Graudaugi pirmajām putriņām

Graudaugi pirmajām putriņām

07. Apr 2011, 13:39 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kādus graudaugus izmantot pirmajām putriņām? Kā pakāpeniski ieviest arvien jaunus graudaugus mazuļa ēdienkartē?

1

Konsultē pediatre Gerda Lielause.

 

Mazulim, strauji augot, ir nepieciešama papildu enerģija, vitamīni un citas vērtīgās uzturvielas. Ir jāsāk domāt, kā pilnvērtīgi papildināt mazuļa ēdienkarti. Pilnvērtīgu uzturu mazulim var nodrošināt putriņas no graudaugiem.Jūs noteikti arī atceraties savas bērnības putras un varbūt toreiz nespējāt saprast, kāpēc tās tik bieži jāēd. Esiiet droša –  nekļūdījās ne mūsu māmiņas, ne vecmāmiņas, barojot mūs ar putriņām.



Graudaugi ir uzturvielām bagāts, lielisks enerģijas avots, kas nodrošinās tavu mazuli ar ogļhidrātiem, olbaltumvielām, vitamīniem, šķiedrvielām un minerālvielām, kas savukārt ir svarīgi mazuļa attīstībai. Graudaugi ir lēna pārtika, tas nozīmē, ka tie nodrošina lēnu cukura līmeņa paaugstināšanos asinīs, līdz ar to tiek paildzināta sāta sajūta. Katram graudaugam ir kaut kas īpašs, kas to izceļ citu labību vidū, bet pamatā graudaugi kalpo mūsu organismam kā aminoskābju un B grupas vitamīnu avots. Lai saprastu, kāpēc tieši graudaugu putras ir tik svarīgas tava mazuļa attīstībā, lūk, neliels tulks.


Kvieši izceļas ar paaugstinātu olbaltumvielu un PP vitamīna klātbūtni, kas stiprina mazuļa organisma imunitāti un veicina vielmaiņu. Kvieši ir enerģijas produkts ar augstu bioloģisko aktivitāti un īpaši maigu garšu. Tie satur arī dzelzi, B grupas vitamīnus, tiamīnu, niacīnu, magniju, fosforu un cinku. Pētījumi pierādījuši, ka kviešos esošās nešķīstošās šķiedrvielas palīdz resnās zarnas vēža profilaksei un ir ļoti vērtīgas gremošanas sistēmai. BET – pirms dod savam mazulim kviešu putru, pārliecinies, ka viņam nav alerģijas pret kviešiem un glutēnu. Kviešiem ir augsts glutēna līmenis, tāpēc tie nav ieteicami cilvēkiem ar glutēna nepanesību.


Rudzi ir bagātīgs kālija avots, kas tavam mazulim palīdzēs uzturēt muskuļu aktivitāti un normalizēs šūnu vielmaiņas procesus. Rudzos ir daudz cietes un šķiedrvielu, tajos vairāk nekā citos graudaugos ir vērtīgās aminoskābes un B grupas vitamīni. Rudzu putra tavam mazulim dos E vitamīnu, dzelzi, tiamīnu, fosforu un kalciju. Bet, ja mazulim ir glutēna nepanesība, arī rudzu putra nav viņam piemērota.



Mieži ir augsts minerālvielu avots, īpaši daudz tajos atrodams kālijs, magnijs un fosfors, kas nepieciešams organisma atjaunošanās funkciju nodrošināšanai. Mieži tiek uzskatīti par lielisku šķīstošo šķiedrvielu avotu, kas palīdz samazināt holesterīna līmeni asinīs. Tie satur arī niacīnu un dzelzi. Mieži satur glutēnu, kaut arī tā daudzums ir neliels, tomēr, ja mazulim ir glutēna nepanesība, miežu putru tam negatavo. Miežus iesaka vēdera darbības regulēšanai – tie var novērst mazuļa gremošanas traucējumus.



Auzu putra nodrošina ilgstošu sāta sajūtu – auzās ir trīsreiz vairāk augu tauku nekā citos graudaugos. Auzās ir īpaši daudz šķiedrvielu, kas labvēlīgi ietekmē gremošanas procesus un uzlabo pašsajūtu. Auzas ir ar barības vielām bagāti graudi, tie tiek uzskatīti par šķīstošās šķiedrvielas avotu, kas palīdz samazināt holesterīna līmeni asinīs. Turklāt auzas satur arī B grupas vitamīnus, E vitamīnu, varu, dzelzi, cinku, magniju, fosforu, kalciju un tiamīnu. Auzas stiprina kaulus un nervu sistēmu.

 

Rīsi satur ļoti maz tauku, olbaltumvielu un šķiedrvielu, kas pasargās tavu mazuli no pārēšanās. Tie iesakāmi kā diētisks produkts. Populārākie un biežāk lietotie ir baltie (pulētie) rīsi – katram graudam ir noņemts ārējais apvalks un dīglis. Šādi apstrādāti rīsi ir ļoti ātri pagatavojumi, taču to uzturvērtība ir mazāka, jo lielākā daļa vērtīgo vielu atrodas grauda apvalkos un dīglī. Savukārt neapstrādāti savvaļas rīsi ir ar ļoti augstu uzturvērtību. Tajos ir ļoti maz tauku un daudz šķiedrvielu. Salīdzinot ar baltajiem (pulētajiem) rīsiem, savvaļas rīsos ir vairāk olbaltumvielu, tajos ir daudz B grupas vitamīnu, folskābe, niacīns, tiamīns, dzelzs, fosfors, cinks un magnijs. Tāpēc, gatavojot mazulim gardo rīsu putru, izvēlies savvaļas rīsus. Tie arī nesatur glutēnu. Ja mazulim ir glutēna nepanesamība, šī putra viņam ir piemērota, kā arī savvaļas rīsi salīdzinājumā ar citiem graudaugiem visretāk izraisa alerģisku reakciju.



Griķi ir lielisks vitamīnu un minerālvielu avots. Griķos ir trīsreiz vairāk dzelzs nekā citos graudos – tas ir svarīgi asinsrades procesos. Griķos atrodas arī divreiz vairāk kalcija un magnija, kuri piedalās organisma audu un skeleta veidošanā, nodrošina normālu muskuļu darbību. Griķus iesaka lietot cilvēkiem, kuriem ir paaugstināts cukura līmenis asinīs. Tie ir nozīmīgs aminoskābju avots. Griķos ir daudz kalcija, magnija, fosfora, B grupas vitamīnu un dzelzs. Griķi satur daudz olbaltumvielu (apmēram 20%) un bioflavonīdu, kas veicina asins cirkulāciju un nostiprina asinsvadus. Arī griķi nesatur glutēnu un neizraisa alerģiju.


Prosa ir lielisks uzturprodukts. Tas gan ir maz novērtēts mūsu vidū, bet esi droša – prosas putra ir lielisks dzelzs un magnija avots, satur kalciju, fosforu, mangānu, cinku un B grupas vitamīnus. Prosas dabiskā sārmainība padara to viegli sagremojamu, tāpēc tā ir ļoti noderīga cilvēkiem ar gremošanas problēmām. Arī prosa tiek uzskatīta par vienu no graudiem, kas vismazāk izraisa alerģijas. Tā nesatur glutēnu.



Plēkšņu kvieši ir ar augstu uzturvērtību un labām garšas īpašībām. Salīdzinot ar baltajām kviešu šķirnēm, plēkšņu kviešos ir vairāk (līdz pat 25%) olbaltumvielu (proteīna). Plēkšņu kvieši ir bagātīgs B vitamīna un šķiedrvielu avots. Tie satur arī dzelzi, magniju, niacīnu, tiamīnu un fosforu. Ir izpētīts, ka plēkšņu kviešos esošie ogļhidrāti palīdz stiprināt imūnsistēmu un uzlabo asinsreci. Tāpat kā pārējās kviešu šķirnes arī plēkšņu kvieši satur glutēnu. 



Arī kukurūza ir labs A vitamīna, magnija un kālija avots. Salīdzinot ar citiem graudiem, kukurūza nav nozīmīgs olbaltumvielu (proteīna) avots. Taču jāņem vērā, ka kukurūza var izraisīt alerģisku reakciju, ja to ēd pārlieku daudz.


Bet, pirms gatavo pirmo putriņu savam mazulim, atceries – svarīgi pievērst uzmanību gan graudaugu dažādībai, gan kvalitātei.



Sāciet ar viena veida graudu putru, pakāpeniski (reizi nedēļā)pievienojot cita veida graudu putraimus- nelielā daudzumā (1- 2 tējkarotes). Biezputrai jābūt viendabīgā masā.Pirms vārīšanas putraimus nepieciešams samalt kafijas dzirnaviņās vai biezputru sablenderēt.Neiesaku bērna ēdināšanu iesākt ar putrām, kas satur glutēnu. Tāpēc kā pirmo putru bērnam piedāvā rīsu, griķu vai kukurūzas. Sākumā to vāra ūdenī. Vislabāk izvēlies jau gatavu bērnu putras sagatavi bez piena vai ekoloģiski audzētus putraimus, ko pirms vārīšanas sasmalcina kafijas dzirnaviņās. Govs pienu līdz gada vecumam bērnam piedāvāt nevajadzētu, tāpēc, lai padarītu putru garšīgāku, tai sākumā var pievienot maisījumu vai atslauktu mātes pienu. Bet vēlāk arī augļu biezeni. 

 

 

***

Pastāsti, kā Tu gatavo pašgatavotus ēdienus savam mazulim un pastāsti, kāds ir Tava mazuļa ēšanas ritms, iesūtot ziņu šeit!

Tāpat gaidām jautājumus par bērnu ēdināšanu uz e-pastu kristine@maminuklubs.lv!

 


2

Mazulim, strauji augot, ir nepieciešama papildu enerģija, vitamīni un citas vērtīgās uzturvielas. Ir jāsāk domāt, kā pilnvērtīgi papildināt mazuļa ēdienkarti. Pilnvērtīgu uzturu mazulim var nodrošināt putriņas no graudaugiem.Jūs noteikti arī atceraties savas bērnības putras un varbūt toreiz nespējāt saprast, kāpēc tās tik bieži jāēd. Esiiet droša –  nekļūdījās ne mūsu māmiņas, ne vecmāmiņas, barojot mūs ar putriņām.

Graudaugi ir uzturvielām bagāts, lielisks enerģijas avots, kas nodrošinās tavu mazuli ar ogļhidrātiem, olbaltumvielām, vitamīniem, šķiedrvielām un minerālvielām, kas savukārt ir svarīgi mazuļa attīstībai. Graudaugi ir lēna pārtika, tas nozīmē, ka tie nodrošina lēnu cukura līmeņa paaugstināšanos asinīs, līdz ar to tiek paildzināta sāta sajūta. Katram graudaugam ir kaut kas īpašs, kas to izceļ citu labību vidū, bet pamatā graudaugi kalpo mūsu organismam kā aminoskābju un B grupas vitamīnu avots. Lai saprastu, kāpēc tieši graudaugu putras ir tik svarīgas tava mazuļa attīstībā, lūk, neliels tulks.

Kvieši izceļas ar paaugstinātu olbaltumvielu un PP vitamīna klātbūtni, kas stiprina mazuļa organisma imunitāti un veicina vielmaiņu. Kvieši ir enerģijas produkts ar augstu bioloģisko aktivitāti un īpaši maigu garšu. Tie satur arī dzelzi, B grupas vitamīnus, tiamīnu, niacīnu, magniju, fosforu un cinku. Pētījumi pierādījuši, ka kviešos esošās nešķīstošās šķiedrvielas palīdz resnās zarnas vēža profilaksei un ir ļoti vērtīgas gremošanas sistēmai. BET – pirms dod savam mazulim kviešu putru, pārliecinies, ka viņam nav alerģijas pret kviešiem un glutēnu. Kviešiem ir augsts glutēna līmenis, tāpēc tie nav ieteicami cilvēkiem ar glutēna nepanesību.

Rudzi ir bagātīgs kālija avots, kas tavam mazulim palīdzēs uzturēt muskuļu aktivitāti un normalizēs šūnu vielmaiņas procesus. Rudzos ir daudz cietes un šķiedrvielu, tajos vairāk nekā citos graudaugos ir vērtīgās aminoskābes un B grupas vitamīni. Rudzu putra tavam mazulim dos E vitamīnu, dzelzi, tiamīnu, fosforu un kalciju. Bet, ja mazulim ir glutēna nepanesība, arī rudzu putra nav viņam piemērota.

Mieži ir augsts minerālvielu avots, īpaši daudz tajos atrodams kālijs, magnijs un fosfors, kas nepieciešams organisma atjaunošanās funkciju nodrošināšanai. Mieži tiek uzskatīti par lielisku šķīstošo šķiedrvielu avotu, kas palīdz samazināt holesterīna līmeni asinīs. Tie satur arī niacīnu un dzelzi. Mieži satur glutēnu, kaut arī tā daudzums ir neliels, tomēr, ja mazulim ir glutēna nepanesība, miežu putru tam negatavo. Miežus iesaka vēdera darbības regulēšanai – tie var novērst mazuļa gremošanas traucējumus.

Auzu putra nodrošina ilgstošu sāta sajūtu – auzās ir trīsreiz vairāk augu tauku nekā citos graudaugos. Auzās ir īpaši daudz šķiedrvielu, kas labvēlīgi ietekmē gremošanas procesus un uzlabo pašsajūtu. Auzas ir ar barības vielām bagāti graudi, tie tiek uzskatīti par šķīstošās šķiedrvielas avotu, kas palīdz samazināt holesterīna līmeni asinīs. Turklāt auzas satur arī B grupas vitamīnus, E vitamīnu, varu, dzelzi, cinku, magniju, fosforu, kalciju un tiamīnu. Auzas stiprina kaulus un nervu sistēmu.

Rīsi satur ļoti maz tauku, olbaltumvielu un šķiedrvielu, kas pasargās tavu mazuli no pārēšanās. Tie iesakāmi kā diētisks produkts. Populārākie un biežāk lietotie ir baltie (pulētie) rīsi – katram graudam ir noņemts ārējais apvalks un dīglis. Šādi apstrādāti rīsi ir ļoti ātri pagatavojumi, taču to uzturvērtība ir mazāka, jo lielākā daļa vērtīgo vielu atrodas grauda apvalkos un dīglī. Savukārt neapstrādāti savvaļas rīsi ir ar ļoti augstu uzturvērtību. Tajos ir ļoti maz tauku un daudz šķiedrvielu. Salīdzinot ar baltajiem (pulētajiem) rīsiem, savvaļas rīsos ir vairāk olbaltumvielu, tajos ir daudz B grupas vitamīnu, folskābe, niacīns, tiamīns, dzelzs, fosfors, cinks un magnijs. Tāpēc, gatavojot mazulim gardo rīsu putru, izvēlies savvaļas rīsus. Tie arī nesatur glutēnu. Ja mazulim ir glutēna nepanesamība, šī putra viņam ir piemērota, kā arī savvaļas rīsi salīdzinājumā ar citiem graudaugiem visretāk izraisa alerģisku reakciju.

Griķi ir lielisks vitamīnu un minerālvielu avots. Griķos ir trīsreiz vairāk dzelzs nekā citos graudos – tas ir svarīgi asinsrades procesos. Griķos atrodas arī divreiz vairāk kalcija un magnija, kuri piedalās organisma audu un skeleta veidošanā, nodrošina normālu muskuļu darbību. Griķus iesaka lietot cilvēkiem, kuriem ir paaugstināts cukura līmenis asinīs. Tie ir nozīmīgs aminoskābju avots. Griķos ir daudz kalcija, magnija, fosfora, B grupas vitamīnu un dzelzs. Griķi satur daudz olbaltumvielu (apmēram 20%) un bioflavonīdu, kas veicina asins cirkulāciju un nostiprina asinsvadus. Arī griķi nesatur glutēnu un neizraisa alerģiju.

Prosa ir lielisks uzturprodukts. Tas gan ir maz novērtēts mūsu vidū, bet esi droša – prosas putra ir lielisks dzelzs un magnija avots, satur kalciju, fosforu, mangānu, cinku un B grupas vitamīnus. Prosas dabiskā sārmainība padara to viegli sagremojamu, tāpēc tā ir ļoti noderīga cilvēkiem ar gremošanas problēmām. Arī prosa tiek uzskatīta par vienu no graudiem, kas vismazāk izraisa alerģijas. Tā nesatur glutēnu.

Plēkšņu kvieši ir ar augstu uzturvērtību un labām garšas īpašībām. Salīdzinot ar baltajām kviešu šķirnēm, plēkšņu kviešos ir vairāk (līdz pat 25%) olbaltumvielu (proteīna). Plēkšņu kvieši ir bagātīgs B vitamīna un šķiedrvielu avots. Tie satur arī dzelzi, magniju, niacīnu, tiamīnu un fosforu. Ir izpētīts, ka plēkšņu kviešos esošie ogļhidrāti palīdz stiprināt imūnsistēmu un uzlabo asinsreci. Tāpat kā pārējās kviešu šķirnes arī plēkšņu kvieši satur glutēnu. 

Arī kukurūza ir labs A vitamīna, magnija un kālija avots. Salīdzinot ar citiem graudiem, kukurūza nav nozīmīgs olbaltumvielu (proteīna) avots. Taču jāņem vērā, ka kukurūza var izraisīt alerģisku reakciju, ja to ēd pārlieku daudz.
Bet, pirms gatavo pirmo putriņu savam mazulim, atceries – svarīgi pievērst uzmanību gan graudaugu dažādībai, gan kvalitātei.

Sāciet ar viena veida graudu putru, pakāpeniski (reizi nedēļā)pievienojot cita veida graudu putraimus- nelielā daudzumā (1- 2 tējkarotes). Biezputrai jābūt viendabīgā masā.Pirms vārīšanas putraimus nepieciešams samalt kafijas dzirnaviņās vai biezputru sablenderēt.Neiesaku bērna ēdināšanu iesākt ar putrām, kas satur glutēnu. Tāpēc kā pirmo putru bērnam piedāvā rīsu, griķu vai kukurūzas. Sākumā to vāra ūdenī. Vislabāk izvēlies jau gatavu bērnu putras sagatavi bez piena vai ekoloģiski audzētus putraimus, ko pirms vārīšanas sasmalcina kafijas dzirnaviņās. Govs pienu līdz gada vecumam bērnam piedāvāt nevajadzētu, tāpēc, lai padarītu putru garšīgāku, tai sākumā var pievienot maisījumu vai atslauktu mātes pienu. Bet vēlāk arī augļu biezeni.