Rotaļas ir nozīmīgs emociju atklāšanas paņēmiens

15. Sep 2018, 09:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kognitīvi biheiviorālā psihoterapeite Diāna Zande Māmiņu kluba māmiņu Online lekcijā atgādināja to dzīves vienkāršo patiesību, ka rotaļas, tā ir dzīve un dzīve ir rotaļa, neatkarīgi no tā cik jauns vai vecs Tu esi. Rotaļas var būt ļoti nozīmīgs elements mūsu ikdienā, bet sevišķi svarīgs, tas ir tieši mazuļu attīstībā.

Bērns visu dara caur spēli. Attīstās caur spēli. Iemācās lietas caur spēli un izmanto jebkādus priekšmetus un lietas, lai spēlētos.

Tāpat kā pieaugušo dzīve, arī rotaļas ietver emocijas un ir svarīgi, ka ar rotaļāšanās palīdzību, savas emocijas var atklāt arī bērns.

  • Pirmais mēnesis – bērns izrāda emocijas raudot.
  • Trešais mēnesis – bērna emocijās būs nolasāmas dusmas un prieks
  • Ar katru nākamo mēnesi, bērna emociju spektrs arvien palielinās. Parādās tādas emocijas kā izbrīns, ieinteresētība un citas, līdz šim neiepazītas un neredzētas emocijas.
  • Mazuļa pirmajā dzīves gadā mums ir jāpalīdz bērnam saprast viņa piedzīvotās sajūtas, tās atspoguļojot ar savas sejas palīdzību. Tādējādi mēs viņam parādām, ka bērna sajūtas mums ir saprotamas un mēs viņas uztveram.
  • Pēc pirmā dzīves gada līdz 1.5 gadu vecumam, bērns arvien vairāk rod vajadzību un vēlmi rotaļāties. Un ir labi, ja ar rotaļlietas palīdzību viņš saprotami var paust arī savas emocijas.

Ir ļoti vērtīgi, ja bērns iemācās paust emocijas dažādos veidos un tās neslāpē!

Pavisam mazs bērns savas emocijas pilnīgi noteikti izrādīs atklāti, jo, kamēr viņš nav iemācījies runāt, tās nosaukt vārdā viņš nevarēs. Bet tas nenozīmē, ka šīs emocijas nevar iemācīties.  Bērnam paaugoties ir svarīgi, ka tas, ko viņš jūt, ir pazīstams un izsakāms.

  • Vecākiem emocijas ir jāsauc vārdā skaļi un ar savas sejas un ķermeņa palīdzību jārāda. Ja bērns to dara, tad jāatkārto un jāskaidro. Ļoti labi emociju skaidrošanai palīdz arī rotaļlietu izmantošana vai zīmēšana.

Pieaugušā vecumā šāds emociju izzināšanas un atzīšanas pamats, ko vecāki ielikuši bērnībā, palīdzēs apzināties savas sajūtas un zināt, ko tās nozīmē, kā tās atrisināt vai pieņemt un rīkoties.

Sajūt – pazīst -  izsaka – pieņem – loģiskā sajūtu ķēde, kurā ik solis ir ārkārtīgi nozīmīgs.

Ja vecāki, bērniņam ienākot ģimenē domā par to, kādas rotaļlietas tam iegādāties, tad kā nekļūdīgu izvēli, Diāna Zande uzsver – klučus, bumbas, lomu spēļu elementus, kas bērnam ir vajadzīgi. Ir labi, ja viena un tā pati rotaļlieta dod vairākas labas iespējas. Gan emocijas, gan motorikas attīstība - būvējot, liekot klučus, paralēli ir iespēja arī izspēlēt un veidot dažādas situācijas.

Vecākiem nevajadzētu kreņķēties, ja bērns kādu rotaļlietu salauž. Lielākoties, šādai rīcībai ir divi iemesli:

  • Bērns vienkārši vēlas izpētīt, kā šī rotaļlieta ir veidota
  • Bērns ir dusmīgs un aizmet rotaļlietu prom (tomēr viņa mērķis nav salauzt rotaļlietu, bet parādīt savas emocijas)

Tāpēc, lai vecākiem nebūtu jādusmojas, ka bērns ir salauzis kārtējo rotaļlietu, vajadzētu izvēlēties tādas, kas bērna emocijas neierobežo, proti – izjaukšanas vai aizmešanas rezultātā, rotaļlieta atkal būs lietojama.

Svarīgāk par pašu rotaļlietas salaušanas vai aizmešanas faktu ir noskaidrot – kāpēc bērniņš šādas emocijas piedzīvoja un kāds ir iemesls viņa dusmām.

Pats svarīgākais, ko vecākiem vajadzētu atcerēties - bērnam nav jājūtas visu laiku laimīgam, priecīgam un apmierinātam. Mums dzīvē ir jābūt visām emocijām. Arī negatīvajām. Dusmas palīdz mums iestāties par to, ka kāds pārkāpj robežu un skumjas mums palīdz sajust zaudējumu.

Tev ir iespēja iegūt savā īpašumā jauno Lego DUPLO rotaļāšanās komplektu, vēl līdz pirmdienai, 18. septembrim, pastāstot par sava bērniņa pirmajām emocijām. KONKURSA NOTEIKUMI - ŠEIT!

 

Mācies viegli ar Lego DUPLO

 

Māmiņu klubs