Privātais vārziņš vs Valsts dārziņš = mūsu ģimenes izvēle

Privātais vārziņš vs Valsts dārziņš = mūsu ģimenes izvēle

23. Jan 2013, 10:13 gucci123 gucci123

Labdien!

Lai gan esmu savu mazuli reģistrējusi bērnu dārzam jau viņa 2.dzimšanas nedēļā, rindas dažos dārziņos vēl joprojām šķiet garum garas… Taču ir 3 dārziņi, kuros mans mazais tīri teorētiski varētu šogad tikt.

Līdz ar to dārziņa problēma it kā atkristu, taču radās cita problēma. Mana izvēle – vai tiešām es esmu gatava atdot savu mazuli svešās rokās? Pagaidām viņš pa dienu (kamēr es strādāju) dzīvojas kopā ar abiem maniem vecākiem, kuri ir pensijā un kuriem es savu bērnu varu uzticēt „ar aizvērtām acīm”. Skatoties uz savu bērnu, es saprotu, ka morāli, iespējams, viņš ir gatavs, jo mēs kopā jau ½ gadu apmeklējam regulāri estētikas skoliņu. Taču vislielākais jautājums – ieskatīties sevī un saprast, vai es esmu gatava viņu palaist?

Pirms mēneša mums bija nepatīkams starpgadījums, kas man lika aizdomāties par mūsu valsts dārziņiem. Neiedziļinoties apstākļos sanāca tā, ka draudzenes meita, kura šogad sāka iet dārziņā, pēkšņi sāka ļoti agresīvi izturēties pret manu dēliņu, lai gan pirms tam tā nebija. Viņa visu laiku ņēma nost mantas, grūstīja viņu. Es uz mirkli izgāju pēc kafijas tases, jo visu laiku uzmanīju savu bērnu, un sadzirdēju, ka viņš kliedz! Skrēju atpakaļ un redzu, ka mans bērns nogrūsts zemē, viņa uzsēdusies viņam virsū, plūc aiz matiem un sit galvu pret sienu. No redzētā biju šokā, sāku kliegt un saukt palīgā viņas mammu. Mans bērns nekad nav sists vai grūstīts, tāpēc viņš nezina, kā izturēties. Viņš arī bija šokā. Viņas mamma atnāca un paskaidroja, ka viņi tā dārziņā darot un tas ir normāli! Tas mani šokēja vēl vairākL Vakara gaitā meitene visu laiku vaktēja Gustaviņu un mēģināja viņu grūstīt vai iesist līdz beidzot mans mērs bija pilns un es draudzenei skarbi teicu: „Vai un iejaucies situācijā un pieskati savu bērnu, vai arī mēs ciemos vairs nenāksim!” Protams, viņa mēģināja „gludināt situāciju”, bet meitene tikai viņai rāda mēli, sper, sit un neklausa. Un tas viss it kā esot norma, lai gan līdz šim tā nebija!

Lai sakārtotu domas, aprunājos darbā ar kolēģiem, kāda viņu bērniem pieredze. Jāsaka uzreiz – dažāda, un tu kā vecāks nekad nevari uzminēt, lai tavam bērnam tikusi „laimīgā loze”! Ir bērni, kuri dārziņā aiz skapīšiem bučojas un mīcās, saskatījušies filmas, un audzinātājām tas nešķiet nenormāli. Ir bērni, kas apmainās ar puņķiem uz garšu – sak, kā tavi garšo, un audzinātājām arī tas nešķiet nenormāli. Bērni netiek pienācīgi saģērbti pēc miedziņa, piemēram, uz basas kājas velk kurpes, nevelkot zeķītes (lai gan zeķītes ir), un audzinātājām tas nešķiet nenormāli. Bērni guļ telpās, kurās ir +14 grādi pie atvērtiem logiem, un audzinātājām tas nešķiet nenormāli. Bet nu ok, ir arī labās lietas.

Visu apkopojot, sāku meklēt alternatīvus variantus un nonācu pie idejas par privāto pirmsskolas izglītības iestādi. Internetā atradu vietni: privatapirmsskola.lv (Latvijas privāto pirmsskolu biedrība) un sāku aplūkot tās biedrus. Atradu, kuri dārziņi ir tuvāk mūsu mājām un pētīju atsauksmes internetā. Ņemot vērā to, ka mūsdienās gandrīz vienīgā publiskā vieta, kur var iegūt +/- objektīvu vērtējumu, ir internets, bija interesanti likt bildi kopā. Protams, vienmēr ir kāds, kuram kāds aspekts ir/nav pieņemams, bet mani interesēja atsauksmes kopumā.

Pēc šāda izpētes darba izkristalizējās viens dārziņš. Sazinājos ar dārziņa vadību un norunāju tikšanos, jo esmu no tiem, kas grib visu redzēt un sajust pati uz savas ādas. Domājot par visu, ko biju dzirdējusi no kolēģiem, draugiem – padomus, ieteikumus, izstrādāju savu jautājumu plānu, uz kuriem gribētu dzirdēt atbildes. Te tos publicēšu, ja nu kādiem vecākiem noder kā neliels ceļvedis:

  1. vai ēdienu gatavo uz vietas/pieved klāt?
  2. cik lielas ir grupiņas?
  3. kā notiek konfliktu risināšana, ja bērni ņem nost mantas, sit, kož, rauj aiz matiem, plēš drēbes, lamājas?
  4. vai var norunāt atturēties no saldumu došanas bērna alerģijas dēļ (mums tas ir ļoti aktuāli)?
  5. no cikiem līdz cikiem strādā dārziņš (gadījumā, ja vecāku darbs sākas agri)?
  6. Vai pienākas līdzfinansējums no pašvaldības, ja ir pienākusi rinda valsts dārziņā – vai vecākiem ir izvēles tiesības, neizstājoties no rindas?
  7. kāda ir maksa (dārziņš + ēšana)?
  8. cik audzinātājas un aukles ir uz 1 grupiņu?
  9. kādi bērnu pasākumi notiek?
  10. vai jāpērk bērnam kaut kas papildus – krāsas, papīrs, sadzīves lietas?
  11. vai dārziņā runā arī krievu valodā (mums tas ir aktuāli, jo ģimenē runājam 2 valodās)?
  12. vai slimus bērnus – klepus, iesnas (ne alerģiskās), temperatūra, konjunktivīts drīkst vest uz dārziņu?
  13. vai dārziņā ir medmāsa?
  14. ko dara, ja konstatē, ka mazulis slikti jūtas – temperatūra, kaut kas sāp, nelaimes gadījums?
  15. ko dara, ja bērns vēl valkā pamperus, neiet uz podiņa, skaidri nerunā, neprot pats paēst, neprot pats saģērbties – vai ir kāds, kas palīdz?
  16. vai par izlaistu dienu, kad bērns kāda iemesla dēļ neapmeklē dārziņu, jāinformē, kad?
  17. vai ir kādi papildus pulciņi, vai par to ir atsevišķi jāmaksā?

 

Tikšanās ar dārziņa vadītāju bija lietišķa un patīkama. Viņa uzreiz iedeva līgumu, lai varu izlasīt, iepazīties un uzdot jautājumus papildus jau saviem sagatavotajiem jautājumiem. Līgums patīkami pārsteidza ar to, ka tur jau daļēji bija atbildes uz maniem jautājumiem. Vadītāja arī piedāvāja paskatīties uz dārziņa attīstības plānu, kur tika aprakstītas, kādas izmaiņas viņi gribētu ieviest, salīdzinot ar esošo situāciju. Kad bijām tikušas galā ar pārrunām, aizgājām apskatīties telpas. Līdz ar to man bija iespēja pavērot, kā bērni darbojas arī praktiski:)

Pirmās sajūtas pēc šīs tikšanās bija – manam dēlam tur patiks un viss būs labi – tā teica un vēl joprojām saka mana mātes intuīcija. Katra māte jau pazīst savu bērnu un +/- var novērtēt, vai izvēle būs labākais, ko var dot.

Kāds ir mans rezumē? Pirmkārt, jau nedēļu sāku piemērot savā mazā dienas režīmu dārziņa režīmam (vismaz attiecībā uz barošanu). Otrkārt, dārziņa apmeklējuma cenā ir iekļautas visas sadzīvei un mācībām nepieciešamās lietas, nekas lieks nav jāpērk. Turklāt, arī visi pasākumi un pulciņi ir iekļauti šajā cenā. Treškārt, drošību dod līgums, un man tas ir ļoti svarīgs aspekts. Ja nav līguma (kā tas ir valsts dārziņā), tad arī es neko nevaru prasīt (nevienā situācijā). Te ir līgums un tās ir saistības, ko uzņemos es, mans bērns un dārziņš ar personālu, tādējādi strīdīgas situācijas ir iespējams risināt un atrast kopsaucēju, ja kādai pusei kaut kas nepatīk. Ceturtkārt, jā summa nav maza, bet vienmēr esmu uzskatījusi, ka mūsu valstī, ja tu gribi bērnam kaut ko vairāk, tad par to ir jāmaksā – bezmaksas nav nekas, izņemot „siers peļu slazdā”. Esmu maksājusi veselības aprūpes sfērā strādājošiem, par baseinu, estētikas skoliņu u.c., lai manam bērnam būtu vislabākais, ko varu dot. Protams, cits jautājums, ja vecāki to nevar atļauties, bet ir jādomā, no kā var atteikties. Arī mums ar vīru būs jādomā, kur ietaupīt, lai varētu visu atļauties, bet šajā gadījumā – tas ir ieguldījums mūsu bērnā, mūsu nākotnē, lai tā būtu labāka, nekā tā bija mums. Jo mūsu viedoklis ir: KATRAI NĀKAMAJAI PAAUDZEI IR JĀDZĪVO KVALITATĪVĀK UN LABĀK PAR IEPRIEKŠĒJO PAAUDZI, JO NEKAS NESTĀV UZ VIETAS! PASTĀVĒS, KAS MAINĪSIES:)

Gucci123 

P.S. Bilde no interneta dzīlēm:)

 

gucci123 gucci123 23. Jan 2013, 16:45 maija

Tev varētu būt taisnība😀

gucci123 gucci123 23. Jan 2013, 16:45 sfinga

Pazīstamas esam jau vairāk nekā 5 gadus. Viņai ir lielāka meita (14 gadi) un mums nekad bērnu jautājumos nav bijušas domstarpības.
Tagad, kad mums abām ir mazi bērni, atklājas lietas, kas nav pieņemamas un par to arī ir šis stāsts.

gucci123 gucci123 23. Jan 2013, 16:43 princesemince

Izvēlētajā dārziņā ir sava privātā teritorija, kas norobežota ar žogu. Ir saliktas 2 videonovērošanas kameras un spēļu laukums ir šajā norobežotajā teritorijā. Piekļuve svešiem (un kur nu vēl dzīvniekiem) teorētiski nav iespējama. Dārziņš nav centrā, mikrorajonā.

princesemince princesemince 23. Jan 2013, 16:19

Vēl būtiski noskaidrot - cik daudz privātajā bērnudārzā ir āra aktivitātes. Zinu, ka daži Rīgas centra privātie b/d staigā pa ielām retu reizi, jo āra teritorijas nav vispār. Tad nu cik veselīga ir tā pastaiga caur cilvēku pūļiem un izplūdes gāzēm. Valsts tomēr ir palielāka, norobežota teritorija. Protams, ir arī privātie ar savu piegulošo teritoriju, kur notiek rotaļas.
Vēl jāskatās, vai ap b/d nav novērojami klaiņojošie dzīvnieki, kā tiek sakopta zaļā zona, aizsargāta no dzīvnieku ekskrementiem.

princesemince princesemince 23. Jan 2013, 16:17

Par bērnu skaitu valsts b/d - esot noteikts minimālais skaits, kādam jābūt konkrētā vecuma bērniem grupā. Ja ir vaiŗāk, tad to nolemj vadība, vienojoties ar grupas audzinātājām. Reāli tajā vecumā, kas līdz 3 gadiem, grupas minimālais bērnu skaits ir 16, bet var būt arī vairāk, jo faktiski līdz šiem 3 gadiem tikai siltajā gadalaikā apmeklējums ir lielāks par 50%. No 3 gadiem minimālais skaits jau, ja nemaldos, bija 24.

princesemince princesemince 23. Jan 2013, 16:02

Vēl piebildīšu - ir arī valsts dārziņā līgums, kurā ir pietiekami daudz tiesību un pienākumu gan bērnudārza personālam, gan vecākiem. Tāpat ir iekšējās kārtības noteikumi, kuros noteikts, piemēram, tas, ka bērns nedrīkst būt vardarbīgs pret grupas biedriem, personālu, inventāru. Šādos gadījumos tiek veiktas nepieciešamās darbības, pat bērns izslēgts no izglītības iestādes.

princesemince princesemince 23. Jan 2013, 15:55

Es labprāt dienās izlasītu komentārus, taču īsti nav laika. Vēlos pateikt tikai to, ka jebkurš bērnudārzs maina bērnu, pat aukles un vecvecāki maina bērnu. Un nevar arī zināt, vai bērns, kurš audzis līdz skolai kopā ar mammu, būtiski neizmainīs uzvedību, uzsākot skolas gaitas. Vecāku "kompetence" ir nokontrolēt, kā bērns mainās, palīdzēt viņam augt.

gucci123 gucci123 23. Jan 2013, 14:25 minniite

Tā varētu būt, lai gan pirms tam viņa nekad tā nebija darījusi. Viņi vienmēr bija spēlējušies katrs ar savu mantu un nekad viens pie otra nelīda klāt, kur nu vēl sist viens otram. Varbūt tā ir viņas atruna.

LaimīgāPriede LaimīgāPriede 23. Jan 2013, 14:16 gucci123

Nu acīm redzot viņa pati neko nedara lietas labā.
Ptorams, bērnam ir jāmāca sevi aizstāvēt, bet ne jau bez pamata [ kā tu mini virsu tavam bērnam u.t.t sit galvu pret sienu ] tas jau manuprāt nav b/d, bet vnk atļauj bērnam skatīties viņam nepiemērotas filmas ,pārraides pa TV. Jo neticu,ka valsts b.d to neviens neskatās. Labi , piekritīsu tam,ka iesit , iekausta bērni viens otru,kad notiek ķivins'par mantām, bet ne jau tā pat vien iet un panemt aiz šuprika un sist galvu pret sienu.

gucci123 gucci123 23. Jan 2013, 14:12 minniite

Nu jā, tads bija viņas arguments, jo visi dārziņā tā darot. Lai mācās aizstāvēties, aptuveni tā. Tas ir tāpat kā iemest ūdenī kaķēnu un skatīties - izpeldēs, neizpeldēs no jūras skolas...

LaimīgāPriede LaimīgāPriede 23. Jan 2013, 14:09 gucci123

nē,nē es to neuzskatu par normālu lietu 😃
tā vnk sapraut no tavas draudzenes teiktā pei kuras bijāt ciemos. ka vina to uzskata,ka tas ir normali. jo meitu pataisa par baltu un pūkainu,jo b/d tā darot.

gucci123 gucci123 23. Jan 2013, 14:07 minniite

Paga, varbūt es pārpratu - vai tu to uzskati par normu - kauties, darīt otram pāri?

LaimīgāPriede LaimīgāPriede 23. Jan 2013, 14:04

Visus komentārus nelasīju taču šim es nepiekrītišu. "Ja nav līguma (kā tas ir valsts dārziņā)"
Mūsu dārziņā ir līgums [ valsts dārzinā]

par ģērbšanu - audzinātājas vnm palīdz,ja nesanāk.
neļauj kauties, darīt pāri otram. šis te uzrakstītais liekas kkas nedzirdēts. Tā arī notiek? Un vecāki to uztver kā normu 🤔 drausmas.

lauvinja lauvinja 23. Jan 2013, 13:38

Pa lielam, latvieši ir kaktos rūcēju tauta, un neatkarīgi no iestādes statusa, būs tādi vecāki, kas dūks kaktā un nepsēs muti pavērt par konkrētām lietām, un būs tādi, kuri runās un risinās situāciju. Un es pati esmu redzējusi ka situāciju var smuki risināt, JA par to runā ar b/d vadību (bet kā pie velna šamie var zināt par problēmām, ja neviens nesaka?), gan arī to, ka problēmas mēdz izdomāt uz līdzenas vietas.

gucci123 gucci123 23. Jan 2013, 13:13

Visādā gadījumā personāla rotācija ir liela, tas ir fakts. Un laikam neatkarīgi no tā, vai tas ir valsts, vai privātais dārziņš. Jebkurā gadījumā piekrītu arī beta_2012, ka nauda tomēr nosaka arī attieksmi un to esmu jutusi visās sfērās, īpaši jau medicīnas sfērā. ja gribi, lai tavam bērna kaut kas labāk vai ātrāk, lūdzu, maksā ragā!

gucci123 gucci123 23. Jan 2013, 13:11 lauvinja

Jā, bet nevisos atkal vai ne? Rīgā, piemēram, palasot forumus, kaut vai calis.lv nereti parādās tas, ka privātā dārziņā alga un apstākļi ir labāki, nekā valsts dārziņā. Jautājums - kāda ir proporcija, jo, lai strādātu ar bērniem , jābūt gan talantam, gan gribai, gan arī nereti (laikam biežāk) materiālai motivācijai.

lauvinja lauvinja 23. Jan 2013, 13:09 beta_2012

Sagraušu tavas ilūzijas, daudzos privātos bērnu dārzos audzinātājas saņem tikpat cik pašvaldības bērnu dārzos 😉

gucci123 gucci123 23. Jan 2013, 13:08 olchen

Pilnībā piekrītu. Protams, ka daudzi apgalvo, ka pieskatīt 20 bērnus ir vieglāk, nekā 10, jo lielākā grupā bērni vairāk savstarpēji spēlējas un nav viņiem jāvelta uzmanība.

lauvinja lauvinja 23. Jan 2013, 13:08 gucci123

Es nevaru atbildēt, protams, par visiem, bet man pašai divi bērni ir pabijuši siles (1,5-3 g.v) grupā savā laikā un nekad (!) nav bijuši 25 bērni. Un arī privātajos bērnu dārzos ir ļoti dažādi.

lauvinja lauvinja 23. Jan 2013, 13:06 gucci123

Tas, ko tu redzēji šobrīd ir "fasāde un teorija", kā būs praksē - dzīve parādīs. Bet tiešām no sirds novēlu lai viss piepildās!

1 2