Pirms ceļošanas ar bērniem uz ārvalstīm jāpārliecinās, vai ir veikta vakcinācija pret bīstamām infekcijas slimībām!

Pirms ceļošanas ar bērniem uz ārvalstīm jāpārliecinās, vai ir veikta vakcinācija pret bīstamām infekcijas slimībām!

18. Mar 2011, 11:03 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vecāku apvienība un TV/radio raidījums “Māmiņu Klubs” Starptautiskajā bērnu aizsardzības dienā aicina vecākus parūpēties par savu bērnu drošību un profilakses iespējām. Ceļojot ar bērniem uz ārvalstīm, jāņem vērā bīstamu saslimšanu risku.

 

Atsaucoties uz ziņu aģentūras Reuters izplatītu paziņojumu par poliomielīta gadījumiem Krievijā un Tadžikistānā,  jāņem vērā, ka bīstamas infekcijas slimības vēljoprojām izplatās un “atdzimst”. Vecākiem ļoti rūpīgi jāizvērtē, vai bērns ir saņēmis visas  nepieciešamās potes  atbilstoši  vakcinācijas kalendāram pirms izceļošanas uz citām zemēm.

   

Krievija ir apstiprinājusi pirmo poliomielīta gadījumu 13 gadu laikā bērnam, kurš ieradies no Tadžikistānas, tomēr pašreiz neesot draudi plašākai slimības izplatībai, ziņo Reuters.

 

9 mēnešus vecajai meitenītei tika diagnosticēts poliomielīts pēc atbraukšanas no Tadžikistāna, kur vismaz 129 bērniem laboratoriski apstiprināts poliomielīts, reģistrēti arī nāves gadījumi.

 

Poliomielīts ir vīrusu infekcija,  kas skar nervu sistēmu un var izraisīt paralīzi. Bērni ir visvieglāk ievainojamie.

 

60tajos gados slimība praktiski tika izskausta no attīstītajām valstīm, bet tā pēc Pasaules Veselības organizācijas datiem ir palikusi kā drauds veselībai 7 valstīs, ieskaitot Indiju, Nigēriju un Pakistānu.

 

Kopš šī gada janvāra vismaz 12 cilvēki Tadžikistānā ir miruši. Kā atzina PVO pārstāve Sona Bari no Ženēvas, tas ir milzīgs slimības uzliesmojums.

 

PVO informē, ka Tadžikistānā ir reģistrēti vismaz 429 paralīzes gadījumi bērniem. 129 gadījumos jau apstiprināts poliomielīts. Izņemot Krieviju, neviena cita postpadomju valsts nav ziņojusi par ievestiem poliomielīta gadījumiem.

   

PVO iepazīstināja ar savu stratēģiju izskaust poliomielītu līdz 2013.gadam ikgadējā 193 dalībvalstu ministru sanāksmē Ženēvā iepriekšējā nedēļā.

 

perevosk

Komentē Infekcijas slimību epidemioloģiskās uzraudzības un imunizācijas nodaļas vadītājs Jurijs Perevoščikovs:

 

 

“Kopš 2002.gada, kad tika reģistrēts pēdējais poliomielīta gadījums, šis reģions bija brīvs no šīs slimības, tomēr pēdējie dati liecina, ka infekcija bija ievesta Tadžikistānā un strauji izplatījusies. Nenoliedzami infekcijas uzliesmojums vienā valstī rada draudus arī kaimiņvalstīs, tāpēc valstīs, kas robežojas ar Tadžikistānu tiek veikti dažādi pastiprināti epidemioloģiski pasākumi, ieskaitot papildus vakcināciju.

 

Poliomielīta gadījumi Tadžikistānā un Krievijā vēlreiz apstiprina faktu, ka infekcijas slimības nepazīst robežas un ka vienīgais efektīvais aizsardzības veids ir imunizācija. Vakcinācija pret poliomielītu Latvijā tika uzsākta 1958.gadā un sešu gadu laikā tika izskausta.

 

Tā kā sakari starp reģioniem ir intensīvi, tad inficēšanās draudi pastāv un pieaug, attīstoties starptautiskajam tūrismam . Latvijā Ministru Kabineta noteikumi skaidri definē ārsta rīcību, ja ir aizdomas par saslimšanu ar poliomielītu. Saņemot informāciju par slimības izplatību, Latvijas Infektoloģijas centrs izplatīja informāciju par poliomielīta uzraudzības un profilakses pasākumiem saistībā ar uzliesmojumu Tadžikistānā.

 

Ja ārstam ir zināma informācija vai aizdomas par saslimšanu ar poliomielītu, ārstniecības personas pienākums ir nekavējoties jebkurā diennakts laikā telefoniski (tālr.: 67271738) un rakstiski ziņot Latvijas Infektoloģijas centram. Savukārt, ja ārstniecības persona konstatē akūto šļaugano paralīzi bērnam līdz 15 gadu vecumam, kā arī meningītu vai encefalītu jebkura vecuma pacientam, viņas pienākums ir 24 stundu laikā telefoniski un rakstiski ziņot Latvijas Infektoloģijas centra attiecīgā reģiona epidemiologam, nosūtot aizpildītu steidzamā paziņojuma veidlapu pa faksu, pa pastu, ar kurjeru vai elektroniski. Tāpat ir nepieciešams veikt materiāla ņemšanu un nosūtīšanu uz laboratoriju enterovīrusu (t.sk. poliovīrusu) klātbūtnes noteikšanai un identifikācijai.

 

Tā kā vienīgais efektīvais poliomielīta profilakses veids ir imunizācija, Latvijas Infektoloģijas centrs aicina apzināt un vakcinēt neimunizētos bērnus. Kā liecina Latvijas Infektoloģijas centra imunizācijas monitoringa rezultāti, 2009.gadā imunizācijas rādītāji būtiski pasliktinājušies un atsevišķās vecumgrupās tie neatbilst Imunizācijas valsts programmas uzdevumam (95%), t.sk. pret poliomielītu vakcinēti tikai 90,2% bērnu otrajā dzīves gadā (4. pote) un 92,6% bērnu septiņu gadu vecumā (5.pote). Tas nozīmē, ka no 10 bērniem 1 nav vakcinēts. Ja kāds ceļotājs ieved šo vīrusu, tas var strauji izplatīties neimūno personu vidū,  apdraudēt arī dzīvību, ne tikai radīt saslimušajiem neatgriezenisku paralīzi uz mūžu.

 

Latvijā pēdējie 3 inficēšanās gadījumi tika konstatēti 1963.gadā un kopš tā gada neviens cits gadījums nav reģistrēts. Tomēr tik ilgi, kamēr uz pasaules šī slimība pastāvēs, pastāvēs arī inficēšanās un slimības uzliesmojuma draudi nevakcinēto cilvēku vidū.”