Neatkarīgas informācijas par zālēm neesot

Neatkarīgas informācijas par zālēm neesot

26. Jan 2011, 16:06 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Gandrīz 60% iedzīvotāju uzskata, ka neatkarīga informācija par zālēm ir praktiski nepieejama vai arī pieejama tikai daļēji, liecina nevalstiskās organizācijas "Veselības projekti Latvijai" veiktā aptauja.

 

Šādu atbildi sniedza 59,9% aptaujāto iedzīvotāju, kuri uzskata, ka parasti pieejamā informācija ir reklāmas formā.


Aptaujājot par šo jautājumu 1700 respondentus vecumā no 18 līdz 74 gadiem, tika noskaidrots, ka 68,4% iedzīvotāju kā informācijas avotu par medikamentu izmanto plašsaziņas līdzekļus.

"Veselības projekti Latvijai" uzskata, ka šādā situācijā ir būtiski veicināt pacientu izglītotību un neatkarību, tāpēc izdeva informatīvo materiālu "Med-Sense" ar pašu būtiskāko informāciju, kas "jāzina saprātīgi domājošam cilvēkam par zālēm un to lietošanu".

Materiāls veidots, balstoties uz neatkarīgu starptautisku veselības organizāciju praksi un ietver informāciju par galvenajām zāļu grupām:  

 

- analģētiķiem,

- antibiotikām,

- kontraceptīviem, pretcaurejas līdzekļiem,

- trankvilizatoriem,

- zālēm pret klepu un iesnām,

- zālēm grūtniecības laikā.

 

Izdevumā atrodami ieteicamie jautājumi, kuri jāuzdod ārstam, lai saprastu zāļu iedarbību, lietošanu un alternatīvas.



Racionāla medikamentu lietošana paredz pacientam piemērotus medikamentus atbilstošās devās, pareizā laikā, par iespējami zemāko cenu. Neracionāli lietojot zāles, cilvēks var zaudēt laiku, līdzekļus un, galvenais, - veselību, uzsver organizācijā.



"Veselības projekti Latvijai" sola, ka Pacientu tiesību nedēļā, kas norisināsies no 20.aprīļa līdz 25.aprīlim, šie bukleti tiks izplatīti interesentiem, kā arī biedrība sola šai nedēļā detalizētāk iepazīstināt ar veiktās aptaujas rezultātiem.

 

Vai Tu sīki iepazīsties ar zāļu lietošanas instrukcijām vai uzticies ārsta un farmaceita ieteikumiem?

taschinka taschinka 19. Apr 2010, 20:42

es ne isti uzticos,protams lasu instrukciju,bet ne vienmer var saprast kas tur rakstits.