Vai pavasarī bērniem būtu jālieto vitamīni?

Vai pavasarī bērniem būtu jālieto vitamīni?

27. Jan 2011, 21:54 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Mēs visi ļoti gaidām pavasara atnākšanu un lai atgūtos pēc ziemas, mums spēka ir vajadzīgs daudz vairāk. Konsultē pediatre Anna Birka un uztura speciāliste Natālija Petruhina.

Vai bērniem pavasarī  ir jādzer vitamīni?

Anna Birka stāsta: "Es tomēr atbalstu papildus vitamīnu došanu bērniem, un ne tikai pavasarī. Ir jāskatās, protams, no pašas ģimenes ēdienkartes. Tomēr lielākoties nav daudz tādu bērnu, kas cītīgi ēstu putras, graudaugus, pilngraudu maizi un sviestu, eļļu un salātu bļodu, un svaigi spiestas sulas, mūsu ikdienas steigā, tam nav laika. Arī bērnudārza uzturs nebūs tik pilnvērtīgs, es domāju, ka papildus, būtu kaut kas jādod."

Bērna uzturam ir ļoti liela nozīme, tāpēc mums ir jābūt prasmīgiem pavāriem, kuri gatavo veselīgi un tā, lai bērnam garšotu.

Cik vērtīgi ir pavasara dārzeņi, kuri šobrīd ir nopērkami veikalos?

Natālija Petruhina stāsta, pozitīvi ir tas, ka tie ir tikko izauguši un būs mazāk piesārņoti, nekā tie, kurus mēs ēdam cauru ziemu, kas ir glabājušies no pagājušā rudens. Tā kā dārzeņi ir jālieto, tie ir veselīgi un jādod arī bērniņiem.

Viens no pirmajiem vitamīniem, ko mēs dodam saviem bērniem, ir vitamīns D. 

Annas Birkas iesaka: "Mūsu klimatiskos apstākļos Dvitamīnu mēs sākam dot no mēneša vecuma, bet es uzskatu, ka vasarā noteikti jātaisa pauze. No mēneša vecuma var nedot D vitamīnu, bet dot zivju eļļu, tur ir gan A, gan D, gan E vitamīns – taukos šķīstošie vitamīni un omega 3, nepiesātinātās taukskābes."

Sanāk, ka zivju eļļa jādzer visu mūžu- sākumā palīdz attīstīt runas spējas, uzlabo atmiņu, beigās pazemina holesterīna līmeni, mazina locītavu slimības, asinsvadu slimības. Tā vajadzīga gan mazam bērnam, gan sirmgalvim. 

Vai mēs, vecāki, paši varam saprast vai mūsu bērnam ir vajadzīgi papildus vitamīni?

Anna Birka ir pārliecināta: "Domāju, ka varam gan, jo mēs redzam, ko viņš vislabāk ēd. Aizejot pie ārsta varam stāstīt- ko gribam ēst, vai garšo svaigi augļi, kā jūtas, vai labi guļ, vai noguris, niķīgs, sausa āda, plaisā lūpu kaktiņi, tas viss ir redzams."

Lai izvēlētos piemērotākos vitamīnus savam bērnam, vienmēr ir ieteicams konsultēties ar savu ģimenes ārstu vai pediatru, jo piedāvāto vitamīnu klāsts ir plašs. 

Vēl viens ļoti labs vitamīnu avots pavasarī ir diedzētas sēkliņas un graudi, kas palīdz atgūt enerģiju, veicina organisma attīrīšanos, stiprina sirds un asins vadu sistēmu un aizkavē organisma novecošanos. 

Dīgsti, to diedzēšana

Popularitāti iekarojušos dīgstus drīkst ēst arī bērni, tomēr bērni ne vienmēr labprāt tos ēdīs, jo mēdz būt rūgti. Natālija Petruhina ir pārliecināta, ka veselīgi tie ir noteikti, jo satur vitamīnus, īpaši vērtīgus mikroelementus. Dienā optimālais daudzums, ko vajadzētu apēst, ir viena saujiņa.

Diedzēt sēklas var gan augsnē, gan stikla burciņā vai traukā. Izmērcētās sēklas plānā kārtiņā klāj trauka apakšā. Kad darbiņš padarīts, trauku ar sēklām noliek siltā  vietā – uz radiatoriem, vai plīts, drīkst arī  uz palodzes. Galvenais nelikt tiešos saules staros. Ik pa laikam sēkliņas ir jānoskalo, lai nekļūtu glumas un jāaprasina ar ūdeni, lai neizkalst. Redīsu dīgsti ir ēdami, kad tiem ir izaugušas pirmās lapiņas. 

Parasti nediedzē ķirbju sēklas, jo tās kļūst rūgtas. Arī kartupeļu, tomātu un gurķu sēklas nav piemērotas diedzēšanai. Sēkliņas un graudi dīgst no divām līdz septiņām dienām. 

Māmiņu Klubs

Pastāsti, kādus vitamīnus Tavs mazais lieto ikdienā tagad, pavasarī!

 

Alvityl 11 vitamīnu komplekss no 3 gadu vecuma

Kad iesaka lietot Alvityl bērniem no 3 gadu vecuma?

• Pēc dažādām infekcijas slimībām un citām saslimšanām
• Pie nesabalansēta uztura vai pēc caurejas
• Pie apetītes zuduma
• Pie noguruma
• Vecākiem cilvēkiem = pie malabsorbcijas
• Bērniem augšanas periodā
• Sportistiem

Alvityl bērniem no 1 gada vecuma

 

Kad iesaka lietot Alvityl?

- Imūnās sistēmas stiprināšanai

- Profilaktiski pret ziemas sezonas saslimšanām un saaukstēšanos