Esi drosmīga, izveido savas ģimenes biznesu! Intervija ar Ingu Butāni-Virsnīti

Esi drosmīga, izveido savas ģimenes biznesu! Intervija ar Ingu Butāni-Virsnīti

11. Mar 2011, 17:15 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Teiksi, ka tas nav domāts Tev? Bet varbūt tomēr ir vērts ieklausīties pozitīvā piemērā, kas liks saausīties un sarosīties arī Tev? Ģimenes uzņēmums taču ir iespēja ne tikai kopīgi tērēt, bet arī pelnōt! Uzzini, kā izaudzis ģimenes uzņēmums „Denēze” intervijā ar uzņēmuma vadītāju Ingu Butāni- Virsnīti!

 

Inga, kā jūs sākāt savu ģimenes uzņēmumu?

 

Inga Butāne. Kā pašnodarbinātais reģistrējos pagājušajā gada 1.oktobrī.

 

Doma bija jau ļoti sen, jo bija vēlme radīt kaut ko savu, kaut ko vērtīgu un paliekošu. Kad dzīvoju mājās bērnu kopšanas atvaļinājumā ideja atnāca pati, ka vajag šūt pašiem bērnu apģērbu. Tā kā bērnu apģērbi ir nepraktiski, maz funkcionāli, šķita, ka es varu šajā jomā ielikt kaut ko savu un izveidot kaut ko vērtīgu, kas ražotu funkcionālus, praktiskus, ērtus, tas ir maz. Jūs redzat veikalā ievestās lietas.

 

Mēs paši brīžiem aizraujamies ar sīku detaļu apstrādi, kas nav nepieciešama. Nav vajadzīgs kaut ko lieku izšūt, ir krāsa, ir fasons – jā, tur ir tā ideja un mīlestība, kas piesaista acis.

 

Tur taču tomēr vajadzīga kāda pieredze.. Ne katrs var ņemt un ķerties pie modelēšanas vai šūšanas..

 

I.B.: Jā, tā ir gan, bet man otra izglītība ir tekstilmākslinieces izglītība, tā kā bija pamats, uz kura visu to būvēt.

 

Bet tomēr.. To taču nevar vienā dienā izlemt un uztaisīt. Vajadzīgi tomēr kādu līdzekļi, kāds budžets. Vai jums bija iekrājumi vai ņēmāt kredītu?

 

I.B.: Viss balstījās tikai uz iekrātajiem bērnu kopšanas pabalstiem. Es apšaubīju, vai atgriezīšos darbā un tāpēc bija jo lielāks pamats krāt. Un es sapratu, ka, ja es neko neiesākšu ar sakrātajiem līdzekļiem, tad es tāpat iztērēšu, tāpēc gribēju laist naudu apgrozībā, lai nauda atpelna sevi.

 

Kā Jūsu gadījumā izpaužas ģimenes uzņēmums? Vai iesaistīts tikai vīrs vai vēl kāds?

 

I.B.: Iesaistīti ir tiešām daudz: vīrs, vīra māte kā grāmatvedis, brāļa sieva kā redaktore mājas lapā  www.deneze.lv, vīra brāļa sieva, kas paauklē bērnus, palīdz patirgoties un nodibināt kontaktus. Mammas māsa ir galvenais šuvējs- konstruktors.

 

Apģērbu veikali ir tiešām daudz un dažādi. Kāpēc tieši apģērbi bērniem? Vai Latvijas tirgū kas trūkst?

 

I.B.: Mans galvenais noteikums bija padarīt drēbes interesantas ar fasona palīdzību un piešķirt drēbēm vairāk ērtuma- lai nebūtu tik daudz visādu pogu, dažādu knibuļu, kas patiesībā nemaz nav vajadzīgi. Bieži nemēdzu redzēt arī harem stila bikses, kas ir visai ērtas un ko šuju arī pati. Idejas nāk viena pēc otras un tādā veidā apjoms arī aug...

 

Ar kādām grūtībām jāsastopas ģimenes biznesā? Vai ir gadījies tā, ka gribas visu mest pie malas?

 

I.B.: Sākumā ir zināšanu trūkums, jo nav veiksmes atslēgas. Tā vienkārši ir jāatrod! Pirmajos 4 mēnešos cītīgi braukāju un skatījos bāzes. Šobrīd jau man ir skaidrs, kur un kas ir izdevīgi. Esmu iemācījusies aprēķināt idejas, darba, un preces vērtību. Vienīgā īstā problēma, ar kuru esmu saskārusies, ir kvalitatīva auduma trūkums Latvijā.

 

Ja runā vispār par grūtībām biznesā, tad tā ir apņēmība. Ir brīži, kad liekas- varbūt nevajag?! Bet tad es saprotu- Nē, šo visu zemē nav iespējams nomest! Ir nopēlumi un ir uzslavas. Uzslava ir papildus enerģija un papildus lidojums, kas palīdz radīt jaunas idejas. Kad ir nopēlums, tad es pārdomāju ideju, cik tā ir dzīvotspējīga..

 

Vēl pie grūtībām var minēt latviešu mentalitātes specifiku-  latvieši ir skopi savos padomos un ieteikumos un, kad ieteikums tiek meklēts, visbiežāk durvis aizveras.. Latvieši ir ļoti neatsaucīgi..

 

Kā ir ar budžeta plānošanu? Ģimenes uzņēmumā visa nauda tomēr ir kopīga!

 

I.B.: Kā jau minēju, man bija iekrātie līdzekļi, kas šobrīd iet apgrozībā, un kredītus neesam ņēmuši. Lai veiksmīgi plānotu, ir jāsaskan domām, kur un ko tērēt. Tā kā mans vīrs mani visā atbalsta, tad vienmēr visu izrunājam. Tiesa, biežāk ir jautājums par to, cik pirkt, jo, piemēram, reizēs, kad nav pietiekami līdzekļi atnākuši atpakaļ, to nākas darīt ar algām..

 

Uzņēmējdarbībā jāprot plānot 5 soļi uz priekšu. Vienmēr ir risks- mazums, ieplānoji ne tā, varbūt starpposmā notika kaut kas citādāk. Visam ir jāpielāgojas- gan valūtas svārstībām, gan visam citam, tad arī bizness būs stabils!

 

Kāds būtu Jūsu moto darbojoties ģimenes biznesā?

 

I.B.: Kas neriskē, tas nedzer šampanieti! Tāpat es uzskatu, ka īstās lietas notiek īstajā laikā. Ja būtu sākusi citā brīdī, iespējams, ka tas būtu izvērties citādi.

 

Ienāc www.deneze.lv, lai aplūkotu Ingas darinātos darbiņus!

Kristīne Māmiņuklubs.lv Kristīne Māmiņuklubs.lv 30. May 2010, 01:05

Man arī šķiet,ka cenas ir pilnīgi pieņemamas 😀 Jau plānoju,ko varētu iegādāties!

29. May 2010, 12:47

Lai veicas! Es jau ilgi loloju ideju par ģimenes uzņēmumu ar visdažādākajiem adījumiem bērniem. Mēģināju pārdot internetā, bet sapratu, ka mazuļu drēbītes tomēr ir tā lieta, ko katrai māmiņai gribas redzēt dzīvē, ne tikai datora ekrānā, un apčamdīt 😀 Tagad ieturu pauzi un turpinu briest kam nopietnākam 😀