baltām,dabiskām koka mēbelēm, dēļu grīdu. Tas vairāk tādā Skandināvu stilā. Vienlaikus man svarīgi būtu iekļaut kaķīšu tematiku, kas mums sirdij tuva.

20170704151550-39516.jpg


- Kādiem mērķiem plāno izmantot šo istabu?

Istaba būs daudzfunkcionāla - gan čučēšanai, gan rotaļām, gan vēlāk mācībām. Tā būs viņas mazā pasaulīte, kur justies ērti, droši un augt laimīgai.

- Vai un kādas vēlmes noteikti būtu jāņem vērā šajā istabā?

Meitiņai paaugoties noteikti būtu jāņem vērā viņas vēlmes. Bet patlaban sapņošana un plānošana ir vecāku ziņā, paturot prātā to, kas varētu patikt mazajai. Kā jau minēju, tad mincīšu tematika ir mana īpašā vēlme, kuru gribētu. Bet esmu pārliecināta, ka meitiņai patiktu, jo mūsu kaķene viņai ir vislabākā draudzene un rotaļu biedrene, priecājas un jūsmo ieraugot.

- Cik liela nozīme šajā istabā būs dažādiem interjera dekoriem?

Skandināvu stilam raksturīgi dabiski materiāli, gaiša koksne, stikla, koka vai metāla un stikla kombinācijas aksesuāros.  Dabiskumu telpās palīdz radīt arī dabisko šķiedru tekstilijas – aizkari, paklāji, galdauti, spilveni, pledi. Tas viss iederās. Man patīk koka foto rāmīši ar bildēm vai viediem citātiem, kanvas, kas noteikti būtu mūsu sapņu bērnistabā. Dekori noteikti būs, bet ar tiem nevajag pārspīlēt, lai nav pārbāzts un tie saskanētu savā starpā, neizjaucot stila vienkāršību.
20170704152129-83224.jpg- Kāds apgaismojums paredzēts istabai?

Noteikti vēlētos daudzveidīgus gaismekļus. Istabai jāiekļūst gaismai, tādēļ svarīgs ir logs ar žalūziju vai skaistiem aizkariem. Pie griestiem nepieciešama gan spilgta lampa, gan vēlētos iespēju ieslēgt arī tādu griestu apgaismojumu, kas radītu tādu vieglu, neuzkrītošu gaismu, siltuma noskaņu un zvaigžņu vērošanas iespaidu. Tā kā bērns istabā pavada daudz laika ar dažādām nodarbēm, tad ļoti būtiskas ir šīs iespējas variēt ar apgaismojuma intensitāti.
20170704153426-64250.jpg- Vai istabu iecerēts sadalīt vairākās zonās?

Mākslīgas sienas, lai dalītu zonās netiktu veidotas, bet pats iekārojums jau ļautu noprast, kur ir miedziņa zona ar daiļo gultu, kur rotaļu zona ar spēlmantiņām. Tāpat svarīgs ir skapis un plauktiņi, kas ļautu saglabāt kārtību. Arī rotaļlietām ir nepieciešama sava vieta. Rotaļu zonā labpatiktos vigvam telts ar mīkstiem spilventiņiem. 

20170704152451-72072.jpg