Gudri bērni maz guļ?

Gudri bērni maz guļ?

12. Jan 2011, 07:33 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vai negulēšana var būt saistīta ar neiroloģiskām saslimšanām? Kad bērns varētu sākt normāli gulēt? Konsultē pediatre Ieva Tauriņa.

 

Jautājums:

 

Man ir 21 gads. Esmu 4 mēnešus vecā Rodrigo mamma. Mums ir problēma ar gulēšanu. Varbūt kāds speciālists var mums palīdzēt, jo bērnu neirologs mums tikai mācēja pateikt - "Gudri bērni maz guļ." Taču no tā man vieglāk nepalika.

Laikam jau jāsāk ar to, ka mums dēliņam 3 mēnešus bija stipras vēdergraizes, tā iemesla dēļ tika daudz auklēts un mīļots pa rokām, arī iemigt viņš varēja tikai ja tika šūpināts. Vienmēr bija licies, ka tik maziņu izlutināt, pieradināt pie rokām nevar, taču es kļūdījos un tā tagad ir mana nasta... Nu jau mēnesi kā kolikas mūs ir atstājušas, taču vieglāk nav palicis. Mazais visu laiku prasās pa rokām, iemigt pats nemāk, jāmidzina šūpojot uz rokām (pati uz bumbas sēžu, jo tā ir vieglāk, kā kājās stāvēt). It kā jau nebūtu nekas sarežģīts, katru vakaru viņu tā iemidzināt, taču mums tas ievelkas stundām ilgi - viņš iemieg, ielieku gultiņā, 10 minūtes paguļ un ir augšā, atkal ņemu un midzinu. Un tā dažkārt līdz 7 reizēm, līdz viņš iemieg pa īsto un guļ līdz ēšanai. Vīrs sen jau guļ, es vēl sēžu un gaidu, jo zinu, ka mazais vēl nav pavisam iemidzis. Vakariņas ēdam 21:00, bet iemieg viņš dažkārt tikai 23:00, lai gan miegs nāk jau ēdot pudeli...

Kad nu beidzot ir iemidzis, tad sākās nakts ēšana.. 1:00, 4:00 un 6:00 viņš jau ceļas augšā pavisam. Vai tas ir normāli, ka 4 mēnešus vecs zīdainis tik maz guļ?

Esmu izmisumā, jo kā jūs varbūt saprotat, ar vīru tuvība nekāda nav iespējama, pati esmu neizgulējusies, vīrs, protams, tāpat... Mūsu problēmu mazliet sarežģī arī tas, ka ir tikai viena istaba.

Jūs teiksiet, lai guļu cik var pa dienu ar mazo?! Arī pa dienu viņš neguļ, tikai ratos, svaigā gaisā,bet tad es gulēt nevaru un nevest ārā arī nevar...

Kā iemācīt mazuli pašam iemigt? Un iemigt tā pa īsto, nevis celties vēl pēc tam 10 reizes. Un cik ilgi bērns var naktī ēst? Baroju ar maisījumu, krūti jau mēnesi neēdam.

 

1

Konsultē pediatre Ieva Tauriņa:

Var novēlēt tikai pacietību. Ja bērns labi attīstās, pieņemas svarā un nav nekādu citu pazīmju, ka bērniņam kaut kas kaiš, bērnus no bezmiega neārstē. Var mēģināt bērnu iemidzināt ar šūpulīša palīdzību (dažreiz tas nostrādā) ir homeopātiski nomierinoši sīrupi, bet prakse rāda, ka viss ir atkarīgs no mammas. Jo mamma kreņķīgāka, jo bērns čīkstīgāks un vairāk vēlas uzmanību. Varbūt var piesaistīt papildspēkus kādu kas padzīvo ar bērniņu pa dienām, lai mamma var atpūsties, vēl jo vairāk, ja ar krūti vairs nebaro. Bērns naktī grib ēst vismaz līdz 6mēnešu vecumam. Ļoti daudzi grib ēst ilgāk un tas nav nekas pataloģisks.

 

Uzdod savu jautājumu arī Tu, rakstot uz kristine@maminuklubs.lv!

06. Apr 2010, 12:05

manai meitenitei kaut ka sanaca pats no sevis ka jau no 3 meneshiem mes gulejam nakti 8 st,es vinju riktigii "sasienu' mikstaa dvieli lai rokas un kajas netraucetu gulet un ta vinja mierigi gulj,bet tev vajag atradinat no rokam pamazam,varbut pamegini kad redzi ka bebis berzee actinjas,ieliec gultinja un paspeleies ar vinju gultinja un gan jau pats aizmigs.

05. Apr 2010, 11:57

liigause

mans bebis gan jau no 6 mēnešu vecuma guļ visu nakti bez celšanās.

taschinka taschinka 05. Apr 2010, 10:25

liigause -manai masai puika lidz pat 2 gadiem pa nakti celas prasija est un ar udentinu nebija apmierinats.Katrs berns ir savadaks,kuram vajag vairak kuram mazak.

taschinka taschinka 05. Apr 2010, 10:22

Man delins ar bija pieradis pa rokam un lidz 10 menesiem pa dienu guleja ratos,vizinot.Tad saku likt gulta un guleju blakus lidz iemiga,dazreiz tas ievilkas lidz pat stundai,pusotrai..Meginaju but pacietiga un rezultats bija.Menesa laika iemacijas gulet nesupojot.Es jau ar nemu rokas loti biezi,ka iepikstejas ta rokas.Bet labums ir no ta ka mazinu nem rokas,kad prasas,tagad kad paaugas-pec gadina vinam pa rokam vairs nevajadzeja.Tai pat laika manas masas puika, mazinu nenema rokas,bet kad paauggas tikai pa rokam.Es uzskatu,ka tad ja mazins raud ir japanem rokas,lai ir ta drosibas sajuta,un velak mazais jau zinas ka nav viens.

05. Apr 2010, 09:40

Kolikas mums nebija, jau no dzimšanas papildus krūts pienam devu piena maisījumu. Ar miegu problēmas sākās aptuveni pirms 2 mēnešiem, tagad čalim jau gandrīz 8 mēneši, problēmas iet lielumā, jo mēdz pārtrakoties spēlējoties un darbojoties. Aizmieg tikai uz rokām, jebkura gadījumā - šūpinot, ideāls variants - automāšīnā vai ratos, tad lūziens momentans, tāpēc katru dienu ejam pastaigā vismaz 2-3 h. Es jau pati vainīga, un mani jau brīdināja, ka tā būs, - izaudzis pa rokām man viņš ☹ bet kā lai tādu raudošu mīļumu neņemšu rokās!

taschinka taschinka 05. Apr 2010, 09:19

Man nebija ti traki,bet kaut kas lidzigs.Kolikas mus nepameta lidz gada vecumam,protams pirmajos menesos,tas bija stiprakas,ka velak.
Ar gulesanu ari bija ta ka maz gul,bet vienigi pa rokam nevajadzeja tik traki.salidzinot ar citiem berniem,mans delins loti maz guleja,daudz eda.Auga-attistijas loti labi un pat salidzinajuma ar saviem vienaudziem bija attistitaks,gudraks,aktivaks.
No pasas dzimsanas vins ir loti aktivs,energisks.Pat tagad delinam ir 2,6 gadi un gulet iet nelabprat,jo energija ir tik daudz,ka nav kur likt.Varbut tas ir kaut ka saistits ar dzemdibam,es mocijos ilgi lidz uztaisija keizergriezienu,jo delins bija liels-58 cm un 4,238kg.

Muuna Muuna 05. Apr 2010, 00:41

varbūt tas tādēļ, ka vairs nebaro ar krūti (iemeslam nav nozīmes). Krūtsbarošana bēbītim nozīmē daudz vairāk kā tikai ēšanu un varbūt viņš jūtas apdalīts un kaut kas pietrūkst.