Ko mājdzīvnieki iemāca mazulim?

Ko mājdzīvnieki iemāca mazulim?

20. Apr 2013, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

"Kā? Sunīša nebūs?" - kurš gan neatceras Mazulīša ( Brālīša) vilšanās sajūtu viņa dzimšanas dienā, kaut arī viņam bija pasaulē labākais draugs Karlsons. Visi bērni ļoti mīl dzīvniekus un priecājas gandrīz par jebkādu mājdzīvnieku, bet viss tomēr ir atkarīgs arī no vecāku lēmuma. Ko jaunais ģimenes loceklis dos bērnam?

Ikdienas rūpes par mājdzīvnieku iemācīs tavam bērnam laipnību, labestību, atbildības sajūtu, disciplīnu, rūpes un patstāvību. Un, visbeidzot, viņam vienkārši būs kāds jautrs rotaļu biedrs un uzticams draugs, kas neizpaudīs citiem noslēpumus, lai arī par ko būtu runa.

Lai mājdzīvnieks attaisnotu visas uz viņu liktās cerības, bērnam obligāti pašam ir jārūpējas par savu jauno draugu. Rūpju apjoms, protams, ir atkarīgs no jūsu bērna vecuma un dzīvnieciņa vajadzībām, bet vienmēr pirms rūpju uzņemšanās rūpīgi ir jāpārrunā katra ģimenes locekļa pienākumi  - atsevišķi, kā arī kopējā pienākumu sadale kā tāda. Tā kā audzināsiet atbildības sajūtu bērnam caur rūpēm par dzīvnieku, lielākais uzsvars jāliek tieši uz bērna pienākumiem.

Dzīvnieki (it īpaši kaķi) māca bērniem rēķināties ar citu viedokli, māca cienīt citu vēlmes: kaķi bez viņa vēlēšanās nav iespējams paglaudīt. Ja kaķis nevēlēsies tajā brīdī biedroties, draudzēties, viņš var izlaist arī savus asos nadziņus. 

Suņu, kaķu audzināšana, dresēšana, bērnam dos pareizu izpratni par disciplīnu, lomām un saistībām, kā arī  - izpratni par pienākumiem, ko un kurš drīkst, un ko nedrīkst nekādā gadījumā. Īpaši aktuāli tas ir mūsdienu bērniem, kuru vecāki bieži aizmirst vārdiņa "NĒ" nozīmi. Ar dzīvnieka piemēru ir viegli parādīt, izskaidrot aizliegumus, disciplīnas prasības, kas skar pašu bērnu. 

Zivtiņas attīsta novērošanas spējas, bruņurupucis - pacietību, bet jāatceras, ka bruņurupucis mazam bērniņam nepavisam nebūs interesants, suns paceļ bērna pašvērtējumu un nozīmīgumu (tik liels un mani klausa!), suns palīdz arī kautrīgam bērnam tikt pie draugiem.

Rūpes par mājdzīvnieku un viņa vērošana paplašina bērna redzesloku, viņa priekštatus par dabu un dzīvnieku pasauli.

Un, protams, mazulis, kuram ir kaķis, nekad nemocīs kaimiņu kaķi, un labestība, rūpes par mazajiem brāļiem - dzīvnieciņiem, kļūs par viņa rakstura iezīmi. 

Bet galvenais ieguvums - bezierunu pieņemšana, sapratne, nesavtīga mīlestība pret jūsu bērnu. Gandrīz visi bērni, kam ir mājdzīvnieki, uz jautājumu "Ar ko kopā tu dzīvo?", nākošo aiz māmiņas nosauc savu četrkājaino draugu un pēc tam tētus, vecmāmiņas, māsas, brāļus.

Ja mājdzīvnieki jūsu mājās bija pirms mazuļa ienākšanas, pārliecināsieties par to, ka tie lieliski attīsta bērnu: grabuļu vietā mazulim interesantāk ir vērot kaķi vai zivtiņas, pēc tam gribas to pataustīt, vēlāk gribas pie tā pierāpot, un vēl vēlāk gribas mājdzīvnieciņam skriet pakaļ, lai to ķertu. Rotaļas ar dzīvniekiem ir labākais sporta veids bērniem, adekvāta slodze un negaidīti vingrinājumi garantēti!

Pieņemot lēmumu tikt pie mājdzīvnieka, atcerieties, ka jums jābūt sava bērna piemēram it visā, bērns kopēs jūs, jūsu attieksmi, uzvedību, un, ja esat gatavi paciest tik ļoti nemīlamo kāmīti bērna dēļ, tad arī bērns kāmītim patiesi var nepieķerties. Un, protams, jums jābūt gataviem rūpēties par dzīvniekiem pašiem, nerēķinoties vienmēr ar bērna palīdzību, jo atbildību par dzīvnieciņiem tomēr uzņemamies mēs! Izvēlieties mājdzīvnieciņu atbildīgi un tā, lai prieks ir gan jums, gan bērnam!

Ludmila Paškeviča, psiholoģe