Piešķir iepakojumam otru elpu, radot radošas un attīstošas aktivitātes bērnam!

05. Apr 2022, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ja vien labi palūkojamies apkārt, mājās varam atrast daudzas ikdienišķas lietas, kuras lieliski izmantot attīstošām rotaļām ar bērnu.

Lieliski šādām rotaļām noder iztukšotas bērnu pārtikas burciņas, korķīši un vāciņi! Insite centra dibinātāja, pedagoģe Katerina Kazanovska parādīs pāris lieliskas idejas, kas ir gan radošas, gan bērna attīstību veicinošas.

Korķīšu krājkastīte

Izmantojot jebkuru mājās esošo kartona kasti, var izgatavot korķīšu krājkastīti. Tam vēl bez kastes būs nepieciešamas šķēres un flomāsteri vai krāsainie zīmuļi, kā arī biezenīšu paciņu korķīši. 

Lai bērnam rotaļāšanās būtu jautrāka, uz kastes uzzīmē kāda dzīvnieciņa seju, izgriez mutes atvērumu. Vari piedāvāt bērnam pašam arī dzīvnieciņa seju izkrāsot.

Šāda darbošanās ar korķīšiem attīsta bērna smalko motoriku un spēju sadarboties. Lai uzdevumu padarītu sarežģītāku, vari piedāvāt bērnam dzīvnieciņu barot uzreiz ar abām rokām. Tādējādi bērns attīstīs arī roku koordināciju.

Korķīšu paslēpes

Rotaļai vajadzēs trauku, korķīšus, kā arī mājās pieejamos graudaugus, zirņus vai pupiņas.

Traukā ieber graudaugus, paslēpj tajos korķīšus. Vari piedāvāt bērnam korķīšus meklēt pēc taustes, meklēt tikai kādas konkrētas krāsas korķīšus.

Šī aktivitāte labi attīsta smalko motoriku, kā arī veicina sensoro attīstību. Vienlaikus rotaļa nomierina bērna nervu sistēmu un palīdz labāk iepazīt sevi, savas sajūtas un emocijas.

Korķīšu ligzdiņas

Aktivitātei būs nepieciešami biezenīšu korķīši, kā arī olu kastītes. Bērnam piedāvā ar karotītes palīdzību olu ligzdiņās salikt biezenīšu korķīšus. 

Šī rotaļa palīdz bērnam attīstīt prasmi satvert karoti, skaitīt, šķirot, jo korķīšus var šķirot pēc krāsām.

Korķīšu krāsu mājiņas

Rotaļai būs nepieciešamas burciņas, korķīši, aplikāciju papīrs, šķēres un līme. 

Uz burciņām uzlīmē apli vai citu figūru no krāsainā papīra, kas sakrīt ar mums pieejamo korķīšu krāsu. Piedāvā bērnam sašķirot korķīšus pēc to krāsām.

Aktivitāte matemātisko prasmju attīstīšanai

Aktivitātei būs nepieciešamas iztukšotas bērnu pārtikas burciņas, biezeņu korķīši, papīrs, līme, rakstāmais un līme.

Uz baltas lapas raksti ciparus no 1 līdz 5 un tos izgriez. Izgrieztos ciparus pielīmē pie burciņām. Sagatavo krāsainus korķīšus un aicini bērnu katrā burciņā ievietot ciparam atbilstošu korķīšu skaitu.

Caurspīdīgās burciņas ļauj vizuāli pamanīt izmaiņas un rada bērnam priekšstatu par skaitļu lielumu. Tādējādi bērns mācīsies apgūt skaitīšanas prasmi, izprast sakarību starp skaitu un skaitli.