Ikdienas atbalsts mazulim

Ikdienas atbalsts mazulim

07. Jul 2010, 14:40 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Tavs mazulis mācās jau no ierašanās brīža pasaulē- par Tevi, viņu pašu un pasauli visapkārt. Tabuliņa sniegs Tev idejas, kā atbalstīt mazuli mācīšanās procesā ikdienas aktivitātēs.

 

 

Kas notiek ar Tavu mazuli

Ko Tu vari darīt

Valoda un komunikācija. Bēbīši izsaka savas vajadzības un sajūtas caur skaņām, raudāšanu, ķermeņa kustībām un sejas mīmiku. Tavs mazulis 1 gada vecumā sāks lietot jau pāris saprotamus vārdus, savukārt ap 3 gadu vecumu runās īsos 3 līdz 5 vārdu teikumos.

-     Vēro un uzklausi mazuli, lai redzētu, kā viņš komunicē, ko domā un ko jūt;

-     Atkārto vārdus un skaņas, ko Tavs mazulis lieto, lai iegūtu atgriezenisko saikni.

-     Lasi, dziedi un stāsti stāstus! Šie ir interesanti un aizraujoši veidi, kā palīdzēt bērnam saprast jaunu vārdu nozīmi.

-     Stāsti par to, ko jūs darāt kopā- kā spēlējaties, apciemojat draugus, ejat pastaigās.

Domāšana. Tavs mazulis mācās, kā pasaulē norisinās lietas, rotaļājoties un iepazīstot to. Rotaļājoties mazuļi mācās par to, kāda ir lietu kārtība, un viņi mācās kļūt par problēmu risinātājiem.

-     Iedrošini savu bērnu spēlēties dažādos veidos- pieskaroties, bungojot, kratot rotaļlietas;

-     Ikdienas darbības pārvērt rotaļāšanās metodē. Vannošanās laiks ir ideāla iespēja, lai mācītos līdzības, piemēram, sauss, slapjš.

-     Pavēro, kas patīk bērnam un piedāvā šīs aktivitātes. Bērni mācās caur darbībām, kas viņiem tiešām patīk;

-     Ap 3 gadu vecumu uzdod bērnam jautājumus, kas mudina viņu domāt. Piemēram, lasot grāmatu, jautā „Kā Tu domā, kāpēc meitene smejas?”

Paškontrole. Pēc 3 gadu vecuma Tavs bērns sāk attīstīt paškontroli- spēju kontrolēt savas jūtas un darbības pieņemamā veidā. Viņš arī apgūst prasmi gaidīt, dalīties, risināt problēmas ar saviem draugiem.

-     Lieto vārdus, kas palīdz bērnam saprast viņa izjūtas, piemēram, „Tu esi tiešām dusmīgs, jo Tev ir jāiet prom no parka.”

-     Sniedz vecākiem bērniem izvēlēties, piemēram, „Vai Tu gribētu palasīt grāmatu pirms vai pēc mēs tīrām zobus?”

-     Paliec mierīgi arī tad, kad bērniņš ir noskumis. Tas palīdz viņam justies drošībā un ātrāk atgūt paškontroli.

Pašapziņa. Tavs bērns mācās, ka viņš ir ļoti īpašs, mīlēts, gudrs, jautrs, spējīgs un interesants. Kad bērniņš jūtas apmierināts ar sevi, tad viņš ir arī pašpārliecinātāks par sevi un gatavs uzņemties jaunus izaicinājumus.

-     Komentē to, kas bērniņam izdodas labi, piemēram, „Tu esi atradis podziņu, kas ieslēdz lācīti!”

-     Palīdzi bērnam būt labam problēmu risinātājam! Sniedz atbalstu, kas ir nepieciešams, lai pilnībā atrisināt kādu jautājumu!

-     Ļauj bērnam lietas darīt pašam, piemēram, ieliet sev pienu no mazākas krūzītes.

-     Iedrošini bērnu mēģināt, piemēram, „Tu tik ļoti centies, lai iemestu bumbu grozā! Reizēm tas prasa tik daudz pūļu!”

 

 

Avots: www.zerotothree.org

03. Nov 2009, 16:04

paaaldies! 😉