Rūpējies par bērnu – neaizliedz tikties ar tēvu!

Rūpējies par bērnu – neaizliedz tikties ar tēvu!

15. Feb 2016, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ir gadījumi, kad arī aizejot no ģimenes, tēti joprojām vēlas uzņemties atbildību un rūpēties par savu bērnu. Tomēr ir māmiņas, kuras to aizliedz.

Kādēļ sieviete nedrīkstētu tēvam liegt tikšanos ar bērnu un kāds būtu viņas pašas ieguvums no vīrieša iesaistīšanas bērniņa audzināšanā, stāsta psiholoģe Diāna Zande, Māmiņu Kluba lekciju pasniedzēja. 

Emocionāli, ir ļoti labi saprotams, ka mamma, pārdzīvojot šķiršanos no partnera, varētu justies labāk, šo vīrieti neredzot un, līdz ar to, viņam neļaujot tikties arī ar bērnu. Šādi sieviete izrāda savu aizvainojumu, apzinoties, ka viņai ir vara: „Tu aizgāji, tādēļ bērnu vairs neredzēsi!” 

„Tomēr šajā situācijā bērna māmiņai jāatceras, ka vīrietis aizgāja no viņas, bet joprojām viņš ir bērna tēvs! Abi vairs nav dzīvesbiedri, bet joprojām ir bērna vecāki,” atgādina Diāna Zande.

Sievietei jāpieņem fakts, ka vīrietis ir aizgājis, bet viņam joprojām ir tiesības tikties ar bērnu! Tas ir pats grūtākais, ar ko pēc šķiršanās nākas saskarties bērnu māmiņām.

Kādēļ tas ir izdevīgi?

„Ja vīrietis ir gatavs rūpēties par bērnu, lai viņš to dara – tas mammai būs vēl viens atbalsta punkts! Agrāk vai vēlāk pāries arī rūgtums un sāpes, un, iespējams, dzīve sakārtosies un kļūs labāka kā šobrīd,” domā psiholoģe.

Lai gan mūsu sabiedrībā joprojām vīrietis ir tas, kurš no ģimenes aiziet biežāk, arī viņam šāds lēmums var būt sāpīgs. Tad, ja vīrietis patiesi pārdzīvo, viņam par to būtu atklāti jārunā un sava bērniņa mammai jāatzīst, ka tas bijis sāpīgs lēmums.  

„Starp bijušajiem partneriem ir nepieciešama cilvēciska saruna, tomēr jābūt arī gatavam uz to, ka sieviete reaģēs nevis tā skaisti: ”Tev tagad ir jauna ģimene, cik tas ir brīnišķīgi!”, bet gan teiks: „Es tevi ienīstu, es tevi ciest nevaru!”

Jābūt gatavam arī uz šādiem emocionāliem uzplaiksnījumiem, īpaši no maza bērna mammas, kura pēc dzemdībām ir emocionāli daudz jūtīgāka,” pieļauj Diāna Zande.

Protams, nav tāda viena – universāla – metode, kā šķiršanās gadījumā runāt ar bijušo partneri un, ko viņam teikt, tomēr sarunāšanās ir vajadzīga! Vienošanās nepieciešama bērniņa dēļ, un gadījumā, ja to neizdodas rast, sarunās divatā, noteikti jāmeklē kādu trešo, kurš abiem palīdzēs izrunāties.

Neatsakies no uzturlīdzekļiem!

Vēl šķiršanās procesā svarīgi domāt arī par uzturlīdzekļu piedziņu! Dažreiz sievietes mēdz teikt: „Man no viņa neko nevajag!” Tomēr nav jau runa par to, kas vajadzīgs vai nav vajadzīgs viņai, bet gan to, kas nepieciešams bērnam!

„Ja sieviete bērniņa tētim ļauj maksāt uzturlīdzekļus un ar bērnu tikties, tas nozīmē, ka viņa saņem gan materiālo resursu, gan iegūst vairāk brīva laika brīdī, kad bērns ir kopā ar savu tēvu. To nedrīkst liegt, jo arī šis ir veids, kā abi – gan vīrietis, gan arī sieviete – izrāda rūpes par bērnu,” atgādina psiholoģe.

Kā tev šķiet, vai sievietei ir jāļauj bijušajam dzīvesbiedram tikties ar abu kopīgo bērnu? 

 

Noderīgi raksti

Šķirties vai varbūt – nē?

Psiholoģe: „Pirms šķirties, svarīgi noskaidrot, kādēļ to vēlies!”

Šķiršanās grūtniecības laikā

Psiholoģe: „Šķiršanās process ietekmē arī vēl nedzimušu bērnu un jaundzimušo!”

Šķiroties, galvenais ir prasme vienoties!

Šķiršanās, pēc mazuļa nākšanas pasaulē


Eksperts

Diāna Zande

Kognitīvi biheiviorālā psihoterapeite, psiholoģe
Diāna Zande Vecāku skolā