Zīdaiņu peldināšana mājas apstākļos

Zīdaiņu peldināšana mājas apstākļos

28. Jun 2010, 13:16 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ūdens ir viens no pašiem labākajiem sabiedrotajiem veselīgai mazuļu attīstībai. Ūdens atslābina un nomierina mazo, un lielākā daļa bērniņu ir sajūsmā par ikvakara vannošanās priekiem. Bet vai tu zināji, ka mazuļus var un pat vajag vannā peldināt?!

 

Vannojoties vannā vai plunčājoties baseinā bērns paliek aktīvāks un ķermenis paliek vieglāks, tādējādi ir vieglāk noslogot visus muskuļus un gatavoties tādiem nozīmīgiem attīstības posmiem kā rāpošana.

 

Tomēr ir bērniņi, kuriem peldes tik labi neiet pie sirds. Tā var gadīties, ja mazulim ir stipri paaugstināts muskuļu tonuss, ja kādā no iepriekšējām plunčāšanās reizēm viņš no kaut kā ir sabijies vai arī ja ūdens bijis par aukstu vai par karstu. Ūdens temperatūrai, kurā peldinām bērniņu jābūt 37 grādiem. Ļoti svarīgs ir brīdis, kad mēs mazo liekam vannā. Tas jādara lēnām, uzmanīgi, bet droši, sarunājoties ar mazo. Vispirms ļaujam ūdeni pačamdīt mazajām roķelēm, tad iegremdējam pēdiņas, tad dupsi, muguriņu un, kad redzam, ka mazais jūtas droši, apguldām viņu sev uz rokas.

 

Bēbīšu peldēšana sākas ar lēnu šūpināšanu uz priekšu un atpakaļ. Plunčāšanās lieliski palīdz ne vien bērniņa fiziskajai attīstībai, bet arī atslābina mazuli un palīdz norūdīties. Turklāt mazajiem, kam nepatīk ūdens, peldēšana šķitīs kā rotaļa, kas vieglāk ļaus iedraudzēties ar vanniņu.

 

Daktere Irēna Putniņa stāsta, ka vannā mēs šļakstinām bērnam sejā, jo pats galvenais uzdevums ir likt bēbim atcerēties, kā elpot ūdenī, jo, kā nekā viņš tur ir dzīvojis 9 mēnešus. Bērns zina, kā elpot ūdenī, tikai tas viņam ir jāatgādina. Ja arī mutē trāpās kāda ūdens lāse, tad nevajadzētu baidīties un raut bērnu ārā, bet apsēdināt un pacelt vienu rociņu uz augšu.

 

Šāda šļakstināšanās iedrošinās mazuli izmazgāt matiņus, kas lielākajai daļai bērnu ir viens no lielākajiem vannošanās biediem, kā arī sagatavos viņu peldētprasmei.  Mazuli noteikti vajag peldināt arī uz punča. Īpaši tas patiks tiem bērniņiem, kuri ūdenī nejūtas droši. Kad mazais guļ uz vēdera turpinām viņu līganām kustībām šūpot uz priekšu un atpakaļ.

 

Kad bērniņš noguris, mēs viņu apsēdinām un ļaujam mazliet atpūsties.  Ja mazulim šāda plunčāšanās patīk, varam viņu peldināt katru dienu.

 

Lai bērniņš no plunčāšanās gūtu tikai pozitīvas emocijas, atceries, ka ikvienam mazulim patīk savs vannošanās ilgums, temps un brīdis, kad to darīt.

 

Peldināt mazo var ne ātrāk kā 30 līdz 40 minūtes pēc ēšanas.

 

Taču galvenais vannojot un peldinot bēbīti ir nebaidīties pašiem vecākiem, darīt to droši, sekot sava mazuļa sajūtām un tad jau arī viss izdosies.

 

Vai Tu savu bērnu ved uz peldēšanas nodarbībām vai baseinu? Aizpildi anketu ŠEIT un laimē dāvanas no Māmiņu Kluba un Huggies!

29. Oct 2009, 19:51

Manai mazajai arī ļoti patīk vannošanās!Tik ļoti,ka tad,kad ceļu no vannas ārā šad un tad sākas niķosanās.Ļauju paplunčāties vēl kādu brīdi un tad tikai ceļu ārā slaucīties.

29. Oct 2009, 16:11

Mums mazgāšanās nesagādā nekādas problēmas, mazai ļoti patīk un kad ielieku vannā, tad ir lielie smiekli, šļakstīšanās un mantu mētāshana ārā no vannas...😀😀😀

29. Oct 2009, 14:07

mums vanna patīk jau no pirmās reizes,matu masgāšana pagaidām nesagāda problēmas😀😀