Alerģija pret sauli: simptomi un ārstēšana

Alerģija pret sauli: simptomi un ārstēšana

13. Jun 2020, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vasarā daudzi no mums cenšas pēc iespējas ātrāk nosauļoties. Bronzas krāsas iedegums piestāv ikvienam. Labums no saules stariem, protams, arī ir. Bet visi mēs zinām arī par to negatīvo ietekmi: saulīte var apdedzināt ādu, paātrina ādas novecošanos, un, kad saules stariņi kļūst īpaši agresīvi, ir iespējams saskarties ar alerģiju pret sauli - fotodermatozi. Konsultē bērnu pneimonologs Renāte Snipe.

Ārsti uzskata, ka saules stari paši par sevi neizraisa alerģiju, jo alergēna sastāvā jābūt pilnvērtīgām olbaltumvielām. Saules gaisma, īpaši aktīvā saule - tas ir tikai faktors, kas provocē alergēnu uzkrāšanos lielā skaitā, sevišķi - cilvēkiem, kas cieš dēļ iekšējo orgānu saslimšanām.

No kā rodas alerģija pret sauli?

Praktiski veseliem cilvēkiem alerģijas no saules nav. Tāpēc jāaizdomājas par to, kas ar tomēr nav kārtībā, ja tāda alerģija ir.

Pievērsiet uzmanību aknu, virsnieru un nieru stāvoklim. Arī grūtniecīas laikā var parādīties alerģija pret sauli.Vēl viens iemesls - noteiktu zāļu, preparātu lietošana. Tiek uzskatīts, ka alerģija pret sauli var būt saistīta arī ar pigmentācijas apmaiņas traucējumiem, hipovitaminozi un avitaminozi, kā arī ar endokrīnajiem traucējumiem.

Pazīmes

Pirmie šīs saslimšanas simptomi attīstas jau dažas stundas pēc tam, kad ir būts saulē. Parādās saules ekzēma vai nātrene: āda sūrst, pārklājas ar sīkiem izsitumiem, ir apsārtusi, āda un gļotāda var pietūkt. Saules izraisīta nātrene reti ir pieaugušajiem un vēl retāk - bērniem. Vēlākas nātrenes gadījumā, izsitumi parādās vien 18-72 stundas pēc uzturēšanās saulē. Ļoti jūtīgiem cilvēkiem var būt pat bronhospazmas, arteriālā spiediena pazemināšanās un samaņas zudums.

Ko darīt?

Smagā saules alerģijas formā jāizvairās no saules, izejot no mājas, jāieziežas ar aizsargkrēmiem, kuru aizsardzības faktors ir ļoti augsts (40-50SPF). Jānēsā elpojošs apģērbs ar garām piedurknēm, cepure ar platām malām. Pamatā saules alerģija izraisa ādas niezi. Bet ar tādu simptomu ir grūti cīnīties - katrā gadījumā grūtāk kā ar sāpēm, no kurām vaļā var tikt, lietojot kādus medicīniskus preparātus. Ja alerģija nav spēcīga, var censties paaugstināt savu uzņēmību pret gaismu, pakļaujot UV-stariem nelielus ādas laukumus uz īsu brītiņu. Ja lietojat zāles, tad pirms iziešanas saulē pārbaudiet, vai šī preparāta sastāvā ir komponenti, kas reaģē uz sauli. Pirms iziešanas saulē nedrīkst lietot dezodorantu, smaržas, eļļas, kas satur smaržvielas,  - īpaši, kas smaržo pēc citrusaugļiem.

Ko lai dara? Ieslēgties mājā uz visu vasaru, aizvilkt aizkarus un doties pastaigā naktīs? Protams,  -nē! Alerģija pret sauli smagā formā ir ļoti reti. Visbiežāk fotoalerģija un ar to saistītais dzīvesveids runā fotofobiju - bailēm no saules gaismas. Bet tā jau ir psiholoģiska problēma. Te var izdarīt secinājumus: jo spēcīgāk cilvēks baidās saslimt, jo lielākas izredzes, ka viņš saslims. Bet, ja tiešām ir pamats uztraukties par savu veselību, tad nav vērts slēpties no nelaimes mājās - labāk konsultēties ar ārstu, lai nebūtu jāmocās un netiktu palaista garām ārstēšanās iespēja.

Ārstēšana

Fotodermatīta ārstēšana iedalās ārējā un iekšējā ārstēšanā. Uz bojātajiem ādas laukumiem tiek uzziestas ziedes, kas satur lanolīnu, cinku, metiluracīlu. No tautas līdzekļiem ļoti labi sevi kā ādas atvēsinošs līdzeklis ir pierādījušas kāposta lapas, plānas gurķa vai kartupeļa šķēlītes. Smagu ādas bojājumu gadījumā ārsts var ieteikt lietot hormonālās ziedes.

Iekšēji uzņem preparātus, kas normalizē aknu funkcijas un preparātus, kas atjauno normālu vielmaiņu organismā, reģenerē ādas stāvokli. Parasti tie ir antioksidanti, B grupas vitamīni, vitamīni E un C, nikotīnskābe. Ļoti labi ar ādas iekaisumu cīnās nesteroīdie preparāti - indometacīns, aspirīns. Spēcīgas niezes gadījumā ārsts izraksta antihistamīna preparātus, kas neizraisa alerģiskas reakcijas pret sauli.

Ārstēšanās parasti ilgst no dažām dienām līdz vairākām nedēļām. Atkārtota fotodermatīta parādīšanās var izraisīt ādas ekzēmu, tāpēc, ja fotodermatīts ir jau otro reizi, no saules tādam cilvēkam būtu jāizvairās.

Bet daudzi cilvēki, kam tikai vienu reizi parādījusies alerģiska reakcija pret sauli, domā, ka tagad viņiem bez iedeguma jāiztiek visu mūžu. Tas tā nav. Ja ievēro drošību, baudot saules peldes, arī tādi cilvēki var un drīkst iedegt. Bet bērni parasti no šīs alerģijas izaug.

Māmiņu Klubs

foto: pexels.com