Kāpēc mazulim ir tik svarīga kustību brīvība?

Kāpēc mazulim ir tik svarīga kustību brīvība?

26. Jul 2022, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Mazuļi ir tik aizraujoši! Ienākuši šajā pasaulē, viņi pēta, atklāj, pārbauda un analizē visu, kas atrodas viņiem visapkārt, un mijiedarbojas ar citiem cilvēkiem. Viņi atklāj atšķirību starp aukstu un karstu, mīkstu un cietu, vienlaikus attīstot arī savas fiziskās spējas. 

Diemžēl, pieaugušie bieži ierobežo bērnus, cenšoties īstenot savas gaidas par to, kad bērnam jāiemācās sēdēt, rāpot, nostāties uz kājām un staigāt. 

Bērna attīstībā vārds “ātrāk” nebūt nav sinonīms vārdam “labāk”, tāpat kā par lēnāku bērna attīstību nevajadzētu celt paniku. Vienlaikus jāuzsver, ka apkārtējā vide, rotaļas, pieejamais aprīkojums un kustību brīvība ir svarīgi faktori bērna attīstībai. To papildina Māmiņu Kluba fizioterapeite Klaudija Hēla, norādot: “Bērnam jau no dzimšanas ir skaidra programma un viņš zina, ka ar laiku ir jārāpo, jāceļas, jāstaigā, tāpēc mūsu galvenais uzdevums ir nodrošināt bērnam atbilstošu telpu, kurā viņš varētu sevi trenēt, brīvi kustēties. ”

Mazuļiem vajadzīga droša un paredzama vide, kas vienlaikus arī rosina attīstību, lai bērns varētu mācīties jaunas prasmes. Ja mazulis lielāko dienas daļu atrodas sēdus stāvoklī, piemēram, klēpī mammai, iesēdināts aktivitāšu centrā vai arī šūpuļkrēsliņā, viņam trūkst iespēju attīstīt savas fiziskās prasmes. Piemēram, E. Pikleres metodes pamatā ir cieņa pret bērnu un viņa vajadzību būt kustību brīvībā, kas paredz arī to, ka bērns tiek iesaistīts lēmumu pieņemšanā. Piemēram, pasīvā sēdēšana, kamēr pieaugušais viņu pabaro, nav ieteicama. Tā vietā jāaicina bērnu pašam ņemt ēdienu no bļodiņas un to nogaršot. 

Iesaisti mazuli ikdienas rutīnā, jo tas ļaus bērnam būt aktīvam dalībniekam nevis pasīvam vērotājam.

Mazuļa lielākā dienas daļa nomodā paiet rotaļās. Tieši šī iemesla dēļ ir svarīgi nodrošināt bērnam tādu vidi, kurā viņa kustību brīvība nebūtu ierobežota, jo tieši tas veicinās mazuļa attīstību un spēju atklāt ne tikai pasauli, bet arī pašam savu varēšanu!

“Daudzi joprojām uzskata, ka mazulis nezina, kad viņam jārāpo, jāsēž un jāsāk iet, tas esot jāierāda. Bērns visu zina, viņā viss ir ielikts,” ir pārliecināta fizioterapeite Klaudija Hēla, uzsverot, ka pieaugušajam atliek vien radīt piemērotu un drošu vidi, kur mazulim attīstīties. “Katram bērnam ir savs laiks, kad sākt veikt attiecīgas kustības,” tā K. Hēla.

Izveido savam mazulim drošu vidi rotaļām! Rotaļu videi jābūt norobežotai no pārējās telpas un jāatrodas uz grīdas, jo tieši uz grīdas mazulim, kurš ir tik ļoti kustīgs, atrasties ir visdrošāk. Atceries, ka bērna dabisko, iedzimto vēlmi kustēties nedrīkst ierobežot.

Iekārtojot bērnam rotaļu vidi, tā vietā lai tajā uzsvaru liktu uz rotaļlietām ar skaļu mūziku vai košām, mirgojošām gaismiņām, radi uz grīdas bērnam dažādus šķēršļus, kuru pārvarēšana viņam palīdzēs atklāt aizvien jaunas savas spējas. Vienlaikus atceries, ka rotaļu vide nedrīkst būt sarežģīta. Vecākiem ir jāapzinās bērna spējas un vajadzības, tāpēc ir kritiski jāpārdomā mazulim piedāvātie rotaļāšanās elementi un priekšmeti, lai mudinātu bērnu izpētīt apkārtni un veicinātu kustības. 

Bērna rotaļu stūrītī lieliski noderēs:

  • dažādas kastes;
  • pakāpieni, uz kuriem uzrāpot vai balansēt, nošļūkt no tiem;
  • dažāda izmēra, materiālu bumbas, kuras ripināt un mest;
  • spilventiņi vai pufi, uz kuriem apsēsties;
  • bļodiņas, koka karotes, vāciņi un citi bērna rotaļām droši virtuves priekšmeti;
  • dažādu krāsu lakatiņi.

Radi bērnam vidi, kurā viņš nav ierobežots kustībā un var pats izdomāt savu rotaļu noteikumus, tādējādi sekmējot ne tikai fizisko, bet arī intelektuālo attīstību.

Atceries, ka bērnam ir nepieciešams laiks rotaļām un vides izpētei bez pieaugušo iejaukšanās. Tāpēc ļauj bērnam pašam iepazīt rotaļu vidē esošos priekšmetus un izdomāt to pielietošanas iespējas, nevis uzspied savas idejas. Fizioterapeite Klaudija Hēla uzsver: “Bērns ir jāvēro. Ja viņš visu laiku kaut ko dara, ja viņš attīstās, viss ir kārtībā. Bērns visu iemācās ar laiku, un viss notiek dabiski.” Fizioterapeite atgādina, ka nevietā sniegta palīdzība liek bērnam justies nevarīgam. Savukārt drosme paļauties uz sevi veido agrīno pašnovērtējumu, ko cilvēks paņem līdzi visai turpmākajai dzīvei.

 

Jūsu bērns var spēlēties droši telpās vai ārpus tām, izmantojot IGLU matraci. Tas būs lielisks papildinājums arī bērnu rotaļu laukumos. To ir viegli izklāt, kā arī pēc spēlēšanās iepakot atpakaļ.


50mm putu paklāji nodrošina drošu, mīkstu vidi, kurā bērni var spēlēties gan mājās, gan skolā vai bērnudārzā.

IGLU matrači izgatavoti no polietilēna putām ar slēgtu šūnu struktūru - mīkstu un īpaši vieglu. Apvilkti ar kvalitatīvu mākslīgo ādu.

IGLU MATRAČI