Vai taisnība, ka var atlaist no darba, ja ilgstoši slimo?

Vai taisnība, ka var atlaist no darba, ja ilgstoši slimo?

25. Jan 2011, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ziema ir laiks, kad vīrusi ceļo viens pēc otra un tas nozīmē ilgstošu slimošanu. Vai taisnība, ka var atlaist no darba, ja ilgstoši slimo? Komentē Inga Damškalne, individuāli praktizējoša juriste.

 

2010.gada 25.martā stājās spēkā grozījumi Darba likumā, kas nosaka, ka darba devējam ir tiesības rakstveidā uzteikt darba līgumu, ja darbinieks pārejošas darbnespējas dēļ neveic darbu vairāk nekā sešus mēnešus, ja darbnespēja ir nepārtraukta (tātad, slimo 6 mēnešus no vietas), vai vienu gadu triju gadu periodā, ja darbnespēja atkārtojas ar pārtraukumiem (kopumā slimo vienu gadu trīs gadu periodā). Šajā laikā netiek ieskaitīts grūtniecības un dzemdību atvaļinājums (kura laikā darbiniecei arī tiek izsniegta darbnespējas lapa B), kā arī darbnespējas laiku, ja darbnespējas iemesls ir negadījums darbā vai arodslimība.

 

Uzteikuma termiņš šādā gadījumā ir 10 dienas un tajās tiek ieskaitīts arī pārejošas darbnespējas laiks, kā arī – darba devējs ir tiesīgs uzteikt darba līguma darbinieka pārejošas darbnespējas laikā.

 

Tas nozīmē, ka gadījumā, ja darbinieks ir noslimojis 6 mēnešus no vietas vai arī ir sasniegts gada slimošanas limits trīs gadu periodā, darba devējs var iesniegt darbiniekam uzteikumu pat, ja darbinieks tobrīd slimo un pēc 10 dienām izbeigt darba tiesiskās attiecības.

 

Uzteicot darbiniekam līgumu ilgstošās slimošanas dēļ, darba devējam ir pienākums izmaksāt darbiniekam atlaišanas pabalstu, kura apmērs ir atkarīgs no darbinieka vidējās izpeļņas un nodarbinātības ilguma pie konkrētā darba devēja.

 

Informāciju sagatavoja Inga Damškalne, individuāli praktizējoša juriste

e-pasts: jur_konsult@inbox.lv

princesemince princesemince 25. Jan 2011, 08:55

jā, tur ir rakstīts, ka pirmās 14 dienas apmaksā darba devējs (neatkarīgi, vai tā ir valsts, vai arī privāts uzņēmums), sākot ar 15.dienu tiek maksāts slimības pabalsts, ko aprēķina no veiktajām sociālajām iemaksām un izmaksā VSAA. savukārt, slima bērna gadījumā uzreiz tiek piešķirta B lapa, ko aprēķina no veiktajām sociālajām iemaksām un izmaksā VSAA.

princesemince princesemince 25. Jan 2011, 08:04

un vēl, kika007, par bērna slimošanu taču darba devējs ne santīma neizdod.

princesemince princesemince 25. Jan 2011, 08:04

kika007, bet kā ir no normatīvu viedokļa? vai šī ilgstošā slimošana attiecināma uz pašu darbinieku, vai arī uz darbinieka darba neveikšanu bērna slimības dēļ?
tīri no darba devēja puses, protams - kādēļ viņam paturēt darbinieku, kam visu laiku slimo bērns. bet šajā valstī tomēr ir radīti normatīvi, kas tādas lietas regulē 😀

princesemince princesemince 25. Jan 2011, 07:50

interesanti, vai tas attiecināms arī situācijās, kad viens no vecākiem "kopumā slimo vienu gadu trīs gadu periodā" bērna dēļ, t.i., atrodas mājās bērna slimības dēļ?