Podiņmācības klubs kopā ar Huggies® Pull-Ups® uzsūcošām biksītēm


E-pasta adrese *
Mammas vārds
Bērna dzimums *


Kāda ir Tava mazuļa podiņmācības apguves gatavība? *






* Obligātie lauki

Podiņmācība ģimenē un bērnudārzā – iesaistīti ir visi!

20. Jun 2014, 00:08 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Tas, kā skrien laiks mēs vislabāk varam redzēt, vērojot savus bērnus – viņi aug un attīstās un mēs saprotam, ka tas viss notiek ļoti strauji. Vēl nesen šķita – mūsu mazulītis, taču nu jau gatavojamies doties uz bērnudārzu, bet varbūt tas jau ir noticis. 

Ar bērnudārzu mums saistās ļoti dažādas sajūtas – no vienas puses prieks, no otras arī nedaudz satraukums – kā bērns iejutīsies jaunā vidē, vai būs paēdis, apčubināts un apmīļots un ko iesākt ar bērna prasmēm iet uz podiņa, ja tomēr tās vēl nav apgūtas pirms došanās uz bērnudārzu?

Bērnudārzs var būt palīgs podiņmācības apgūšanai

Tomēr ne reizi vien ir dzirdēts, ka tieši, uzsākot mācības bērnudārzā, bērns ātrāk apgūst visas prasmes, arī podiņmācību, jo bērniem patīk atdarināt to, ko dara citi, arī sacensības gars mazajiem nav svešs. Tomēr viss nav tik viennozīmīgi, jo daudz kas ir atkarīgs no bērna vecuma, kurā mazais uzsācis bērnudārza gaitas. 

Bērnu psihologi apgalvo, ka labākais vecums, kurā bērnu sūtīt jaunā dzīves posmā ir trīs gadi. Šis ir arī laiks, kad bērni jau vairāk vai mazāk podiņmācību ir apguvuši vai vismaz ir mācību procesā. Tomēr tā kā bērnudārzs mazajā var raisīt arī lielu satraukumu, jo tās ir lielākās pārmaiņas viņa dzīvē kopš piedzimšanas brīža, bērns var piedzīvot nelielu regresu, aizmirstot pat par apgūtajām prasmēm podiņmācībā.

Vēlams saglabāt mieru, nevis dusmoties

Tā vietā, lai dusmotos uz savu bērnu, mums šis posms ir jāmēģina vienkārši pārdzīvot bez liekām emocijām, jo rāšanās nebūs risinājums, bērnam jau tā  nav viegli tikt galā ar savām sajūtām. Tā kā bērniem adaptācijas laiks jaunām situācijām ir dažāds, kādam var būt nepieciešama nedēļa, kādam pat trīs mēneši, mums jāmēģina būt pacietīgiem un mierīgi jāuztver dažādi negadījumi, kas saistīti ar podiņmācību.

Gatavojoties bērnudārzam, uzsāc podiņmācību laikus

Tomēr, ja zinām, ka mūsu mazais dosies uz bērnudārzu pirms viņš būs sasniedzis trīs gadu vecumu, arī tad uztraukumam nav pamata. Būtu labi, ja mums būtu laiks – mēnesis, varbūt pat divi, ideālā gadījumā – visa vasara, lai mērķtiecīgi uzsāktu mazuļa iepazīstināšanu ar podiņu.

Taču, ja laika nav nemaz, arī nekas, mums vienkārši jānodrošinās ar autiņbiksītēm, kuras atstājam bērnudārzā audzinātājām, lai bērnam var tās nomainīt. Šim nolūkam ļoti noderēs īpašās podiņmācības biksītes.

Kāpēc tā? Atbilde ir pavisam vienkārša – tāpēc, ka tās ir viegli novelkamas un uzvelkamas, kas ir ļoti svarīgi, lai bērnam, kurš apgūst paststāvību, un arī bērnudārza auklītēm būtu vieglāk. Turklāt tās nedaudz saglabā mitrumu un bērns ar laiku sāks apjaust, ka starp to, ka viņš ir pačurājis un nedaudz mitrajām autiņbiksītēm, ir saikne.

Turklāt šīs biksītes aiztaupīs bērnam lieku satraukumu par slapjām drēbēm, jo mazajam jau tā ir jāapgūst tik daudz dažādu prasmju – gan pašam ēst, gan apģērbties, arī rotaļāties ar citiem bērniem un vēl pārvaldīt savas vajadzības, tā vissa sākumā varētu būt par daudz.

Mēģināsim pieņemt bērnudārza noteikumus

Reizēm mēs – vecāki uztraucamies par to, ka bērnus visus bērnudārzā sēdina uz podiņa vienā laikā, nejautājot – vēlies to darīt vai nē. Jā, varbūt šajā pieejā kaut kas nav izplānots līdz galam, tomēr jārēķinās ar to, ka auklīte visbiežāk ir viena, taču bērniņu ir daudz. Turklāt, ja mazajam rodas vajadzība pēc tualetes pameklējuma un viņš par to liek manīt auklītei vai audzinātājai, neviens viņam šo iespēju neliedz. Svarīgākais savas sajūtas un pārdomas neatklāt bērnam, jo kā, lai mazais ar prieku iet uz bērnudārzu, ja mēs par to izsakāmies slikti? Tā vietā vēlams biežāk aprunāties ar auklīti un audzinātāju un uzzināt, kā mūsu mazajam iet.

Laikā, kamēr bērns adaptējas bērnudārza dzīvei, visbiežāk viņš visu dienu pavadīs autiņbiksītēs, taču ar laiku tās tiks vilktas tikai diendusiņas laikā un pirms došanās pastaigā. Tāpēc svarīgi, lai vienmēr bērna skapītī būtu vairāki rezerves apģērba komplekti.

Podiņmācībai vēlams noritēt skaskaņoti gan mājās, gan bērnudārzā

Tomēr mēs kā mammas un tēti esam ļoti dažādi – reizēm mēs ar prieku iesaistāmies bērna jaunu prasmju apgūšanā, taču reizēm vēlamies, lai to mūsu vietā paveiktu bērnudārza audzinātājas un auklītes. Tomēr zelta vidusceļš ir mēģināt sadarboties ar bērnudārza personālu. Ja mēs zinām, ka dārziņā bērns izrāda interesi par podiņu un stāsta par savām vēlmēm audzinātājām, arī mājās vēlams tam pievērst uzmanību – biežāk bērnam atļaut dzīvoties bez autiņbiksītēm, turēt podiņu bērnam viegli pieejamā vietā, laiku pa laikam pajautāt vai nav gadījumā radusies vajadzība pēc podiņa.

Vienmēr atceramies, ka vēlams, lai bērnudārzā notiekošais būtu saskaņā ar to, kas notiek mājās, jo gan mēs, gan bērnudārza darbinieki ir ieinteresēti, lai mazais pēc iespējas ātrāk un vieglāk apgūtu šo mācībstundu.

Jau drīz mēs manīsim rezultātus, taču, kamēr mūsu mazie vēl ir podiņmācības apgūšanas procesā, mums ir iespēja pievienoties jautrajam Podiņmācības klubam! Mēs varam aktīvi piedalīties Podiņmācības kluba dzīvē, daloties savā pieredzē, uzzinot citu māmiņu pieredzi un tiekot pie noderīgām dāvanām no Huggies Pull Ups!

Uzslavēsim savus mazos censoņus, jo viņiem jau viss lieliski padodas!

Māmiņu Klubs