Ja automašīnā bērns

Ja automašīnā bērns

28. Jun 2010, 10:49 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Tiklīdz kļūstam par vecākiem, varam aizmirst par raļļošanu, pārgalvīgu braukšanu vai pārkāpumiem uz ceļa! Mēs esam atbildīgi par savu un sava bērna dzīvību, tāpēc ieskatieties Māmiņu Kluba padomos par drošu braukšanu, ja mašīnā ir mazs bērns!

 

Auto sēdeklīši

 

Ir pilnīgi vienalga, vai braucot garākā ceļojumā, vai tikai dažu simtu metru attālumā līdz tuvējam veikalam, bērnam ir jābūt piesprādzētam, un jāatrodas viņa vecumam atbilstošā auto sēdeklītī. Pie tam, iegādājoties jaunu auto sēdeklīti, jāpārliecinās, vai protat to pareizi piestiprināt mašīnas aizmugurējā sēdeklī. Rūpīgi sekojiet instrukcijām, jo nepareiza piestiprināšana negarantē drošību, un negadījuma brīdī tā var izrādīties liktenīga kļūda.

 

Lielai daļai auto mašīnu priekšējā daļā ir gaisa spilvenu aprīkojums, tāpēc bērnus līdz 12 gadu vecumam nevajadzētu likt sēdēt priekšējā sēdeklī, jo gaisa spilveni var „iet pa gaisu” pat pie ļoti nelielas sadursmes, un bērns no gaisa spilveniem var tikt nopietni savainots.

 

Lidojošie priekšmeti auto salonā

 

Parasti auto aizmugurējais sēdeklis un, it īpaši, plaukts pie aizmugurējā stikla, ir piekrauts ar dažādām mantām - grāmatām, lietussargiem, somām, un citām lietām. Taču negadījuma brīdī šie „lidojošie” priekšmeti var skart un savainot bērnu, tāpēc labāk mantas uzglabāt piestiprinātas kabatās, vai slēgtos nodalījumos.

 

Uzmanību - auto logi!

 

Parasti bērniem ļoti patīk spēlēties ar mašīnas logiem- taisīt tos vaļā un ciet, spaidot logu attaisāmās pogas, karināt rokas vai pat galvu ārā pa braucošas auto mašīnas vaļējiem logiem. Diemžēl, šādas it kā nevainīgas rotaļas var beigties diezgan bēdīgi!

 

Vecākiem vajadzētu parūpēties, lai bērns patstāvīgi nevarētu atvērt auto mašīnas logus. Bērnam arī nemitīgi jāatgādina, ka rotaļas ar auto logiem var būt bīstamas. Taču diezgan grūti braucošā automobīlī kontrolēt, ko aizmugurējā sēdeklī bērns dara. Diezgan bieži šādās rotaļās bērni mēdz iespiest pirkstus vai savainot citas ķermeņa daļas.

 

Ja iegādājieties auto ģimenei, ņemiet vērā visas jaunās auto mašīnas nianses. Cik droša tā būs bērniem? Vai tajā ir nodrošināts speciāls „baby safety” režīms, piemēram, ka bērns patvaļīgi nevar atvērt auto durvis vai logus?

 

Auto mašīnas atslēgas - tikai pie vecākiem!

 

Neļaujiet bērnam spēlēties ar auto mašīnas atslēgām bez jūsu uzraudzības! Bērniem, protams, ļoti patīk rotaļāties mašīnā, spiest pedāļus un aiztikt kloķus. Taču, ja atstāsiet bērnu bez uzraudzības šādas rotaļas laikā, viņš var arī aizbraukt! .. Vai ieslēgties, un netikt ārā…Piemēram, ASV kopš 1996.gada 241 bērns ir gājis bojā, nejauši ieslēdzoties un nosmokot iedarbināta auto salonā.

 

Nekādā gadījumā bērnu vienu pašu auto mašīnā atstāt nevar! Pat, ja bērns ir mazs un piesprādzēts auto sēdeklītī, kamēr mamma ieskrējusi uz brīdi veikalā. Pirmkārt, mazam bērnam tas var būt ļoti bailīgs pārdzīvojums - būt atstātam vienam pašam, bezpalīdzīgam, mašīnā. Otrkārt, it īpaši bīstami tas ir vasaras karstajos mēnešos. Neiedarbināta auto mašīna saulē ātri uzkarst, un, ja bērns ir atstāts ilgstoši viens pats auto salonā, viņš var nopietni pārkarst!

 

Atgādinājums māmiņām, kas vienas pašas, kopā ar mazu bērnu, dodas ceļā ar auto mašīnu:

 

· Vienmēr atstājiet kādu ziņu saviem tuviniekiem, cikos, un uz kurieni kopā ar bērnu esat devušās, un kad sagaidāma jūsu atgriešanās!

 

· Neaizmirstiet piesprādzēt bērnu! Latvijā Likuma izmaiņās ir paredzēts, ka, ja autovadītājs nav piesprādzējies, viņš saņem 1 uzskaites punktu un 10 latu lielu naudas sodu, bet ja pasažieris - bērns nav piesprādzēts - 2 uzskaites punkti un 10 latu sods autovadītājam.

30. Oct 2009, 23:30

Godīgi sakot- es nesaprotu tos vecākus, kas savus bērnus nesprādzē sēdeklīšos. Tu jau vari domāt un braukt cik prātīgi vēlies, bet nekad nevar zināt kāds šoferis brauc pretī . Tā ir pilnīga bezadbildība!

30. Oct 2009, 18:20

Mēs mazo nekad neatstājam vienu ,ja ieskrienam veikalā, vienmer kāds paliek ar vinju vai arī ja mazā piecēlusies, tad njemam līdzi veikalā....

30. Oct 2009, 17:43

mēs vienmēr liekam autokrēsliņā,tomēr mums ir bērna drošība pati galvenā!!!