Piezvani ārstam, ja netiec uz ārsta vizīti!

Piezvani ārstam, ja netiec uz ārsta vizīti!

01. Jul 2010, 23:27 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Māmiņa Ieva Ādamsone iesūtījusi pārdomu pilnu stāstu par to, kas notiek Latvijas medicīnas sistēmā. Vērts ieklausīties un padomāt.. Varbūt nākamajā reizē ir vērts piezvanīt..

 

Vēlos Jūs aicināt uz cēlu un pareizu rīcību, kas iespējams var izglābt kāda maza bērna vai varbūt vēl nedzimuša bērniņa dzīvību.


Medicīnas iestādēs valsts garantētās kvotas tiek "izķertas" zibens ātrumā. Gada otrajā pusē pie daudziem speciālistiem valsts atmaksāto vietu vairs nav. Bet ja bērniņam kāda speciālista vizīte ir patiesi vitāli nepieciešama, vecākiem nākas maksāt paprāvu naudas summu, lai tiktu pie speciālista bez rindas. Bet, tai pašā laikā, šī nauda noderētu citām vajadzīgām lietām- zālēm, vitamīniem, veselīgam un pilnvērtīgam uzturam.


Piemēram - Bērnu Klīniskās Unversitātes slimnīcā, konsultatīvajā poliklīnikā uz kardioloģijas nodaļas ambulatoro pieņemšanu jau septembrī visas 2009. gada kvotas bija pilnas un bērnu var pieteikt tikai uz 2010. gadu. Vai arī "spēlēt" loteriju- zvanīt katru dienu, varbūt kads būs atteicis vizīti. Bet grūtniece, kuras auglim- puncī esošajam mazulim,zināmu iemeslu dēļ, ir nepieciešama EHO kardiogramma, var pie speciālista tikt apmēram pēc mēneša. Uz šīm pārbaudēm neviens neiet tāpat vien. Parasti dodas tad , kad ir kāda sirds saslimšana, vai pastāv aizdomas par tādām. Un nereti gaidīt nevar, nedrīkst... Tā ir vajadzīga TŪLĪT. Bez rindas pieņemšana (ja nekļūdos) maksā 65Ls. Šāda pati aparatūra vēl ir ARS, kur vizīte maksā (ja nekļūdos ) 45Ls!!


Tikai ir viens liels BET. Daļa valsts garantētās kvotas netiek izmantotas, bet skaitās izlietotas. Iemesls ir pavisam vienkāršs. VECĀKI AIZMIRST ATCELT VIZĪTES, JA UZ TĀM PAŠI NETIEK! Dokumentos šis pieņemšanas laiks ir iztērēts, tātad kvotas vieta ir izkūpējusi gaisā.


Ar šo problēmu saskāros ļoti personīgi. Pirmajam bērniņam pēc dzemdībām sirdij nebija aizvēries botāla vads. Tika veikta operācija un pēc gada bja jāveic profilakse. Bet septembrī kvotas jau bija pilnas un "loterijā" pilno lozi nesanāca izvilkt. Esot grūtniecības 26. nedēļā ar otro mazuli ir jāveic (sakarā ar pirmā bērna sirdskaiti ) profilaktiska pārbaude, uz kuru man bija jāgaida mēnesis. Šajā dienā uz pārbaudēm bija pieteikušās 4 grūtnieces, no kurām ierados tikai es. Tātad 3 grūtnieces/ bērniņi palika aiz svītras. Mani tas skumdina!!!


Tāpēc vēlos aicināt vecākus cienīt sevi un citus mazos cilvēkbērnus. Jo tad, kad Jūs atsaucat vizīti (vienalga pie kura ārsta), iespējams kādam izglābāt dzīvību vai dot iespēju pilnvērtīgi dzīvot.


Nelielam ieskatam-

* Ja nav konstatēta botāla vada nenoslēgšanās un netiek veikti profilaktiski pasākumi- pastāv risks inficēties ar bakteriālo endokardītu, kas var attīstīties bērna sirsniņā. Profilaktika ir nepieciešama pie jebkuras ķirurģiskas iejaukšanās, zobu raušanas, bronhoskopijas, pirsinga, katetras ievietošanas utt..


*Ja laicīgi nav konstatēta kaulu deformācija- piemēram ,ja ir iedzimta krūšu kaulu deformācija, tā var progresēt strauja augšanas periodā 5-7 un11-15 gadu vecumā . Izmaiņas krūšu kaulā var radīt jūtamus kosmētiskus defektus priekšējā krūšu daļā , mugurkaula defektus, skoliozi. Tam pakārtoti var rasties problēmas ar sirdsdarbību un citiem iekšējiem orgāniem.


*Ja nav laicīgi konstatēta onkoloģiska saslimšana- domāju, ka šeit komentāri ir lieki..


....vispār es domāju, ka neviena slimība tā īsti komentārus neprasa, bet komentārus prasa cilvēku slinkums. Tāpēc aicinu Jūs nebūt slinkiem, kad jāpiezvana ārstam!


Ar cieņu un jauku dienu vēlot- Ieva Ādamsone


P.S. Vēlos izteikt vis lielāko pateicību dr. I.Lubauai par brīnišķīgo darbu!

01. Nov 2009, 18:55

jā ir ļoti garas rindas pie ārstiem,mana draudzene arī gribēja pierakstīt meitiņu pie ārsta un brīva vieta bij tikai uz 2010.gadu,un kad pajautāja vai ātrāk tiešām nekādi-piedāvāja nākt pa maksu,protms pierakstījās uz maksas vizīti☹