Kādai jābūt 11 mēnešus veca bērniņa ēdienkartei? Konsultē pediatre Gerda Lielause

Kādai jābūt 11 mēnešus veca bērniņa ēdienkartei? Konsultē pediatre Gerda Lielause

05. Mar 2011, 17:35 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Protams, viedokļi par bērna barošanu dalās,tomēr jo vairāk viedokļu, jo lielāka iespēja izvēlēties! Mēs lūdzām arī pediatri Gerdu Lielausi sniegt nelielu komentāru!

 

1

 

Konsultē bērnu ārste Gerda Lielause:

11 mēnešu vecumā  bērns jau ir  ļoti aktīvs, kustīgs, tādēļ arī nepieciešams nopietns, pamatīgs, vecumam atbilstošs uzturs . No 5 mēnešu vecuma bērnam uzturā jāsaņem ne tikai piens,piena maisījums, bet arī piena putras( varat gatavot pati (izmantojot savu pienu vai adaptēto maisījumu), bet varat izmantot jau gatavas, kuras tik jāatšķaida ar ūdeni).

 

Bez tam bērnam no 5.- 6. dzīves mēneša jāēd arī augļu biezeņi, dārzeņu sautējums, bet no 7 mēnešiem- gaļu. No 11 mēnešu vecuma jādzer kefīru un jāēd biezpienu. Olas un zivis lūdzu nedot līdz 1 gada vecumam, jo var bērnu nemanāmi alerģizēt. Sagatavot dārzeņus nu gan nav nekas sarežģīts- novāriet tos,pec tam pievienojiet piena maisījumu, drusku sviesta pikucīti, zaļumus un sablenderējiet.

 

Gaļu pagatavojiet, to novārot vai sautējot,to samaliet un pasniedziet kopā ar dārzeņiem. Ja tiešām mazulim līdz 11 mēnešu vecumam neko devusi, izņemot pienu un putras, tad nekavējoties jāsāk piebarot nopietni, taču dārzeņu dažādību paplašiniet ļoti pakāpeniski. Nesaņemot pilnvērtīgu uzturu, bērns var iedzīvoties nopietnās nepatikšanās, piemēram, dzelzs deficīta anēmijā (mazasinībā). psihomotorās attīstības traucējumos! Šeit pie vainas viennozīmīgi būs vecāki, gādājot tikai par savām ērtībām.

 

1

 

Uzdod savu jautājumu Māmiņu Kluba speciālistiem, rakstot uz kristine@maminuklubs.lv!

07. Mar 2011, 10:35

Esmu ar mazulīti uzskaitē pie dr. Lielauses un varu teikt tikai tos labākos vārdus. Keita man ir pirmais mazulis un dakterīte mums nekad nav atteikusi konsultāciju, lai arī cikos zvanu un lai arī kāda tēma tā būtu. Ja nevar runāt, vienmēr atzvana. Vizīte ir jaukas un patīkamas, mazajai arī patīk. Esmu konsultējusies arī par sevi un vīru šajā gripas laikā - vienmēr nokonsultē profesionāli un kompetenti 😀 Rīgā dzīvojošām māmiņām tiešām iesaku, jo pieņem daktere pie Strēlnieku laukuma. Paldies arī par šo komentāru attiecībā uz barošanu. Mēs uzskaitē stājāmies, kad vēl biju stāvoklī un jau dienu pēc DzN dakterīte bija klāt un apskatīja mūs, jo saraksts ar jautājumiem man bija garš 😃