Mediķi: Skolēnu veselības stāvoklis rada bažas

Mediķi: Skolēnu veselības stāvoklis rada bažas

16. Apr 2011, 10:13 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Bērnu stāja un zobu veselība ir ļoti sliktā stāvoklī, atzīst mediķi pēc "Mēness aptiekas" organizētajām veselības pārbaudēm skolās. Mediķi aicina vecākus izmantot vasaru un uzlabot savu bērnu veselību pirms nākamā mācību gada sākuma.



Veselības centra "Pļavnieki" fizikālās medicīnas un rehabilitācijas ārste Tatjana Sosnovska ir satraukta par bērnu stāju, jo tikai viens no 20 skolēniem atbilst kritērijiem par normālu stāju. Visbiežāk bērniem ir novērota skolioze (iedzimta vai iegūta mugurkaula deformācija), stājas asimetrija un izmaiņas pēdu velvēs, kas ietekmē kopējo bērnu stāju. Dakere T.Sosnovska atklāj, ka šādus simptomus nereti izraisa bērnu un jauniešu nepareiza sēdēšana pie datora un rakstāmgalda, kā arī ilgstoša televizora skatīšanās nepiemērotās pozās. Mugurkaula problēmas izraisa arī gulēšana uz pārāk mīkstiem matračiem. Stāju jaunietēm ietekmē arī augstpapēžu kurpju valkāšana, pusaudzēm līdz 18 gadu vecumam nav ieteicams nēsāt apavus ar papēdi virs trīs centimetriem.


"Skumjākais ir tas, ka bērni to neatzīst par problēmu, taču problēmas noliegšana vai tās neapzināšanās to neatrisinās," norāda daktere Sosnovska. Viņa uzsver, ka vecākiem ir jāpievērš uzmanība tam, kā bērns pavada savu brīvo laiku, lai viņam ir sabalansētas fiziskās aktivitātes ar mācību procesu.


Svarīgi ir atklātās problēmas laicīgi novērst, tādēļ vecākiem ir jālūdz ģimenes ārsta nosūtījums fizikālo procedūru uzsākšanai un nosūtījums pie rehabitologa, lai uzsāktu ārstniecisko vingrošanu. Ārstnieciskā vingrošana ir individuāls pasākumu kopums, kur mediķis novērtē katru bērnu un izstrādā īpaši viņam piemērotu vingrojumu kompleksu. Bērni līdz 18 gadu vecumam ar ģimenes ārsta nosūtījumu šos pakalpojumus var saņemt bez maksas.



Satraucošs ir arī skolēnu zobu veselības stāvoklis. Veselības centra "Pļavnieki" zobārstniecības vadītāja Liāna Tomsone stāsta, ka no vairāk nekā 600 pārbaudītajiem bērniem, pusei ir nopietnas zobu veselības problēmas. Īpaši katastrofāls zobu stāvoklis ir skolēniem vecumā no 13-15 gadiem, atzīst zobārste. Šī vecuma bērniem esot gan problēmas ar mutes higiēnu, gan arī nepieciešamas nopietnas zobu labošanas un korekcijas. Zobārsti akcijas laikā katram pārbaudītajam bērnam izsniedza talonu ar problēmu uzskaitījumu un rekomendācijām to novēršanai. Bērniem līdz 18 gadu vecumam zobārstniecības pakalpojumus apmaksā valsts.



Veselības pārbaudēs skolās skolēniem tika pārbaudīta arī redze. Kā atzīst "Bravo optika" optometriste Jolanta Jemeļjanova, vecāko klašu (10.-12.klase) skolēniem redze ir labāka, nekā jaunākajiem skolēniem, tomēr maz bijuši gadījumi, kad bērni un viņu vecāki nebūtu pamanījuši redzes problēmas.



Mediķi visiem pārbaudītajiem skolēniem sniedza arī rekomendācijas darbam ar datoru, par mutes veselības jautājumiem, par to, kā izkopt savu stāju.



"Mēness aptieka" sadarbībā ar ārstiem no veselības centra "Pļavnieki" un "Bravo optikas" veselības pārbaudes skolēniem turpināsies arī jaunajā mācību gadā. Projekta mērķis ir pievērst skolēnu uzmanību savai veselībai, tās uzturēšanai un ar pārbaužu palīdzību ietaupīt vecāku laiku un līdzekļus, veicot ikgadējās pārbaudes. Visas pārbaudes skolās tiek veiktas bez maksas. Pārbaudes tiek veiktas mācību iestādē skolēniem piemērotā laikā. Katram skolēnam tiek piešķirta "Veselības pārbaužu karte", kurā speciālisti ieraksta rekomendācijas vai norāda konstatēto problēmu, ja tāda tiek konstatēta.