Kā rīkoties, ja bērnam ir alerģija uz kādu uztura produktu?

14. Mar 2023, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ja bērnam uz ādas novēro izsitumus, vai tas liecina par alerģiju? Kādi produkti visbiežāk bērniem izraisa alerģiju un kā noteikt, kurš no pārtikas produktiem pie vainas? Vaicājam VCA “Dzelzceļš” ģimenes ārstei, Māmiņu Kluba lektorei Jekaterinai Āboliņai.

Ja bērns vairākas dienas pēc kārtas ēdis vienu un to pašu ēdienu un katru reizi parādījušies simptomi, piemēram, izsitumi, sarkani pleķi uz ādas, ādas sausums vai citas ādas izpausmes, slikta dūša, vemšana vai šķidra vēdera izeja, ar lielāku varbūtību var apgalvot, ka bērnam uz produktu ir alerģija. “Vai nu viņš to nepanes noteiktos daudzumos, vai arī tā ir alerģija,” saka ģimenes ārste Jekaterina Āboliņa.

Viņa norāda, ka visbiežāk alerģiju izraisa piena produkti, olas, zivis, vēžveidīgie produkti, citrusaugļi, sarkanas, oranžas krāsas augļi un dārzeņi. Tāpat arī alerģiju var izraisīt saldinātāji, pārtikai pievienotās krāsvielas un konservanti. Šī iemesla dēļ ir svarīgi rūpīgi iepazīties ar produkta sastāvu. “Bieži uz produktiem ir norādes, ka tie var saturēt riekstu, sojas, piena daļiņas, taču tas nenozīmē, ka tās šajā produktā arī noteikti būs, tāpēc rūpīgi jāpārskata pārējās sastāvdaļas,” uzsver J. Āboliņa, atgādinot, ka gadījumā, ja ir aizdomas, ka uz kādu no sastāvdaļām būs alerģiska reakcija, šo produktu labāk nevajadzētu lietot.

Kā rīkoties, ja ir aizdomas par alerģiju?

Ja novēro bērnam alerģisku reakciju, uz vismaz 3 dienām no uztura šo produktu nepieciešams izslēgt. Tādējādi varēsi pārliecināties, vai tieši šis konkrētais produkts izsaucis attiecīgo reakciju. “Ja simptomi mazinās, tad ir atrasts produkts, kas izsaucis alerģiju. Ja simptomi turpinās, no uztura jāizslēdz vēl kāds produkts, kas varētu būt vainojams pie alerģijas,” skaidro ārste, uzsverot, ka šādā gadījumā tuvākajā laikā ir jādodas pie ārsta, lai pārrunātu uzturu un ārstēšanas iespējas. Ja būs nepieciešams, ārsts lems par vajadzīgajiem izmeklējumiem vai arī uztura dienasgrāmatas veidošanu.