Ko darīt ar krevelīti uz mazuļa galvas?

Ko darīt ar krevelīti uz mazuļa galvas?

31. May 2013, 00:01 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ļoti bieži jaunās māmiņas uztrauc dzeltenā piena krevelīte, kas ir redzama uz mazuļa galvas. Kas tas ir, un vai no tās būtu jāatbrīvojas? Uz šiem jautājumiem Māmiņu Klubam atbildes sniedz dermatoloģe Valentīna Ožigina.

"Sausā, dzeltenā krevelīte ir raksturīga mazuļiem, kas tiek zīdīti ar krūts pienu. Tā parasti pazūd līdz 8-12 mēnešu vecumam, un dažkārt atkal parādās pubertātes periodā", - paskaidro speciāliste.

Piena krevele rodas izdalījumu dēļ, kas krājas mazuļa galvas ādā, veido tādus kā slānīšus cits uz cita. Tā rezultātā rodas krevelīte. Periodiski tā var lobīties, bet ar laiku tā kļūst biezāka, tāds kā vienas plāksnes veidojums, ko grūti atdalīt. Dažkārt šī krevelīte apgrūtina arī matu augšanu.

Vieglā formā šis seborais dermatīts nekādā ziņā nenodara kaitējumu mazulim. Ja krevelīte ir neliela, tā nav jāaiztiek. "Un tomēr, pie ārstēšanas jāķeras klāt, ja tā sāk palielināties izmēros, vai kļūst biezāka", - uzsver dermatoloģe.

Neaizraujies ar mazuļa galvas mazgāšanu. Mazulim matiņi jāmazgā tikai reizi nedēļā. Izmanto maigu bērniem paredzētu šampūnu, kam ir neitrāls pH.

Ja krevelīte kļūst lielāka, biezāka, jāmaina šampūns. Antiseborie šampūni ir iegādājami arī aptiekās. Lielāks labums no tāda šampūna būs, ja paturēsi putiņas uz mazuļa matiem apmēram 5 minūtes un tikai tad izskalosi tos. Ja ir ļoti bieza krevelīte, var izmantot arī speciālus losjonus, kas mīkstina piena kreveli.

Mati viemēr rūpīgi jāizskalo, lai tajos nepaliktu šampūns.

Gan mazuļa ādu, gan matus ar dvieli nav jāslauka, bet gan jānosusina. Intensīva slaucīšana, berzēšana var kaitēt mazuļa matiem un jutīgajai ādai.

Pēc mazgāšanās ņem mīksto bērnu ķemmīti un izsukā mazuļa matus. Kustībām jābūt maigām, tām jābūt vērstām dažādos virzienos, bet netraumējošām. Nedrīkst pieļaut ādas apsārtuma rašanos ķemmēšanas laikā. Ar vienu reizi tik un tā visas piena krevelītes daļiņas neizdosies notīrīt, bet ar laiku būs vērojami uzlabojumi.

Mazulis nedrīkst pārkarst. Pārāk augsta temperatūra izraisa ādas apsārtumu un niezi, kas pastiprina arī svīšanu.

Pareizs uzturs ir tas, kas mazulim vienmēr obligāti jānodrošina. Ar krūti barojošas mammas uzturā nedrīkst būt pārāk daudz taukus saturošu produktu, ceptu, sāļu, kūpinātu vai pārāk saldu ēdienu. Mazulim jāsaņem sabalansēts, veselīgs uzturs, kurā nav potenciālo alergēnu.

"Ja krevelīte nepadodas ārstēšanai mājās, tā var izrādīties kādas nopietnākas saslimšanas simptoms", - stāsta Valentīna Ožigina, iesakot vērsties tādā gadījumā pie speciālista.

Cīņā ar piena kreveli tavs palīgs var bu Canpol ķemmītes!

 Canpol

Matu birstīte un ķemmīte bērniem

20130527155752-54154.jpg

Košajai matu sukai ir dabīga materiāla sariņi, un tā piemērota mazuļiem jau kopš dzimšanas. Tā maigi masē mazuļa galvu un neelektrizē matus. Pateicoties noapaļotajai formai, tā ir droša.

 Canpol

Matu birstīte un ķemmīte  "Safari" bērniem

20130527155844-71491.jpg

Izgatavota no maigas neilona šķiedras. Piemērota mazuļiem, kas vecāki par 3 mēnešiem. Maigi masē mazuļa galvu, stimulē asinsriti un nostiprina matus. Maigās, gumijotās līnijas uz ķemmītes un matu sukas rokturīša ļauj ērti tās turēt rokās. Pievilcīgie, košie zīmējumi mazuli stimulē pašam iemācīties izķemmēt savus matiņus.

Bet, lai bērniņš ar savām rociņām, nadziņiem nesaskrāpētu galvu, parūpējies par to, lai viņa nadziņi vienmēr būtu savlaicīgi nogriezti. Noderēs Canpol manikīra komplekts!


 Canpol manikīra komplekts

20130527155836-69629.jpg

Šis komplekts atvieglo rūpes par mazuļa nadziņiem. Pateicoties plānajiem metāla asmenīšiem, noapaļotajiem galiņiem, šķēres ir drošas mazuļa nagu griešanai. Turklāt, nogriezt var precīzāk. Manikīra komplektā ietilpst: bērnu nagiem paredzētas šķērītes, knaiblītes un nagu vīlīte.

Māmiņu Klubs

Saulite21 Saulite21 31. May 2013, 11:26

Mēs sasmērējām sākumā ar baby jonson eļļiņu pirms mazgāšanas kādu stundu iepriekš, un tad ar utu ķemmīti lēnām ķemmējām matiņus un galviņa tīra! 😀

meiva meiva 31. May 2013, 11:08

Man ļoti labi palīdz firmas Babe speciālais šampūns pret piena kreveli (cradle cap shampoo). Ir padārgs, bet līdz.