Laimīgā mazuļa dienasgrāmata: Kad mazulis ir pietiekami liels ergosomai?

04. Oct 2018, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Mūsdienās, kad jaunie vecāki ir tik aktīvi, aizvien populārākas kļūst ergosomas. Kāpēc tā? Tās ļauj būt mobiliem, ātri nokļūt vietās, kur iekļūšana ar ratiem nav iespējama, kā arī ir saudzīgas mazuļiem.

Pieaugot pieprasījumam, veikalos arī palielinājies piedāvājums ar dažādiem bērnu pārnēsāšanas risinājumiem, tāpēc atliek izvēlēties vien sev un mazulim piemērotāko. Tiesa, Ergosomas.lv pārstāve Jevgēnija Bogdanova vērš uzmanību, ka nav ieteicams iegādāties ķengursomas. “Ķengursomas ir somas, kurās bērni karājas ar kājiņām uz leju un visa ķermeņa slodze tiek pārnesta uz mazuļa mugurkaulu, kas var ietekmēt bērna veselību, aizkavējot rāpošanas vai staigāšanas posmus,” skaidro speciāliste.

Iegādājoties savam mazulim ergosomu ņem vērā:

  • Lai ergosoma būtu izgatavota 100% no kokvilnas bez siltinājuma iekšpusē, pretējā gadījumā bērniņam tajā būs karsti. Priekšroku labāk dod ergosomai, kuras kapucīti iespējams sarullēt un nofiksēt tādā veidā, kas nepadara somas muguriņu biezāku.
  • Nēsājot mazuli, noteikti novērtēsi, ja somas lences varēs novietot gan paralēli, gan krusteniski, tādējādi labāk sadalot bērna smagumu.
  • Pārliecinies, lai somas lences ir pietiekami garas, lai somu varētu nēsāt gan māmiņa, gan tētis.
  • Priekšroku dod ergosomai, kurai ir trīs nēsāšanas pozīcijas – ar mazuļa seju pret nēsātāja seju, uz sāna un uz muguras. Ergosomas.lv speciālisti skaidro, ka, atrodoties somā ar seju uz priekšu, bērns nevar dabīgā veidā noapaļot muguriņu, tādējādi veidosies spiediens uz mazuļa mugurkaulas lejasdaļu.
  • Izvēlies somu, kurā var nēsāt arī lielāku mazuli, jo arī tad, kad bērniņš jau pats spers pirmos soļus, Tu novērtēsi, ja dažkārt palīgā varēsi ņemt savu ērto ergosomu.

Laimīgā mazuļa dienasgrāmatas galvenajam varonim Kārlim māmiņa Melānija izvēlējusies ergosomu ar patentētu konstrukciju, kas ļauj regulēt somas muguras platumu. Tas nozīmē, ka somas platumu var regulēt tā, lai tās mīkstie spilventiņi vienmēr atrastos zem mazuļa ceļiem, kas obligāti jāievēro līdz brīdim, kamēr bērns pats sāk patstāvīgi staigāt.

Kā pareizi uzlikt ergosomu un tajā iesēdināt mazuli?

Jevgēnija Bogdanova  pirmām kārtām norāda, ka ergosomas jostu pareizi ir likt virs māmiņas vai tēta gurniem, bet, kad soma nostiprināta, laiks tajā likt bērniņu.

Bērniņš jāpaņem ar skatu pret sevi un jāseko, lai tas atrastos M pozīcijā jeb vardītes pozā, bet pēc ievietošanas somā jāraugās, lai bērna kājiņas atrastos vienā līmenī. Kad mazulis ievietots somā, atliek vien pacelt somas muguriņu, soma jānostiprina ar slēdzīšiem un jāpievelk siksnas. Mazuli nēsājot ergosomā, jāseko, lai bērniņš somā būtu kārtīgi iesēdināts un zem viņa neveidotos tukšuma kabata.

Ņem vērā, lai mazuli varētu nēsāt ergosomā, viņam jābūt vismaz 7 kg smagam un 60 cm garam!

Ergosoma ir tik ērta, ka ar to varētu doties pat vairāku stundu garās pastaigās, taču speciāliste atgādina, ka ieteicams pēc pusotru stundu garas pastaigas mazuli, ja vien viņš nav aizmidzis, no ergosomas izņemt, noguldot to uz grīdas vai citas drošas virsmas, lai neierobežotu mazuļa attīstību.