Kā ārstēt pēdas?

Kā ārstēt pēdas?

26. Apr 2011, 19:35 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pēda ir kā organisma karte, kas atspoguļo visus sarežģītos procesus, kas ikkatru sekundi norisinās tajā. Katrs spēcīgāk sperts solis var radīt satricinājuma vilni, kas tālāk aizceļo uz ceļgaliem, gūžām un muguru.

 

Daudzu slimību  un veselības traucējumu simptomi meklējami tieši pēdās. Ja Tava pēda ir vesela, tā nevainojami balsta ķermeni! Kāju veselība viennozīmīgi nosaka cilvēka stāju un gaitu, tātad mūsu skatu uz dzīvi. Par “cēloņu cēloni” dažādām pēdu ādas problēmām dēvē laikus nenoregulēto pēdas anatomisko stāvokli, kas vēlāk arī rada kosmētiskus defektus. Piemēram, dedzinoša sajūta kājās, locītavu sāpes, kāju svīšana bieži vien ir pēdas deformācijas sekas. Ja pārmērīga slodze uz papēžiem traumē mugurkaulu, tad pēdu priekšējās daļas pārslogošana atsaucas uz ceļgaliem.

 

Plakanā pēda ir viena no biežāk sastopamajām pēdas deformācijām. Tā var būt iedzimta, bet biežāk izveidojas gadu gaitā- vēlākajos mūža gados.

 

Taču tagad šīs problēmas iespējams sekmīgi novērst. Taču arī pacientam par tām jāsāk rūpēties laikus un jāvelta ne mazums pūles un līdzekļu profilaksei. Tāpēc pusaudžu vecumā, kad kauli aug daudz straujāk par muskuļiem un muskuļu saitēm, nepieciešams papildus atbalsts pēdai. Ja tāda nav, kauls var deformēties jau pašos dzīves pirmsākumos. Pret šo nelaimi ārsti jau sen ir izdomājuši neticami vienkāršu brīnumlīdzekli – apavos ieliekamās atbalsta zolītes. Tās ražo speciāli gan zābakiem, gan kurpēm, gan vasaras sandalēm. Parasti to valkāšana aktualizējas divos vecuma posmos: pusaudža gadi, kad kāja tikai veidojas, un vecumā pēc 40, kad mūsu kājas atkal jūtas nedrošas piedzīvotās slodzes dēļ. Ortopēdiskā zolīte neaizvieto kaulu, bet palīdz tam noturēties pareizā anatomiskā stāvoklī, no kā izriet arī visa turpmākā kājas un pēdas veselība. Lai izvēlētos pareizo ceļu, ieteicams veikt pēdu diagnostiku- podometriju. Šis izmeklējums īpaši ieteicams bērniem no 6 gadu vecuma un jauniešiem, lai laicīgi konstatētu deformāciju pēdas kaulos, plakano pēdu, tādējādi novēršot vēlākās gaitas un stājas problēmas.

 

Kas ir podometrija?


Podometrijas izmeklēšanas metode ir kāju pēdu noslodzes datordiagnostika. Pacients uzkāpj uz īpašas aparātvirsmas. Uz datora ekrāna parādās pēdas karte, uzrādot tās vietas un punktus pēdā, kuras ir pārslogotas, un tās, kuras netiek pietiekoši nodarbinātas.

 

Pēdas korekcijas kabinetā speciālists, izanalizējot iegūtos datus, ne tikai nosaka diagnozi, bet arī informē par profilakses, ārstēšanas un ortozēšanas iespējām katrā individuālā gadījumā.

 
Ar podometrijas palīdzību veic sekojošus mērījumus:

  • statisku pēdas spiediena mērījumu;
  • statisku ķermeņa līdzsvara un stabilitātes mērījumu, lai noteiktu nepietiekamu pēdas vai visa ķermeņa koordinācijas spēju (līdzsvara centru);
  • dinamisku pēdas spiediena mērījumu, lai noteiktu gaitas un ķermeņa līdzsvaru kustībā.

 

***

Pastāsti, kā Tu lutini pēdiņas vasarā! Iesūti ziņu šeit!