Kā sarīkot bērnu balli?

Kā sarīkot bērnu balli?

16. Feb 2010, 20:10 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Psihologi apgalvo, ka mūsu atmiņas par bērnību ir cieši saistītas ar to, cik daudz sevi atceramies svinīgu notikumu centrā. Vai tad Tu neatceries, ar kādu satraukumu un prieka trīsām gaidīji savu dzimšanas dienu?

 

Svētki ģimenē ir nepieciešami gan bērnam, gan arī pašiem vecākiem. Tie stiprina ģimenes saites un palīdz bērnam apzināties savu īpašo vietu pieaugušo pasaulē, tāpēc Māmiņu Klubs piedāvā dažus noderīgus padomus, kā noorganizēt īstus bērnu svētkus – gan sev, gan mazajiem jubilāriem par prieku!  

 

Gatavošanās

 

Gatavošanās svētkiem ir tikpat svarīga, kā paši svētki. Pašam bērnam ļoti patiks piedalīties maltītes gatavošanā vai mājas uzpošanā, tāpēc neatstum mazo palīgu! Pirms aicināt ciemiņus, izdomā, cik bērnu varēsi uzņemt un kāda būs bērnu balles programma. Jau iepriekš iegādājies nepieciešamos rekvizītus (papīra traukus, balonus, zīmēšanas piederumus, bērnu mūzikas ierakstus), lai tas nav jādara pēdējā brīdī stresā un uztraukumā. Tas sagandēs prieku par gaidāmo notikumu.

 

Ar bērniem kopā nāks pieaugušie, tāpēc būtiski ir atdalīt bērnu svinību vietu no pieaugušo sarunām. Noteikti palūdz pieaugušajiem laicīgi apstiprināt savu neierašanos, jo bērns var būt ļoti vīlies, ja gaidītais draugs nebūs atnācis!  

 

Mājas dekorēšana

 

Lielāki bērni ar prieku palīdzēs sagatavot vienkāršas dekorācijas svinību vietas noformēšanai. Piemēram: - krāsainas virtenes no kreppapīra - piepūšamie baloni dažādās formās - pašu zīmēti apsveikumi, kas iekarināti aukliņās pie aizkariem vai griestiem - no papīra izgrieztas zvaigznītes un puķes pie aizkariem vai logiem

 

Svētku mielasts

 

Arī svētku mielasta gatavošanā bērni var būt labi palīgi. Neskatoties uz kara lauka cienīgu skatu virtuvē, bērns ar sajūsmu palīdzēs māmiņai cept cepumus vai piparkūkas; dekorēs vienkāršu torti ar putukrējumu un augļiem. Atšķirībā no pieaugušajiem, bērniem svinībās ēšana nav galvenais, tāpēc bērnu balles mielastam pietiks ar pavisam vienkāršiem ēdieniem, ko viegli paņemt mazajos pirkstiņos un kas nepil un neizsmērējas: - dārzeņu gabaliņi (krāsainās paprikas; gurķi; tomāti; burkāni) ar sagrieztām gaļas šķēlītēm; - siera standziņas; - notīrīti, nomizoti un sagriezti augļi – mandarīni, āboli, bumbieri, vīnogas bez kauliņiem, melone, ogas; - mazas kūciņas vai cepumiņi (vislabāk pašu ceptie, jo bērnam patiks gatavot mīklu un lietu cepumu masu formiņās) - Svētku torte – biskvīts ar putukrējumu, augļiem un svecītēm, ko pasniegt ballītes beigās Ballē bērni aktīvi rotaļāsies, tāpēc jānodrošina pietiekams šķidruma daudzums.

 

Laba alternatīva gāzētajiem un neveselīgajiem dzērieniem būs augļu sula, kas atšķaidīta ar gāzēto minerālūdeni. Garšo tāpat kā limonāde, bet ir veselīgāka un spirdzinošāka.

 

Galda klāšana

 

Bērni ir aktīvi, tāpēc viņiem nepatiks garlaicīgā sēdēšana pie galda. Bērnu balles cienastu var izvietot uz speciāla paklāja, krēslu vietā saliekot spilvenus uz grīdas. Vislabāk bērnu ballēs izmantot vienreizlietojamos traukus, lai bērni rotaļājoties nesavainotos. Bērnu balles galdam būs nepieciešami: - Krāsaini šķīvīši; - salvetes ar zīmējumiem; - krāsainas papīra krūzītes ar salmiņiem; - neplīstošas limonādes pudeles vai krūzes.  

 

Spēles un rotaļas

 

Vislabāk spēlēm un rotaļām atvēlēt atsevišķu telpu, ko atbrīvo no mēbelēm un bīstamiem priekšmetiem, kas var savainot bērnus. Bērniem patiks zīmēt, tāpēc iepriekš var sagatavot lielas papīra lapas ar trafareta zīmējumiem, ko bērni varēs viegli izkrāsot. Flomasteru un krāsu vietā labāk izvēlēties vaska krītiņus un zīmuļus. Mazi bērni labprāt ies rotaļās kopā ar pieaugušajiem. Sarežģītu rotaļu vietā ar grūti saprotamiem noteikumiem bērnu ballēs labāk izvēlēties pazīstamās un jautrās tradicionālās rotaļas, ko esam mantojuši no paaudzes paaudzē. Var spēlēt „Kas dārzā” un „Vilcieniņus”, kā arī neiztrūkstošas bērnu ballēs būs dejas!!! Tāpēc svarīgi padomāt arī par piemērotu bērnu mūziku, kas var kalpot kā spēles elements rotaļās.  

 

Profesionāli bērnu svētku vadītāji

 

Ja svētku rīkotāju budžets atļauj, var uzaicināt īpašus bērnu svētku vadītājus, kas pārģērbušies interesantu personāžu tērpos rūpēsies par pasākuma programmu un visām spēlēm un rekvizītiem.   

 

Dāvanas

 

Vislabāk bērnam dāvināt rotaļlietas, ne praktiskas mantas, piemēram, apģērbu vai apavus. Svarīgi, lai dāvana sagādātu bērnam prieku, tāpēc ir vērts jau laikus noskaidrot, kas bērnam attiecīgajā attīstības posmā vislabāk patiks. Atceries, ka ne visas mantas, kas patiks tev, patiks arī bērnam! Kad mazais jubilārs apdāvināts, dāvanas var nolikt vienuviet un atvērt tās ballītes beigās, jo pārāk daudz jaunu mantu var apgrūtināt bērniem iesaistīties rotaļās un spēlēs. Nekad nav par agru bērnam mācīt pateikt „paldies” par dāvaniņu!  

 

Drošības pasākumi

 

Bērnu ballēs vajadzētu izvairīties no: - plīstošiem traukiem uz svētku galda; - atklātiem un viegli pieejamiem elektrības kontaktiem un vadiem svinību telpā; - mēbelēm ar asiem stūriem; - uzliesmojošām svecītēm; - ballīšu cepurēm ar plīstošām gumijām. Vecāki, atcerieties, ka bērni jāuzmana visu laiku!

 

Pastāsti par sava mazuļa jautro dzimšanas dienas ballīti un dalies savos padomos, kā tai veiksmīgi sagatavoties! Stāstu, aprakstu un fotogrāfijas sūti uz kristine@maminuklubs.lv! Gaidīsim stāstus līdz 13.augustam! 

 

Labākā stāsta autors laimēs Huggies autiņbiksītes!