Laimīgā mazuļa dienasgrāmata: Kāpēc māmiņām ir nepieciešama socializēšanās?

09. Oct 2018, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Jau gadību laikā māmiņas labprāt komunicē ar citām sievietēm, kuras arī gaida pasaulē ierodamies savu mazulīti. Par vienu no platformām, lai atrastu topošās māmiņas, lieliski kalpo arī Māmiņu Kluba forums.

Līdzīgi ir arī ar mazā Kārlīša mammu Melāniju, kura regulāri satiekas ar citām mammām, kurām ir mazulīši līdzīgā vecumā. Tāpat kā citas mammas, arī Melānija savas jaunās draudzenes atradusi ar sociālo tīklu palīdzību, stāstot, ka pēc mazuļa piedzimšanas radās vēlme komunicēt ar citām māmiņām un atrast sabiedrību, kurā parunāt par kopīgiem jautājumiem.

Attiecību koučs, trīs bērnu mamma Kristīne Kreile stāsta, kad tad, kad māmiņas ikdiena paiet mājās un jau ir aprasts ar jauno situāciju, ir vēlme un vajadzība izrauties no ikdienas rutīnas, kas vismaz sākotnēji ir tikai bērna aprūpēšana, barošana, likšana gulēt. Mammai šajā brīdī sāk aizvien vairāk gribēties komunikāciju ar pieaugušajiem, pat tad, ja sarunas ir par bērna audzināšanu.

Mūsdienās mammas aktīvi izmanto sociālos tīklus, tostarp arī Instagram, domājot, ka tas savā veidā aizvietos dzīvo kontaktu ar citiem, taču, kā norāda K. Kreile, dzīvo komunikāciju nekas nespēj aizstāt.

"Sociālajos tīklos mammas arī aktīvi piedalās, komentējot dažādus ierakstus, daloties pieredzē, taču tas vienalga paliek attālināts process, jo komentāros gadās, ka viedokļi polarizējas, jo attālināti nav iespējams nodot savu sajūtu, tāpēc bieži rodas dažādi pārpratumi, kas rada vēl lielāku spriedzi," stāsta K. Kreile.

Viens no svarīgiem aspektiem, māmiņām satiekoties, ir tas, ka viņas var uzklausīt citas mammas, kurām ikdienā ir līdzīgas problēmas, aktuālitātes, ne tikai saistībā ar bērna audzināšanu. Šādas sarunas ļauj saprast, ka arī citiem dzīvē ir līdzīgi, K. Kreilei atgādinot sen zināmo teicienu, ka dalīta bēda ir pusbēda. Šādas satikšanās un sarunas jaunajām māmiņām ļauj apjaust, ka arī citi varbūt ir neizgulējušies, noguruši, veidojot sava veida kopienas, kurai jūties piederīgs. Gadījumā, ja draugu vai paziņu pulkā nav neviena, ar kuru dalīties, K. Kreile aicina paskatīties arī ārpus sava loka un veidot komunikāciju ar citiem.

"Sievietēm nereti rodas domas, ka ar visu ir jātiek galā pašām, jo savulaik to spējušas arī viņu mammas, taču svarīgi ir atrast savu kopienu, kura ir ap Tevi un rada drosmi, miera sajūtu," secina attiecību koučs.