Māla maskas sejai un ķermenim

Māla maskas sejai un ķermenim

01. Jul 2010, 21:46 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Māls jau gadu tūkstošiem ir pārbaudīts skaistumkopšanas līdzeklis, kas ne tikai attīra organismu no sārņiem, bet arī dod enerģiju. Māmiņa Ilze Lipska stāsta, kā pielietot mālu.

Pastāstīšu, kādos veidos es pielietoju mālu.

 

Māla maskās sejai.

 

Visvienkāršākais un klasiskākais variants ir tīru mālu maska sejai. Mālus vajag atšķaidīt ar nelielu daudzumu ūdens, lai veidojas putriņa, un to uzklāt uz tīras sejas, paturēt 15 minūtes, un ar siltu ūdeni noskalot.  Ūdens vietā var izmantot kumelīšu tēju! 

 

Man ir iepatikusies šāda sejas maska -māls ar medu.

{pic:1}

Vajag mazliet mālu, tos aplejam ar nelielu daudzumu ūdeni.

 

{pic:2}

Samaisām, līdz māls ir izšķīdis.

{pic:3}

Kamēr taisu masku, arī rokām tiek mālu maska.

{pic:4}

Pievienojam medu.

 

{pic:5}

Sastāvdaļas sajaucam vienotā masā.

{pic:6}

To klājam uz sejas un paturam 15 minūtes, tad noskalojam, un uzklājam krēmu. 

 

Māla maskās ķermenim.

 

{pic:7}

Vispirms nomazgājos dušā, un tad iemasēju visā ķermenī šādu masku - nepieciešami māli.

{pic:8}

Tos ar ūdeni atšķaidām.

{pic:9}

Pievienojam 1 olu un ēdamkaroti medus.

{pic:10}

Visu kārtīgi sajaucam.  Un 10-15 minūtes iemasējam visā ķermenī. Pēc tam noskalojamies, un iesmērējam ķermeni ar krēmu.

 

Māla vanna

 

Māla vanna, ja nav iespēja visam ķermenim, tad arī tikai kājām var pagatavot māla vanniņu. Uz visu vannu vajadzēs vismaz 100 gramu mālu, ko izšķīdina siltā (nevis karstā) ūdenī. Šādu vannu jābauda 20 minūtes. Noņem stresu un dod enerģiju. Pēc tam gan noteikti jānoskalojas dušā.

 

Nagu stiprināšanai

 

Māls ir lielisks līdzeklis arī nagu stiprināšanai, vienkārši, iemasējam māla masu nagos, paturam kādas 15 minūtes, un pēc tam vēl iemasējam eļļiņu, vai nu speciālo nagiem, vai arī olīveļļu.

 

Matu maskas

 

Arī mati priecāsies par kādu mālainu masku. Māli sevišķi labi ir galvas ādai. Man vienmēr ir patikušas Avon firmas mālu maskas, gan ķermenim, gan sejai, gan arī matiem. Bet tā kā šobrīd tas tomēr ir pārāk dārgs prieks, un māli mājās ir pašai, tad esmu konstatējusi, ka paštaisītas maskas matiem ir pat labākas! Masku gatavojam pavisam vienkārši - mālus sajaucam ar ūdeni vai kumelīšu tēju, pievienojam medu, citrona sulu un iemasējam matos. Vislabāk ir apsiet galvu ar dvieli un 15-20 minūtes paturēt šo masku matos. Pēc tam izskalot un izmazgāt ar kādu maigu šampūnu.

 

Cik ļoti es gribētu atrast vietu dabā, kur ir patiešām labi māli (kāds zinošs cilvēks varētu to apstiprināt, ka tie patiešām ir labi māli), un tad sanāk, ka šī metode ir vislētākā no visām, jo māls + ūdens dabā ir par velti! Esmu lasījusi ar par ietīšanos mālu palagā, par māla un saules peldēm, par pirti un māliem, bet pagaidām vēl neesmu neko no tā izmēģinājusi, tas viss vēl ir priekšā! 

 

 

Bet vispārīgāk par māliem es atradu šādu rakstiņu iekš www.e-misterija.lv

Es uzzināju daudz ko jaunu, izlasot šo informāciju, varbūt tā noderēs vai vienkārši liksies interesanta vēl kādam, kurš grib zināt, ar ko tad tie MĀLI ir tik īpaši! 

 

MĀLI

Gadu tūkstošus mālus izmantoja veselības atgūšanai un skaistumkopšanai. Pēdējos simts gados šis dabas brīnums tika nepelnīti aizmirsts, bet nesen pasaules lielākās kosmētisko līdzekļu kompānijas sākušas nopietnu mālu izpēti. Arī mūsu veikalos māli ir nopērkami. Tiesa, tie visbiežāk ir novietoti viszemākajos plauktos, jo maksā tikai pārdesmit santīmus, bet efekts, ko tie spēj sniegt, ir vērā ņemams.

Ārstēšana ar māliem ir viena no dabas dziedniecības nozarēm. Mālos nav baktēriju, tās neitralizē toksīnus, iznīdē mikrobus. Jau senos laikos tos izmantoja ādas slimību ārstēšanai, locītavu vainām, pat epidēmiju un saindēšanās gadījumos. 


Mālu vērtīgākās īpašības ir spēja absorbēt kaitīgās vielas, toksīnus. Piemēram, lietojot to iekšķīgi, nokļūstot zarnu traktā, māli uzsūc sevī indīgos mikroorganismu izvadītos blakusproduktus. Tiem piemīt sterilizējoša un antibakteriāla iedarbība. Piemēram, ir pārbaudīts, ka litrā piena ieliekot karoti tīru mālu, produkts saglabāsies svaigs vairākas dienas par bez saldējamās iekārtas.

Mālos ir minerālvielas un mikroelementi, kas vajadzīgi gan skaistumam, gan veselībai. Atkarībā no ieguves vietas un krāsas, dažādu nokrāsu māli domāti dažādu problēmu risināšanai. Vispopulārākie ir baltie, zilie un zaļie māli, kurus veikalos var nopirkt tīrā veidā. 


Retāk nopērkami sarkanie, dzeltenie un pelēkie māli, kurus iekļauj kosmētisko līdzekļu – masku, šampūnu, zobu pasu, sastāvā. Baltie māli ir piemēroti visjūtīgākajai ādai. Ja āda ir taukaina, ar palielinātām porām, baltie māli absorbē liekās taukvielas un normalizē tauku dziedzeru darbību. Tieši baltos mālus visvairāk izmanto kosmētikas industrijā – pretpiņņu līdzekļos, alerģiskas ādas kopšanas līnijās, taukainai ādai, attīrošiem skrubjiem. Mālus liek arī zobupastās, jo tie noņem zobakmeni un baltina zobus. Pat plaši reklamētajās košļājamajās gumijās baltos mālus izmanto kā zobu baltināšanas līdzekli. 


Zilie māli mīkstina un tonizē ādu. Izmanto problemātiskas, ar izsitumiem klātas ādas ārstēšanai. Tie arī nedaudz balina ādu, izlīdzina sīkās krunciņas, uzlabo vielmaiņu, tāpēc piemēroti celulīta likvidēšanai. Zilie māli arī labvēlīgi iedarbojas uz nervu sistēmu, atslābina to, noņem stresu.


Zaļie māli ir ideāls ādas dziļās tīrīšanas līdzeklis. To sastāvā esošās vielas labi iesūcas ādā. Īpaši piemēroti taukainai ādai un tiem, kas cieš no ādas defekta - seborejas. Savelk poras, uzlabo tauku dziedzeru darbību, tonizē. Veicina asinsapgādi un šūnu reģenerāciju, tāpēc pēc zaļo mālu maskas seja ir svaigāka. 

Sarkanie māli uzlabo ādas apgādi ar asinīm, samazina alerģiskās izpausmes, tāpēc īpaši piemēroti jūtīgai ādai. Šos mālu pat iesaka dzert, ja organismā ir dzelzs trūkums (anēmija).
Dzeltenie māli izvada toksīnus un baro ādu ar skābekli. Iesaka apvītušas ādas stāvokļa uzlabošanai. Bagāti ar dzelzi un kāliju. 


Pelēkie māli mitrina un tonizē ādu, tāpēc vispiemērotākie sausas un dehidrētas ādas kopšanai. 
Vannas, kurām pievieno šo dabas velti, tonizē visu ķermeņa ādu un to nomierina. Mālus var pievienot tieši ūdenim – ūdens kļūst duļķains, un tajā var gulēt 30-60 minūtes (pēc tam noskalojas siltā dušā). Pēc šādas vannas parasti ir patīkams nogurums. 


Vēl iesaka šādu recepti – sajaukt māla pulveri ar ūdeni, līdz iegūta krēmveida masa, šo masku liek uz ķermeņa vai sejas, tur pusstundu, tad noskalo ar siltu ūdeni. Pēc maskas ir enerģijas pieplūdums. Gatavojot mālu maskas, nedrīkst izmantot metāla traukus un priekšmetus, jo saskaroties ar šo materiālu, māls zaudē lielāko daļu vērtīgo vielu. 

01. Nov 2009, 16:28

p.s. est var tikai baltos malus 😉