Kādas ir zemeņu labās īpašības?

Kādas ir zemeņu labās īpašības?

20. Apr 2011, 13:06 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kādas ir zemeņu labās īpašības, lai zemeņu laiku vasarā izbaudītu jo īpaši? Konsultē uztura uztura speciāliste Natālija Petruhina.

 

Uztura speciāliste Natālija Petruhina

100 grami zemeņu satur 100% no dienā nepieciešamās C vitamīna devas pieaugušajiem. Zemenes satur daudz bioloģiski aktīvo vielu flavanoīdu, īpaši kvercetīnu un kemferolu, kas palīdz stiprināt asinsvadu sieniņas. Zemenēs esošais dzelzs labāk uzsūksies pateicoties tajās esošajam C vitamīnam, tāpēc būs veselīgas grūtniecēm, maziem bēŗniem un aktīva dzīvesveida cienītājiem.

 

Zemenēs esošās bioloģiski aktīvās vielas- antociāni, dod zemenēm to spilgti sarkano krāsu un pasargā organisma šūnas no brīvo radikāļu kaitīgās ietekmes.

 

Zemenes satur arī elagskābi (kas atrodama arī avenēs, mellenēs, dzērvenēs un ķiršos), kas darbojas kā savācējs uz vēzi izraisošiem kancerogēniem savienojumiem, saista un neitralizē kancerogēnās vielas, kā arī un neļauj tām saistīties ar šūnas DNS.

 

Viena porcija zemeņu satur 210 mg kālija, kas stiprinās sirdi un nepieciešams pareizai ogļhidrātu maiņai organismā. Kālijs uzturā palīdz izvadīt no organisma lieko šķidrumu.

 

Zemenes satur daudz folskābes, kas ir ļoti svarīga sastāvdaļa sarkano asins šūnu ražošanai, pietiekams folskābes daudzums uzturā pasargās no anēmijas. Sevišķi svarīga folskābe uzturā ir grūtniecēm vai sievietēm, kas tikai plāno mazuli. Pietiekams folskābes daudzums grūtnieces uzturā pasargās no dažām iedzimtām pataloģijām.

 

Zemenes satur arī balastvielas, kas samazina kaitīgo vielu uzsūkšanos zarnu traktā, uzlabo gremošanas procesus, veicina zarnu trakta darbību, palīdz samazināt holesterīna līmeni asinīs un palīdz regulēt cukura līmeni asinīs.

 

Uzdod savu jautājumu par mazuļu ēdināšanu, rakstot uz kristine@maminuklubs.lv!