Mazais „mājdzīvnieks” – putekļu ērcīte

Mazais „mājdzīvnieks” – putekļu ērcīte

04. Jul 2010, 22:23 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Nopietnāk par putekļu ērcītes esamību aizdomājos, kad uz mājām atbrauca ļoti jaudīga putekļu sūcēja reklamētāja un izklāstīja, kā arī uzskatāmi parādīja, kas notiek dīvāna un klubkrēsla matracī, kā arī, kā izskatās tas, ko var izsūkt no tepiķa...Godīgi sakot – palika neomulīgi! 

 

Uz gultas varam uzklāt tīru palagu, bet principā matracis ir pilns ar nelūgtajiem mājas viesiem – putekļu ērcītēm. Paveicās tiem, kuri ar tām var sadzīvot un dalīt dzīves telpu bez problēmām, tomēr ir gana daudz cilvēku, kuriem šī kopā būšana sagādā pamatīgas problēmas – proti, alerģiju!

 

Cilvēki bieži pat neapzinās, ka simptomi - no rīta tekošs deguns, šķavas, asarojošas acis, apgrūtināta elpošana vai ekzēma - varētu būt alerģiska reakcija pret putekļu ērcītēm. Tieši mājas putekļu ērcītes ir vienas no galvenajām astmas un alerģisko simptomu izraisītājām visā pasaulē.   Izrādās, ka putekļu ērcītes cilvēkam uzbrūk tieši naktī, ir pierādīts, ka vairāk kā 3000000 amerikāņu laika posmā no 2:00 līdz 6:00 piedzīvo astmas lēkmes, pie kurām ir vainīgas putekļu ērcītes un to izkārnījumi.


Kas ir putekļu ērcīte?

 

Mājas putekļu ērcīti ar aci nesaskatīsi, visticamāk, ka arī ar palielināmo stiklu ne, tikai ar mikroskopu, tomēr tā ir un dzīvo mūsu dīvānos, gultas veļā un bērnu mīkstajās mantiņās. Putekļu ērcītes ir sīkas, zirnekļveidīgas radības - to izmērs vidēji ir 0,2 mm. Taču mūsu mājās tās var būt miljoniem, pārsvarā sastopamas tekstilizstrādājumos - spilvenos, mīkstajās mēbelēs, gultas pārvalkos, mīkstajās rotaļlietās un īpaši matračos. To dzīves ilgums ir vidēji mēnesis, taču savas dzīves laikā mātīte izdēj aptuveni simt oliņu.

 

Putekļu ērcītes pārtiek no cilvēku atmirušās ādas un matiem. Tas izklausās diezgan nepatīkami, tomēr daudz nepatīkamāk ir tas, ka putekļu ērcītes nokārto savas vajadzības apmēram 20 reizes dienā, un tas viss paliek mūsu gultās...Proteīni, ko satur ērcīšu izkārnījumi, ir tie, kas izraisa cilvēkiem alerģiskas reakcijas. Nepatīkami ir iedomāties, ka piecus gadus veca spilvena sastāvā 25% ir putekļu ērcīšu līķi un izkārnījumi.

 

Tomēr, pieejot šai lietai ar humoru – aplūkojot putekļu ērcītes attēlu, jāpriecājas, ka tās tomēr ir tik mikroskopiski mazas!

 

Kā zināt, ka tev ir alerģija pret putekļu ērcīti?

 

Pašas ērcītes ir mazas, bet to radītās problēmas gan nē, jo ļoti daudzi cilvēki cieš no putekļu ērcīšu izraisītām alerģijām. Tā kā putekļu ērcīte barojās no mūsu ādas, tad barības vielas tai tiek piegādātas dienu no dienas.

 

Ko darīt, ja Tev ir aizdomas, ka kādam no ģimenes locekļiem ir alerģija no putekļu ērcītēm?

 

Alerģijas izpausmes pret mājas putekļu ērcītēm var būt dažādas. Vieglākās formās slimniekam var būt tikai aizlikts vai tekošs deguns, taču smagas alerģijas gadījumos var asarot acis, būt ādas nieze, šķavas un pat astmas lēkmes

 

Ja tevi vai tavu bērnu nomoka šādi simptomi, noteikti uzmeklē alergologu, lai viņš nosaka diagnozi un piemēro tai attiecīgu ārstēšanu.

 

Tomēr arī mēs paši varam daudz ko darīt, lai netīkamo „mājdzīvnieku” eksistenci apgrūtinātu:

 

1. Apzini putekļu ērcīšu dzīves vietas!

Iemīļotākā ērcīšu mājvieta ir gultas. Tām patīk silta, mitra apkārtne, kā, piemēram, matrači. Tāpat ērcītes nesmādē mīkstos krēslus, tepiķus un citas mīkstās mēbeles un tekstilizstrādājumus.

•    Lai pēc iespējas labāk cīnītos ar putekļu ērcītēm, nepieciešams pēc iespējas biežāk iztīrīt māju ar putekļu sūcēju. Īpašu uzmanību jāpievērš tādām vietām kā gulta, skapji, grīdas un sienu stūri, aizkari un citas sausas vietas tavā mājā, kur parasti ir putekļiem tendence sakrāties.

•    Otra vienkāršākā metode ir tīrīšana ar tvaiku. Šī metode ir efektīgāka nekā tikai tīrīšana ar putekļu sūcēju, tomēr tai ir arī savi mīnusi, jo dažas vietas mājā nevar tikt tīrītas ar tvaiku, piemēram, elektroniskās ierīces uz mitrumu un tvaiku reaģē ļoti jūtīgi.

2. Sāc ar matraču aizsardzību!

Uzglabājot matračus, segas un spilvenus, ievieto tos plastmasas vai poliuretāna maisos, lai putekļu ērcītes netiktu tiem klāt. Vienreiz nedēļā izsūc mīkstās mēbeles ar putekļu sūcēju. Var iegādāties arī īpašus pārvalkus spilveniem un matracim, lai aizsargātu tos no ērcītēm.

3. Mazgā gultas veļu un segas karstā ūdenī.

Vienreiz nedēļā mazgā gultas veļu karstā ūdenī, ne vēsākā kā 54,4 grādi. Ja nevari mazgāt to tik karstā ūdenī, tad šajā gadījumā līdzēs aukstums – ievieto gultas veļu aiztaisāmā maisiņā un ieliec saldētavā uz 24-48 stundām. Tu noteikti jau saprati ideju  - lai iznīcinātu ērcītes der vai nu karstums, vai aukstums. 

4. Izvēlies dabīgu materiālu gultas veļu!
Izvēlies dabīga materiāla gultas veļu, kā arī ar dabiskiem materiāliem pildītus spilvenus un segas.

5. Mīkstajām rotaļlietām vai nu „nē”, vai regulāri tās mazgāt!

Tieši bērnu mīkstās rotaļlietas ir tās, kas putekļu ērcītēm šķiet kā paradīze . Lai pasargātu savu mazuli, rūpējies par viņa rotaļlietām – mazgā tās regulāri karstā ūdenī veļas mašīnā. Ja baidies, ka karstais ūdens sabojās bērna rotaļlietas, ieliec mantiņu plastmasas aiztaisāmā maisiņā, un ievieto saldētavā uz 24 – 48 stundām. Pēc tam mazgā rotaļbiedru atļautajā temperatūrā.

•    Ja bērnam ir alerģija no putekļu ērcītēm, nepieļauj, ka gultiņa ir piekrauta ar mīkstajām mantiņām. Uzglabā tās skapī. Izskaidro bērnam, ka spēļmantas nedrīkst likt klāt tuvu sejai. Īpaši mazām meitenītēm patīk gulēt, apķerot spēļu dzīvnieciņus, centies tomēr nepieļaut, ka tas notiek!

6. Ievēro optimālo gaisa temperatūru un mitruma līmeni

Tā kā putekļu ērcītēm patīk mitri un silti apstākļi, tad izveido savā dzīvoklī sausu un vēsu klimatu! Centies, lai telpās nebūtu siltāks par 21 grādu, un pretēji visiem uzskatiem, nesaklāj gultu, uzreiz pēc piecelšanās!

7. Izvēlies koka grīdas segumu, nevis tepiķi

Ja tev ir izvēles iespējas, tad vienmēr labāk izvēlies koka, flīžu, PVC vai linoleja grīdas segumu, nevis tepiķi. Kop grīdas ar mitru lupatu, nevis tikai izslauki ar slotu, jo slaukot ar sausu slotu, ērcītes tikai tiek izstumdītas no viena kakta uz otru. Ja tev ir tepiķis, tad izsūc to katru dienu ar putekļu sūcēju, kam ir HEPA filtrs. HEPA filtrs vai HEPA aktīvās ogles filtrs ir labākā izvēle cilvēkiem, kuri sirgst ar alerģiju. Tie ir pieejami tikai parastajiem putekļsūcējiem. HEPA aktīvās ogles filtrs novērš smakas un attīra iesūkto gaisu par 99.9%. Labs risinājums cilvēkiem, kuri sirgst ar alerģiju ir arī putekļsūcēji ar ūdens filtru, kas nodrošina līdzīgu rezultātu. HEPA aktīvās ogles filtrs likvidē lielāko daļu gaisa gāzu, smaku un ir neaizvietojams mājdzīvnieku īpašniekiem.

Bez tam – putekļu maisiņu ir jāizkrata un jāizmazgā, vai vienreiz lietojamos, jāizmet pēc katras tīrīšanas reizes, jo putekļu ērcītes no tiem var izlīst atkal brīvībā!

8. Izvēlies mēbeles no ādas vai kāda cita materiāla, kas nav ierastās mīkstās mēbeles.

Ja runājam par ērcītēm visnedraudzīgāko vidi, tad ādas mēbeles noteikti piedzīvo triumfa brīdi. Nepērc lietotas mīkstās mēbeles, kā arī nepieņem tās kā labas gribas dāvanu, jo mantosi ne tikai mēbeli, bet arī veselu kaudzi ar putekļu ērcēm.

•    Tavās mājās atrodas noteikti vesela jūra „putekļu magnētu” – DVD, CD, grāmatas, plates, kasetes, utt. Tā vietā, lai krātu šos priekšmetus kaudzēs vai turētu atklātos plauktos, labāk tos noglabāt atvilktnēs vai aiz stikla. Tas noteikti palīdzēs mazināt putekļu ērcīšu skaitu.

9. Aizkaru vietā izvēlies žalūzijas

Lai pēc iespējas labāk izvairītos no putekļu ērcītēm, jāsaka ardievas auduma aizkariem, un tā vietā jāizvēlas žalūzijas no tādiem materiāliem kā koks, plastmasa, metāls. Tāpat jāatsakās no sienas tepiķiem, dažādām sedziņām un citiem auduma istabas dekoriem.

Kaut gan šīs izmaiņas dzīve liekas mokošas, tomēr ar laiku atmaksājas, jo veselība ir daudz svarīgāka par dzīves veida maiņu! Tātad – lai efektīvi cīnītos pret ērcītēm, nepieciešams pēc iespējas vairāk izskaust putekļus savā dzīves telpā! Atceries – tīra māja ir arī veselīga māja!

{smallpic:1}

Paradust palīdzēs cīņā ar putekļu ērcītēm!

 

Cīnās ar cēloņiem, nevis simptomiem. Paradust gultām ir unikāla formula, kuras pamatā ir probiotiskās baktērijas.

 Paradust gultām aerosols ir vienkārši un ērti lietojams, reizi 3 dienās 2 sekundes izsmidzinot virs gultas. To lietojot, nav nepieciešams noņemt gultasveļu, jo aerosola daļiņas ir tik mazas, ka tās izkļūst cauri jebkādam audumam. Tas ražots no dabīgām sastāvdaļām un neizraisa blakusparādības, piemērots lietošanai arī bērnu tuvumā. Ar vienu flakonu pietiek vienas gultas apstrādei 4 mēnešiem. Aerosols neatstāj traipus, un to iespējams lietot arī citiem tekstila izstrādājumiem, kuros mīt putekļu ērcītes un ar kuriem ir saskare alerģiskam cilvēkam.

24. Mar 2010, 18:42

šausmas! kļuva neomulīgi... nesen pārbaudījos uz alerģijām - viss kārtībā, pārējiem mājas iemītniekiem arī, bet tagad gribētos visu tīrīt, tīrīt un tīrīt...

24. Mar 2010, 16:38

Mums dēliņam ir alerģija no putekļu ērcītes-mēs pilnībā pārveidojām savu dzīvesvietu. Izmetām visus paklājus,visas mīkstās rotaļlietas-smagos aizskarus,abiem bērniem gultām nopirkām dormeo matra×us un spilvenus. Žēl bija šķirties no daudzām lietām,bet bērna veselība ir svarīgāka. par mums daudzi smējās,bet dēliņam veselība nesalīdzināmi uzlabojās.

Sandija Māmiņu Klubs Sandija Māmiņu Klubs 04. Sep 2012, 23:00

Iegādāties var arī Māmiņu klubā

24. Mar 2010, 13:57

Mēs jau šo lietojam katru dienu -drīz uzrakstīšu kādas atsauksmes....")